Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

„Vrhl bych se na tebe,“ psal profesor studentce. Česká univerzita řeší sexuální skandál

Profesor obtěžoval studentku
Profesor obtěžoval studentku  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: všm - 
26. srpna 2018
05:02

„Jsi prostě k nakousnutí, možná se neudržím a vrhnu se na tebe...“ I takové e-maily dostávala Olga K. (32) od svého profesora D. (61) na Anglo-americké univerzitě. Nestandardní chování z jeho strany zažila i studentka Tyler T. (23). Vyučující na ni měl během přednášek řadu osobních narážek, v rámci jedné dokonce prozradil jejím spolužákům její sexuální orientaci. Dívky ho tak nahlásily vedení univerzity, o incidentu jako první informoval A2larm. Svůj příběh a průběh vyšetřování popsaly nyní i pro Blesk Zprávy. 

Jen jsem chtěl říct, že jsi včera byla prostě k nakousnutí, jako bonbón (který jsem chtěl celý spolknout! Ztiš se, mé tlukoucí srdce…) Kdybychom byli sami každý středeční večer, nejsem si jist, zda bych se dokázal udržet a nevrhnout se na tebe, až se rozpoutají jarní přívaly...,“ napsal na jaře 2016 Olze K. její profesor literatury a společenské teorie.

Vzápětí ji ujistil, že se prý nemusí bát: „Želbohu se musím udržet (a proto si nemusíš dělat starosti), jelikož jen samotná myšlenka toho, jak se ocelové dveře s třeskem zavírají s námi in flagrante delicto, nebo že jsme překvapeni uklízečkou v rozpacích, stačí, aby má touha pohasla jen na mdlý plamen (pokud ovšem nezačneš nosit svou kratší sukni, kdy prostě vhodím své klíče do škvíry mezi dveřmi, než abych riskoval, že propadnu nepřekonatelnému pokušení).

Nenápadné pochvaly a lichotky

Nebylo to rozhodně poprvé, co muž dívku kontaktoval. Zprávy jí začal posílat velmi brzy po zahájení jejího magisterského studia (v roce 2011) na soukromé Anglo-americké univerzitě. V jeho rámci k němu docházela na několik přednášek.

Ze začátku byly e-maily zdánlivě nevinného charakteru: chválil její eseje, schopnosti uvažování, ptal se například na její názor na nějaký film. I tehdy se však zprávy dotýkaly intimních témat, protože láska a sexualita byly stěžejním bodem všech jeho přednášek o psychoanalýze.

Během let, co jsem byla studentkou na AAU, se mezi námi rozvinula e-mailová korespondence, která se často dotýkala intimních věcí. Občas měl sexuální narážky, pochválil mi vzhled - třeba jak mi sluší opálení, ale měla jsem pocit, že je to relativně v mezích norem a nepřišlo mi to tenkrát tak narušené, i když dnes už to tak hodnotím,“ popsala pro Blesk Zprávy Olga.

Jako studentce jí jeho pozornost do jisté míry lichotila, připomínal jí totiž jejího otce - také profesora - který zemřel, když jí bylo 16 let. Oba byli zároveň v Česku cizinci - profesor D. přišel z USA, ona sama je Kanaďanka původem z Bosny. Byla tak ráda, že se ocitla v kruhu jeho „vyvolených“, vnímala ho ale jen jako mentora.

Postupem času ovšem začal vyučující stále silněji překračovat hranice. „Udělal si ze mne důvěrníka a vyprávěl mi, že má sexuální poměr s jinou studentkou. Chtěl slyšet detailně o mém intimním životě s přítelem, naznačoval, že on by byl pro mne mnohem vhodnější. Dělal narážky na to, že jsem pro něj ideální typ,“ nastínila Olga, která přiznává, že mnohdy nevěděla jak reagovat a snažila se ho nerozhněvat, protože se bála následků.

Vše vyvrcholilo právě citovaným e-mailem z dubna 2016, který Olze definitivně otevřel oči, a dala kantorovi jasně najevo, že o něco takového nemá zájem. V tu dobu měla přerušená studia na univerzitě a pracovala jako tamní knihovnice, měla ale v plánu titul dokončit a závěrečnou práci jí měl původně vést právě profesor D.

Narážky před spolužáky

Brzy poté zjistila, že se podobně nestandardně nechová kantor jen k ní. Nepříjemnou zkušenost zažila i mladší studentka Tyler T., s kterou se Olga potkala v podstatě náhodou.

Ta do České republiky přijela prvně v roce 2014, a to na výměnný pobyt. S profesorem D. se tak seznámila, když jí bylo 19 let. Brzy ho zaujala, před celou třídou například chválil její práci a donutil spolužáky, aby jí tleskali. Poté jí začal posílat e-maily podobně jako Olze. Nikdy ale neměly tak intimní charakter, jelikož Tyler brzy odjela zpátky do Států, psali si tak jen jednou za pár měsíců. I přesto se od ní pokoušel vyzvědět informace o její rodině či osobních vztazích. V roce 2016 se dívka rozhodla vrátit, v čemž jí profesor sliboval plnou podporu.

