Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Čerstvý ženáč David si přišel pro peníze na byt. Nával u žádostí o státní půjčku opadl

Autor: jer, ČTK, jko - 
16. srpna 2018
19:35

Zájem o státní půjčky na bydlení pro mladé po středečním prvotním náporu ve čtvrtek ochabl. Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) během čtvrtka přijal jen 45 žádostí za necelých 50 milionů korun. Ve středu, během prvního dne programu, to bylo 256 žádostí za 299,2 milionu korun. O státní půjčku až dva miliony korun na rekonstrukci nebo pořízení nového bydlení mohou žádat mladé rodiny do 36 let. Zažádal si třeba čerstvý ženáč David z Merklína, který si chce pořídit byt.

Příjem žádostí bude podle mluvčí SFRB Karolíny Smetanové pokračovat i v dalších dnech. Zatím je pro letošní rok vyčleněno asi 650 milionů korun, k dispozici tak stále je zhruba 300 milionů korun. „Čekali jsme, že zájem bude vyšší. Jsme ale na druhou stranu rádi, že si lidé uvědomují, že podat takovouto žádost o úvěr není žádná legrace,“ řekla novinářům Smetanová. Dodala, že nepolevuje nápor e-mailových a telefonických dotazů, ve kterých se lidé fondu na půjčku ptají nebo konzultují náležitosti, které musí žádost mít.

Fronta tu není?

Jedním z žadatelů byl i David Ševčík (29) z Merklína u Karlových Varů. „Protože jsem momentálně čerstvě ženatý a chceme založit rodinu, tak jsme využili státního programu rozvoje bydlení. Stát nám v tom mnohem ulehčil, protože když si vezmete úvěr v bance, tak podmínky nejsou tak výhodné,“ řekl Blesku. „Kupujeme byt za 750 tisíc. Státní fond mi udělí 80 % z celkové částky, takže jsem podal žádost o 623 tisíc. Zbytek si dofinancuju,“ dodal.

Do Prahy dorazila podat žádost i Michaela Kratochvílová (27). „Přijela jsem z Velkého Oseka a žádáme o půjčku 300 tisíc na modernizaci. Myslela jsem si, že to tady poznám podle fronty, ale žádná tu není,“ divila se. Středeční ranní nápor ji minul.

V Praze si pořídí 13 metrů

Podle některých analytiků jsou státní půjčky při současných cenách v Praze prakticky nepoužitelné a jsou spíše populismem politiků, než aby program zlepšil dostupnost bydlení.

„To je z hlediska objemu hypotečního trhu »plivanec v moři«. Letos si zatím Češi sjednávají hypotéky v průměrném měsíčním objemu 17,45 miliardy korun,“ řekl ekonom Lukáš Kovanda. Jeho slova potvrzují i čísla. Za sumu, kterou fond nabízí, si totiž v Praze mladí lidé pořídí byt v novostavbě o velikosti jen 13 m2.

Podle dat SFRB mladí lidé zatím nejvíce žádají o půjčky na nové rodinné domy. Jde o 151 žádostí za 279,1 milionu korun. Na nový byt bylo zatím přijato 40 žádostí za 35,5 milionu korun, na rekonstrukce 110 žádostí za 31,8 milionu korun.

Při zahájení programu někteří lidé čekali kvůli podání žádosti už od úterního večera před pobočkami fondu v Praze a Olomouci. Podle mluvčí čekalo ve středu ráno na obou místech shodně něco přes sto zájemců.

O miliardu více

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) ve středu uvedla, že ministerstvo počítá s tím, že peníze v programu budou pro letošní rok navýšeny až na miliardu korun. Smetanová ve čtvrtek novinářům řekla, že rozhodnutí o případném navýšení částky je na ministryni, o nutnosti navýšení podle ní rozhodnou následující dny.

V dalších letech se počítá s tím, že ve fondu bude miliarda korun ročně. Podle některých realitních makléřů a developerů však budou vynaložené peníze nedostatečné. Při současných cenách nemovitostí je třeba v Praze příspěvek prakticky nepoužitelný, shodli se analytici. Někteří experti půjčku hodnotí jako populistický krok politiků.

Splácení si ohlídají

Jak si fond rozvoje bydlení ohlídá, aby klienti spláceli? „Máme vlastní metodiku na posuzování bonity klientů. Požadujeme zástavu té úvěrované nemovitosti, což pak trošku komplikuje kombinaci s komerčním úvěrem a u menších úvěrů na modernizaci, kde si lze půjčit maximálně 300 tisíc korun, tam požadujeme ručitele,“ prozradila mluvčí Karolína Smetanová.

Úroková sazba státní půjčky je jedno procento s garantovanou dobou 20 let, maximální doba splácení je ve výjimečných případech 25 let. Státní úvěr lze kombinovat s hypotékou, hypotéku ale úvěrem nejde splatit.

Podle návrhu ministerstva pro místní rozvoj, který vláda schválila v červnu, na modernizaci bytu stát půjčí nejvýš 300 000 korun. Při koupi bytu je maximum 1,2 milionu korun, u stavby nebo koupě rodinného domu je nejvyšší možná půjčka dva miliony korun. O půjčku mohou žádat i bezdětní manželé nebo registrovaní partneři. Dítě do 15 let je podmínkou u žadatelů, kteří nejsou manželé.

flora ( 16. srpna 2018 21:26 )

Vůbec jim tento systém nezávidím. Dřív byla novomanž. půjča 10x vyšší než průměrný příjem. Dneska to mají víc jak 60x. Navíc rozvodovost je obrovská, padly i ty morální zábrany, které přeci jen ve splečnosti byly a rozvod se nebral jako administrativní záležitost, byla jistota zaměstnání. Do roka jich to hodně pozná a problémy se splácením budou mít obrovské. Byty by měly být státní to je největší položka ze všeho !

sores ( 16. srpna 2018 20:39 )

Lepší bylo, jako za komančů když se stavěla státní sídliště. Teď je to děsivé, na byty za několik mega mají jen podvodný rychlozbohatlíci ! Jiní utřou Tento kapitalistický režim, naučí a donutí lidi ještě více krást a podvádět, jinak se poctivec nedočká ničeho!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi