Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Bratr vojáka Patrika (†25): Neměl rád, když někdo nadává na práci. On tu svou miloval

Autor: Zbyněk Schnapka, Helena Lacinová, Vlaďka Hradská - 
18. srpna 2018
15:25

Tři padlí hrdinové, tři smuteční obřady. Rodiny a blízcí se rozloučili se třemi českými vojáky, kteří padli v Afghánistánu při útoku sebevražedného atentátníka. Martin Marcin z nich byl nejzkušenější, na Kamila Beneše doma čekal novorozený syn, kterého nestihl vzít do rukou. Do třetice se v pátek v Plzni rozloučili s Patrikem Štěpánkem. Jeho starší bratr o něm Blesku řekl, že svou práci miloval. A neměl rád, když na tu svou někdo nadává. Sbírka na podporu rodin běží přitom dál.

Kromě Patrika Štěpánka (†25) zemřeli při teroristickém útoku v Afghánistánu ještě dva čeští vojáci – Martin Marcin (36) a Kamil Beneš (28). Ti měli pohřeb tento týden. Všichni sloužili u mechanizovaného praporu v Táboře. Zahynuli při pěší hlídce v Bagrámu, když se u nich odpálil sebevražedný atentátník.

Stovky lidí se v úterý a ve čtvrtek v Chomutově a v Hluboké nad Vltavou rozloučili s Martinem Marcinem a Kamilem Benešem. Pohřeb Štěpánka se konal v pátek v Plzni. A bylo to opět smutné, truchlivé odpoledne.

Patrik svou práci miloval, říká jeho starší bratr

Pohřeb s vojenskými poctami se uskutečnil v kostele Panny Marie Růžencové, který stojí na Jiráskově náměstí v Plzni. Smuteční obřad začal úderem 13. hodiny, když se rozezněly kostelní zvony. Mši za padlého vojáka sloužili dva vojenští kaplani církve Českobratrské husitské.

„Obětoval se, aby mohli jiní žít. Splnil svou povinnost do posledního písmene tak, jak přísahal,“ řekl vojenský kaplan Vladimír Moravec. Poslední rozloučení se v plném kostele odehrávalo na přání rodiny pouze v kruhu přátel, známých, zástupců armády a vojenských kolegů.

„Patrik mi byl vždy bratrem. Věděl jsem, že kdybych se měl všem lidem odcizit, on bude stát vždy za mnou. Co neměl rád? Když někdo nadával na svoji práci, protože on tu svoji miloval,“ řekl Štěpánkův starší bratr.

Padli daleko od vlasti, aby se válka nedostala k nám

Také na Martina Marcina vzpomínají u kostela sv. Ignáce v Chomutově lidé dál. „Můj muž ho znal. Je taky voják. Teď má odletět také do Afghánistánu a bojím se o něj,“ řekla Blesku mladá žena. „Muž na fotce je hrdina. Padnul daleko od České republiky, aby se válka nedostala k nám,“ vysvětloval tatínek asi šestileté dcerce. Postáli a pak odešli.

Na Marcinův pohřeb přišla rodina, spolužáci ze školy, vojáci. Mladá žena vedla do kostela jeho služebního psa. Měl ho rád, plánoval si po skončení mise pořídit vlastního. „Bylo to velmi dojemné, i když jsem Martina neznal, stal jsem se součástí příběhu a v blízkosti jeho rodiny mě průběh silně dojal,“ řekl Blesku vojenský kaplan Vladimír Moravec.

Sbírka pro rodiny vojáků běží dál

Osm milionů korun - další meta při vybírání peněz pro rodiny padlých hrdinů z Afghánistánu padá. Na konto Vojenského fondu solidarity číslo 44665522/0800 s variabilním symbolem 918 mohou lidé posílat peníze do konce srpna.

Využít také mohou dárcovské SMS na číslo 87777. Její znění zadají podle toho, jakou částku se rozhodnou věnovat, tedy buď DMS VFS 30, DMS VFS 60 nebo DMS VFS 90. Hrdinům se dostane i státních vyznamenání. Ministr obrany Lubomír Metnar povýšil rotného Marcina a desátníky Beneše a Štěpánka in memoriam do hodnosti štábního praporčíka. Všechny tři vojáky vyznamená 28. října prezident Miloš Zeman in memoriam medailí za hrdinství.

Pan Václav: Chrání nás, chrání stát

Také poslední z trojice smutečních obřadů, který se v Plzni konal se všemi vojenskými poctami, ukončily čestné salvy. Nikdo z armády se k pohřbu nechtěl vyjádřit. Rakev s tělem odvezl vůz pohřební služby a tělo vojáka bude zpopelněno.

Na pohřeb přišli i obyčejní Plzeňané. „Je to to poslední, co jsem pro tohoto chlapce mohl udělat, přijít mu na pohřeb. Vím, jak to v Afghánistánu vypadá. Dělají to v rámci státu, chrání nás, je to jejich povinnost, když jsou to profesionální vojáci,“ řekl Václav Toman (70).

Chlapi plakali

Značně emotivní byl i pohřeb Kamila Beneše v Hluboké nad Vltavou. „Přišel jsem se rozloučit s kamarádem ve zbrani. Sice jsem ho neznal, ale musel jsem mu vzdát čest. Já jsem sloužil na Balkáně. On se narodil, když já jsem byl na své první misi. Škoda jeho mladého života,“ řekl Blesku se slzami v očích Václav Kukačka z Vimperka.

„Verboval mě celou dobu, abych s ním šel do armády. A nakonec skončil takhle. Znám ho celý život. Seděl jsem s ním v lavici. Nemohl jsem tomu uvěřit,“ nestyděl se za slzy spolužák Filip Dolný.

Kamila Beneše znal i starosta Hluboké nad Vltavou, senátor Tomáš Jirsa. „Byl to důstojný pohřeb. Přišlo hodně lidí. Kamila jsme tu všichni měli rádi. Ta bolest je veliká,“ poznamenal ostřílený senátor a rozplakal se.

Synka si pochovat nestihl

Kamil Beneš sloužil v armádě 5 let a mise, na které přišel o život, byla jeho první. Nikdy neměl šanci spatřit svého tříměsíčního syna, který se narodil v době jeho působení v Afghánistánu. Pohřební průvod byl tak dlouhý, že zabral celé centrum Hluboké. Na hřbitově byl Kamil Beneš uložen do rodinného hrobu. Po celou dobu u jeho rakve drželi vojáci čestnou stráž. Na závěr zdrceným rodičům vyjádřili účastníci pohřbu upřímnou soustrast. Manželka kondolence odmítla.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

montevideo ( 19. srpna 2018 10:43 )

Při zprávě, že někdo dostal nějaké peníze, se závistivý Čecháček rozpálí doběla, že ?

montevideo ( 19. srpna 2018 09:19 )

Mě pobouřilo, jak vyhastrošení přišli někteří lidé na pohřeb. Baba v pruhovaném nátělníku před kostelem - hrůza. A chlapi v kraťasech a sandálech, to je zneuctění památky kohokoliv.

kukuku ( 19. srpna 2018 06:24 )

Na vojně se místo slova "práce" používal výraz "zaměstnání" (ranní, odpolední apod.).

fotrpjotr ( 19. srpna 2018 00:45 )

Práce je od slova pracovat,ne dělat vojáka.

cznb ( 18. srpna 2018 19:59 )

Pro Reinharda Heydricha byli parašutisté také teroristé. Je to o úhlu pohledu.

Zobrazit celou diskusi