Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kozy jsou citlivější, než se myslelo. Přitahují je úsměvy lidí

Autor: Mii - 
30. srpna 2018
13:28

Mnoho zvířat reaguje pozitivně, když jim lidé ukazují kladné emoce. Psi, kočky, papoušci, koně – o těch všech a dalších je známo, že náklonnost dokážou oplatit. Ale co takové kozy? Potěší je člověk úsměvem? Podle výzkumu vědců z Londýnské univerzity ano. Kozy v jejich testech chodily za lidmi, kteří se tvářili pozitivně, zatímco mračící lidé je nepřitahovali. Píše o tom BBC.

Výzkumníci test provedli tak, že kozám ukazovali vždy dvě fotografie stejného člověka. Jednu, na které se tváří naštvaně a jednu, na které se usmívá. Fotografie byly vyvěšené na zdi zhruba metr a půl od sebe a čekalo se, za kterou kozy půjdou. Výsledkem bylo, že kozy výrazně častěji chodily za lidmi s úsměvem na tváři a dokonce více času trávily jejich zkoumáním.

Tato situace ale platila jen, když fotografie lidí s úsměvem byly umístěné na pravé straně. Když byly na levé, koza ignorovala obě fotografie. Podle vědců to může být proto, že kozy používají stejně jako jiná zvířata jednu část mozku pro zpracovávání informací. V tom případě by jejich levá strana mozku mohla zpracovávat pozitivní emoce a nebo je jejich pravá strana naučená vyhýbat se zuřivosti.

Revoluce v přístupu k hospodářským zvířatům

Ať už je to ale se stranami mozku koz jakkoli, vědci vidí ve výsledcích studie přínos. „Výzkum má důležité implikace pro lidi, kteří se interagují s hospodářskými zvířaty a dalšími druhy, protože schopnost zvířat vnímat lidské emoce není limitovaná jen na domácí mazlíčky,“ uvedl doktor Alan McElligott, který se zabývá výzkumem zvířecího chování.

Spoluautorka studie Natalie Albuquerque z Univerzity Sao Paulo doplnila: „Podle dřívějších zkoumání víme, že psi a koně dokážou vnímat velice komplexní emoce. Doteď ale nebyly žádné důkazy, že by podobnými schopnostmi disponovala všechna domestikovaná zvířata.“

Výsledky výzkumu zveřejnil odborný časopis Open Science.

Zobrazit celou diskusi