Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Strhli most, za 200 tisíc měsíčně zajistí přívoz. Lidé se po Labi svezou zdarma

Autor: ČTK, nkov - 
23. srpna 2018
07:45

Nymburk od září zavede místo stržené lávky přes Labe přívoz. Přívoz bude pro lidi zdarma, loď pojme až 50 lidí, využít ji mohou také cyklisté nebo matky s kočárky. Město za provoz měsíčně zaplatí okolo 200.000 korun, řekl novinářům starosta Pavel Fojtík (Změna pro Nymburk). Lávku v havarijním stavu dalo město zbourat, protože hrozilo, že se zřítí.

Pro pěší Nymburk lávku uzavřel loni v prosinci, lodím bylo proplouvání pod lávkou zakázáno letos v červnu, město ve stejnou dobu uzavřelo prostranství na obou březích pod lávkou. Provoz na řece byl obnoven po dvou měsících 8. srpna. Lávka byla stejné konstrukce a od stejného projektanta jako lávka v Praze-Troji, jež se loni zřítila do Vltavy.

„Chceme dát občanům více možností, jak se dostat přes řeku, a tím jim cestu na druhou stranu usnadnit. Tato varianta už byla zvažována v lednu letošního roku, ale z důvodu obav o stav lávky od tohoto záměru bylo upuštěno, protože loď by musela plout v její blízkosti,“ řekl Fojtík.

Nástupní mola pro přívoz budou tam, kde dřív stála stržená lávka. Přívoz bude zajišťovat loď Blanice, jezdit bude v pracovní dny od 7:00 do 19:00, v sobotu od 8:00 do 19:00 a v neděli od 10:00 do 19:00. Plavba na druhý břeh potrvá několik minut.

Provoz přívozu bude zajišťován na znamení. Bude-li někdo chtít převézt a loď bude u opačného břehu, mávne na kapitána, který přijede. Na molech bude k dispozici také telefonní číslo na posádku.

Autobusem zdarma

Lidé musejí místo bývalé lávky používat pro přechod přes Labe železniční most nebo hydroelektrárnu, což znamená víc než kilometrovou cestu. S uzavřenou lávkou sice sousedí most pro auta, po něm ale nelze kvůli bezpečnosti umožnit průchod pěším. Od 15. ledna město zavedlo bezplatnou autobusovou dopravu mezi náměstím Přemyslovců a Zálabím na druhé straně řeky.

Lidé mohou jezdit autobusem zdarma mezi zastávkami Nymburk, Zálabí PVT a Nymburk Náměstí. V každém směru jede během dne zhruba 45 linek, doprava zdarma se tak týká 90 spojů.

Zobrazit celou diskusi