Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Velké klíště umí pronásledovat svoji oběť: Ve Španělsku už zabíjelo, blíží se k Česku?

Autor: ula - 
22. srpna 2018
05:11

Němečtí vědci objevili v lesích devět tropických klíšťat. Jedná se druh Hyalomma marginatum, který je pětkrát větší než klíště obecné a přenáší řadu nebezpečných nemocí, jako je např. krymsko-konžská hemoragická horečka. Toto klíště se velmi rychle pohybuje a je schopné svého hostitele sledovat desítky metrů. Zatím není jasné, zda se klíště usadí v Německu natrvalo. Podle českého odborníka je nález tohoto klíštěte zajímavý, nicméně tento druh se již běžně vyskytuje např. ve Španělsku, kde už má na svědomí jedno úmrtí.

Němečtí vědci objevili celkem devět klíšťat, z nich pouze jedno bylo nakažené. Zároveň zdůraznili, že zatím není jasné, zda v dané oblasti vznikne stabilní trvalá populace. Obávají se však, že vzhledem k oteplování v Evropě se v Německu nebezpečná Hyalomma usadí nastálo.

Hyalomma je výrazně větší než naše klíště obecné a má proužkované nohy. „Je schopno přežívat v podmínkách se širokým rozpětím teploty a vlhkosti, proto je těžké se ho zbavit. Je to dokonce jediné klíště schopné přežívat i ve velmi suchých oblastech s malým počtem hostitelů, proto když ucítí možnost sát krev, dokáže se poměrně rychle pohybovat,“ uvedl pro Blesk Zprávy Rastislav Maďar. vedoucí Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví na Ostravské univerzitě.

Klíště pronásledující oběť

„Zatímco naše běžné klíště obecné pasivně číhá na povrchu vegetace, Hyalomma se ukrývá v blízkosti půdy a když ucítí hostitele (vibrace, teplota, CO2, vizuální kontakt – jelikož má oči) aktivně a rychle se směrem k němu pohybuje. Svého hostitele může sledovat až desítky metrů,“ dodal Maďar.

Podle Jana Votýpky z Katedry parazitologie Univerzity Karlovy v Praze je objevení těchto klíšťat v Německu zajímavý nález, upozornil však na to, že ačkoliv je uváděno, že se jedná o africké klíště, tak tento druh se již běžně vyskytuje v jižní a jihovýchodní Evropě, takže se s ním můžeme setkat například ve Španělsku, v Itálii, na Balkáně nebo v Turecku či na Ukrajině.

Parazitolog: Zatím není důvod k panice

„Vzhledem k výskytu v okolních zemí je docela dobře možné, že se klíšťata budou ve vhodných oblastech Německa vyskytovat opakovaně a možná zde vznikne i stabilní trvalá populace. Šíření klíšťat obecně souvisí s pohybem jejich hostitelů, u tohoto druhu zejména s pohybem kopytníků, ale je pochopitelně možné uvažovat i o zapojení a přenosu jinými hostitelskými druhy,“ vysvětlil výskyt klíštětě Votýpka.

Toto klíště  podle odborníků opravdu přenáší řadu nebezpečných onemocnění, z těch nejnebezpečnějších by bylo možné zmínit Krymsko-konžskou hemoragickou horečku.

„Ovšem výskyt příslušného klíštěte na nějakém novém území ještě zdaleka neznamená i přítomnost příslušných patogenů nebo reálné nebezpečí přenosu zmíněných onemocnění. K tomu je nutné splnit ještě řadu dalších podmínek, jako je koloběh patogenu v přenašečích, výskyt rezervoárových hostitelů atd.,“ uklidňuje Votýpka s tím, že šíření nového druhu klíštěte může pravděpodobně souviset s vlivem oteplování klimatu,  ale o přímou a akutní hrozbu se ještě nejedná.

Klíště příčinou úmrtí v Madridu

Pravda je ale taková, že Hyalomma už v Evropě zabíjela. „V roce 2016 došlo ke dvěma případům nákazy, z toho jedním smrtelným i ve Španělsku v oblasti Madridu. Specifický lék na tuto nemoc neexistuje, léčí se jen příznaky. Turecko se snažilo vyvíjet vakcínu proti této nemoci, zatím ale není registrovaná. Jedinou možnou ochranou je tak používání repelentů, vhodného oblečení a včasné odstranění přisátého klíštěte,“ uvedl Maďar.

Video  Nákaza od klíštěte v zimě nebo ze sýra? Ano, je to možné, říká epidemiolog  - Andrea Ulagová, Blesk TV
Video se připravuje ...

 

zubni.pasta ( 22. srpna 2018 10:28 )

Oprava: sem

zubni.pasta ( 22. srpna 2018 10:26 )

No jistě, ptáci se nelétali až teď. Kdo zavšivený je asi dotáhl...

johanvonbahnhof ( 22. srpna 2018 10:22 )

Asi tak...

cardfalkenau ( 22. srpna 2018 08:56 )

Kdo to do Evropy dotáhl. Ptáci? Do Evropy to donesli migranti na ztopořených ptácích.

balcarova3 ( 22. srpna 2018 08:41 )

to je zase článek... pronásleduje svoji obět - už vidím jak mě v lese honí stádo klíštat...

Zobrazit celou diskusi