V mojí naivitě jsem si myslela, že takhle profesoři v Evropě jednají, že je to tu mnohem uvolněnější. Chtěla jsem jednou filosofii a film vyučovat, tak jsem si říkala, že bych za takovou pozornost měla být vděčná,“ uvedla pro Blesk Zprávy Tyler. 

Brzy po obnovení studia na univerzitě ale změnila názor. Nelíbilo se jí, že se jí profesor ptá na osobní věci ohledně rodinných vztahů, mentálního zdraví, sexuality. A že dané informace případně i zneužívá během svých přednášek. Pokud chtěla dokončit studium, nemohla se ovšem jeho hodinám vyhnout.

Často o mně během přednášek nepřímo mluvil a pak na mě významně zíral. Například při přednášce o T.S. Elliotovi, který opustil svou ženu kvůli milence o 38 let mladší. Takový máme i my věkový rozdíl. Nebo při tématu narcistických rodičů zmínil, že někteří z nás o tom ví své, a při tom se díval na mě,“ popsala Tyler s tím, že rozhodně nešlo jen o její představivost, ale chodili se jí na to ptát po hodinách i spolužáci.

Během mnoha předmětů využil příležitost stočit téma na homosexualitu, aby zjistil mou reakci. Bylo to tak očividné, že mi říkali spolužáci, že mě v tom vyprávění poznali. Podotýkám, že jsem se o své orientaci nikdy s profesorem nebavila a neměla jsem to ani v úmyslu, vědělo o tom jen pár mých blízkých přátel,“ dodala Tyler. Dívku kantor definitivně „vyoutoval“, když udělal ve třídě narážku na její přítelkyni. Studentka začala být po čase z chování vyučujícího tak vystresovaná, že přestala do školy chodit.

Dlouhé vyšetřování a vyhazov

Když zjistila, že se profesor chová nevhodně i vůči jiným - konkrétně Olze - rozhodly se obě dívky podat stížnost k vedení školy. Olga univerzitě sdělila i to, že měl mít kantor poměr s jednou ze studentek. Svědectví o podivném průběhu hodin, manipulaci se studenty a toxickém prostředí potvrdil písemně i další člověk.

To bylo v březnu 2018. Univerzita následně ustanovila vyšetřovací komisi a bylo identifikováno šest bodů, ze kterých byl vyučující obviněn. Mezi nimi byl sexuální poměr se studentkou, snaha o navázání toho samého s Olgou, ale i to, že prozrazoval ve třídě různé osobní informace o studentech, popřípadě jejich známky.

Několik dalších měsíců se nic nedělo, i když dívky univerzitu urgovaly. „Na zahraničních univerzitách je běžné, aby byl obviněný do vyřešení kauzy stažen z vyučování, ale tady nechali profesora dál vést hodiny,“ kritizovala postup Tyler. Nelíbil se jí ani fakt, že celou věc mají prošetřovat v podstatě kolegové obviněného, a tak hrozí konflikt zájmu.

Ke konci června komise konečně zveřejnila první stanoviska, z kterých vyplynulo, že za závažný považuje především poměr profesora se studentkou, se kterým se Olze svěřil.  Za ten byl následně i propuštěn. Jeho jednání vůči Olze sice komise označila jako nevhodné, ale kvůli přerušenému studiu byla žena část inkriminované doby zaměstnankyní školy, takže ji údajně daný profesor nepovažoval za studentku. Přiměřenost jednání tedy prý nelze řešit podle školního kodexu.

Přístup univerzity obě ženy rozzlobil, protože podle nich došlo k neodůvodněným průtahům, střetu zájmů a jejich případy byly zlehčovány. Rozhodly se proto příběh svěřit médiím.

Univerzita kritiku odmítla. „Univerzita se nejen zavázala k nulové toleranci sexuálního obtěžování, ale usiluje o to, aby zajistila ty nejvyšší standardy jak jakémukoli nevhodnému chování sexuální povahy vůči studujícím předcházet a jak je před ním ochránit,“ uvedl prezident instituce Petr Jan Pajas.

Poté, co jsme obdrželi stížnost, jsme přijali opatření k zajištění úplné ochrany stěžujících si stran. S ohledem na důkazy dostupné v době, kdy toto píši, shledala vyšetřující komise obviněného vyučujícího jednoznačně vinného ve dvou ze šesti obvinění. V návaznosti na tento závěr byl tento vyučující postaven mimo výkon veškerých akademických povinností a byl s ním ukončen zaměstnanecký poměr,“ popsal Pajas ke konci července.

Marketingová ředitelka Zita Lara pro Blesk Zprávy aktuálně doplnila, že „vyšetřování všech obvinění bylo uzavřeno a v souladu s vnitřními předpisy bylo vydáno disciplinární rozhodnutí“. Jak škola rozhodla ve zbývajících bodech, detailněji neuvedla. Dá se ale předpokládat, že v souladu s původním stanoviskem komise. Za závažné porušení pravidel tak zřejmě byl označen „pouze“ profesorův poměr s nejmenovanou studentkou a fakt, že vedl během románku její závěrečnou práci.

Video  Každá 10. Češka protrpěla znásilnění, hlavně od partnerů a manželů. „Často je to bez křiku a pláče,“ říká Nejedlová  - Andrea Ulagová, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...