Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sbohem, hrdino. S vojákem Patrikem (†25) se v Plzni rozloučily stovky lidí

Autor: ČTK - 
17. srpna 2018
14:45

Stovky lidí se v Plzni přišly rozloučit s vojákem Patrikem Štěpánkem, který zahynul v Afghánistánu při útoku sebevražedného atentátníka. Smuteční obřad se koná s vojenskými poctami. Začal přeletem letadel a zádušní mší v kostele. Sloužili ji vojenští kaplani. Čtyřiadvacetiletý Štěpánek byl jedním ze tří českých vojáků, kteří padli 5. srpna v Afghánistánu při teroristickém útoku. Pietního aktu se účastní i ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) a náčelník generálního štábu Aleš Opata. Patrikovo tělo je uloženo v bílé rakvi, kolem níž jsou desítky květin a věnce.

Před kostel Panny Marie Růžencové na Jiráskově náměstí na Slovanech přišlo vzdát padlému vojákovi poslední hold kolem 300 lidí. Na přání rodiny se obřad koná bez přítomnosti médií. Náměstí bylo celou dobu otevřené, a to i pro automobilovou dopravu.

Při teroristickém útoku v Afghánistánu zemřeli kromě Štěpánka také Kamil Beneš a Martin Marcin. Všichni tři sloužili u mechanizovaného praporu v Táboře. Zahynuli při pěší hlídce nedaleko Bagrámu, když se v jejich blízkosti odpálil sebevražedný atentátník. Patrik Štěpánek z Mokroušů na Plzeňsku se jako čtyřiadvacetiletý stal nejmladší obětí atentátníka.

Poslední rozloučení s Martinem Marcinem se uskutečnilo v úterý v Chomutově. Kamil Beneš byl pohřben ve čtvrtek v Hluboké nad Vltavou. Prezident Miloš Zeman vojáky 28. října in memoriam vyznamená medailí Za hrdinství.

Obrovská vlna solidarity

Na kontu mimořádné sbírky ve prospěch rodin padlých vojáků v Afghánistánu je již téměř osm milionů korun, řekl v pátek Jindřich Plescher z tiskového oddělení generálního štábu. Od čtvrtečního dopoledne tak ve sbírce Vojenského fondu solidarity přibylo zhruba 900.000 korun. Pomoct rodinám tří padlých vojáků se chystají také chrudimští výsadkáři, kteří na začátku září uspořádají tradiční charitativní běh. Vybrané peníze pošlou na konto sbírky.