Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hon na žraloka: „Kousl a vypařil se.“ Starosta žasne nad útokem, predátora hledá rychločlun

Autor: bud - 
18. srpna 2018
06:20

Od tragického útoku žraloka na Petra D. (†42) v egyptském letovisku Marsá Alam uplynuly dva týdny. Tamní starosta Atef Wagdy už zná první závěry z expertní zprávy vědců z Káhiry, kteří místo zkoumali. Blesku potvrdil dřívější spekulace, že šlo o žraloka tygřího. Podle něj měl nejméně dva a půl metrů a po napadení zmizel. Zatím po něm marně pátrá posádka rychlého člunu.

Starosta letoviska Marsá Alam potvrdil dřívější spekulace, že českého turistu v moři napadl žralok tygří. Ukazují to první závěry rozsáhlého průzkumu, který na místě uskutečnili vědci z univerzity v Káhiře, kteří se na žraloky specializují.

Měřil nejméně dva a půl metru

„Kousnutí jasně ukazuje, že to byl tygří žralok. I když jsme nenašli žádné zuby, velikost a struktura rány přesně odpovídají tomuto druhu. Žralok měřil nejméně 2,5 metru, ale s velkou pravděpodobností byl i větší,“ řekl Blesku Atef Wagdy, který čeká na podrobnou expertní zprávu. Ta by měla odhalit okolnosti útoku. „Dáváme dohromady důvody, proč mohl žralok útočit,“ dodal.

Starosta je útokem šokován a nedovede si vysvětlit, proč zrovna tento žralok útočil. Sám se aktivně potápí a chování žraloků má dobře nastudované. „Mám za sebou více než 2000 ponorů, se žraloky v lokalitě Elphistone Reef se potápím přes 30 let, takže znám jejich chování. Mnoho žraloků k vám připlave, můžete se jich dotknout nebo na nich jezdit, a nic vám neudělají,“ řekl starosta.

Žraloka hledá rychlý člun

Žraloci občas útočí na plavce nebo šnorchlaře. Vzpomíná hlavně na rok 2010, kdy žraloci během několika dnů zaútočili v oblasti Šarm aš-Šajch hned na pět turistů. Jednoho dokonce zabili. Tehdy šlo o žraloky dlouhoploutvé, útok tygřího žraloka v Rudém moři ale za posledních 30 let nepamatuje. A stejně tak nestandardní chování tohoto druhu.

Žralok tygří Žralok tygří | Profimedia

„Sám jsem v Marsá Alam spatřil tygřího žraloka jen třikrát,“ nedovede si vysvětlit útok ani následné chování predátora. „Žralok zaútočil a potom už ho vůbec nikdo neviděl. Nemáme fotky, svědectví ani nic podobného. Rančeři s pomocí rychlé lodě stále prohledávají moře. Rádi bychom toho žraloka našli a studovali, kde se pohybuje,“ dodal starosta Wagdy.

Co se ví o útoku?

Žralok na Čecha Petra zaútočil hned poté, co skočil do vody z hotelového mola vedoucího na otevřené moře. Jeho manželka s dcerou všechno viděly, protože na molu stály. „Zahlédla jsem za ním ve vodě velký stín a manžel zmizel pod vodou. Najednou vyletěl nad hladinu ocas žraloka a vyvalilo se obrovské množství krve,“ popsala okolnosti manželka oběti pro MF Dnes.

„Turista zemřel okamžitě, s prvním kousnutím. Žralok ho stáhl dolů a trvalo nějakou dobu, než tělo vyplavalo nahoru,“ popsal starosta už dříve průběh útoku. Tělo bylo nalezeno u hotelu, před kterým žralok útočil.

Video  Starosta egyptské Marsá Alam: Český turista zemřel po prvním kousnutí  - David Budai, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Co víme o žraloku tygřím?

Tento druh žraloka dorůstá délky 3 až 4,5 metrů a může vážit přes 600 kilogramů. Napadá různé ryby, od menších žraloků, rejnoků nebo korýšů až po některé velryby a želvy. Na rozdíl od jiných druhů žraloků žere prakticky všechno. Zpravidla žije samotářsky, ale více jedinců se může na jednom místě shromáždit kvůli potravě.

Má charakteristickou velkou tlamu na spodní straně těla a masivní čelisti, které jsou vybaveny velkým počtem zubů ve tvaru lomeného trojúhelníku s pilovitými okraji. Vyniká dobře vyvinutým zrakem a při lovu se spoléhá také na čich a detekci elektrických impulzů. Patří mezi pět nejnebezpečnějších žraloků pro lidi, píše National Geographic.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Karel Petr ( 18. srpna 2018 15:52 )

 Proč toho žraloka nenechají být , on je tam doma .

bullshit ( 18. srpna 2018 14:15 )

Přesně tak, hlavně najít nějakého viníka, ať je to kdokoliv nebo jakékoliv zvíře. Byl to sakra pech, ale je to prostě příroda...

sores ( 18. srpna 2018 10:41 )

Odporný živočich, přímo strašidelný!!!

strejda777 ( 18. srpna 2018 10:17 )

No to je právě to, čemu od počátku nerozumím. Jak najdou v moři žraloka, který útočil? Jak to poznají? To každého vyloví a mrknou se, jestli nemá v žaludku části těla nebo mu vezmou otisky zubů nebo jak? To není nikde vysvětleno, nebo jsem to přehlídl.......

anyyt ( 18. srpna 2018 10:01 )

Moře je žralokovo území, nikoliv území parazitů jménem "lidi". Prostě ten pán bohužel vlezl do žralokovo teritoria a příroda zavelela, aby ho žralok poobědval, tak jak mu velí instinkty. Co na tom chce pan starosta jako řešit ? A jak píšete - jak ho chce podle čeho asi poznat ? Je to hon na čarodějnice...trapný prostě. Jen aby se vlk nažral a koza zůstala celá - hledat viníka a potrestat? Příroda jen potrestala lidi za jejich drzost a roztažnost. Přeji žralokovi, at ho nikdo nenajde, at si může v klidu užívat života dál. On za lidskou hloupost nemůže. Taky nelezete v Africe lvům do teritoria - a třeba beze zbraně...protože víte, že se to může stát. Tak proč lidi lezou do moře, když ví, že už se tam několikrát stal útok žralokem ?

Zobrazit celou diskusi