Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Soukupovi hrozí pokuta. Stranil Zemanovi, škodil Drahošovi, vytkla mu vysílací rada

Autor: ČTK, simao - 
16. srpna 2018
15:59

Hned pět upozornění na porušení zákona kvůli pořadům vlastníka televize Jaromíra Soukupa zaslala na TV Barrandov Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Do pořadů si Soukup převážně nebral Zemanovy oponenty a před volbami zvýhodnil prezidentského kandidáta Miloše Zemana – mj. na úkor Jiřího Drahoše i dalších kandidátů. Rada to dnes uvedla v tiskové zprávě, Soukupovi hrozí pokuta.

Upozornění na porušení zákona spojené s výzvou k nápravě do sedmi dnů je krok, který předchází zahájení řízení o přestupku. V rámci toho může rada vysílateli udělit pokutu.

V pořadu Duel Jaromíra Soukupa – prezidentský speciál, ve kterém byl před druhým kolem prezidentské volby hostem Miloš Zeman, Soukup jako moderátor dostatečným způsobem neplnil roli kvalifikovaného oponenta, uvedla RRTV. „Vyjadřoval hostu M. Zemanovi svoji názorovou podporu, a to v úvodní monologické řeči i v průběhu diskuze,“ upozornila. 

Soukup naopak vyjadřoval Zemanovi svoji názorovou podporu, a to v úvodní monologické řeči i v průběhu diskuse. Zemana Soukup nevyváženě podporoval i ve dvou dílech pořadu Aréna Jaromíra Soukupa, uvedla rada na adresu mediálního magnáta, který nechyběl během druhého kola voleb ani v Zemanově volebním štábu a byl i na jednom pódiu s prezidentem, který si vychutnával svůj triumf.

Soukup pak v únoru dorazil i na Zemanovu inauguraci, kde ho posadili hned vedle ekonomického poradce prezidenta Martina Nejedlého. 

Zasedací pořádek na inauguraci: Mynářovou posadili do první řady, Soukupa s Hrdličkou před generály. Zasedací pořádek na inauguraci: Mynářovou posadili do první řady, Soukupa s Hrdličkou před generály. | Blesk / Jakub Poláček, Reprofoto ČT

Vadil i díl s Ovčáčkem a fíkusem

Rada tak připomněla i díl, kam přišel hradní mluvčí Jiří Ovčáček a přinesl si fíkus, který měl představovat Zemanova hlavního rivala Jiřího Drahoše. Jediným jeho oponentem v pořadu byl Michal Horáček.

„V rámci uvedeného vydání pořadu, ve kterém byl hostem mluvčí prezidenta republiky Miloše Zemana Jiří Ovčáček, moderátor dostatečným způsobem neplnil roli kvalifikovaného oponenta,“ uvádí rada v tiskové zprávě. Nedocházelo ani k „ostrým výměnám názorů mezi hostem a publikem“, jak měla slibovat anotace pořadu.

„Publikum naopak vyjadřovalo hostu, potažmo prezidentu Zemanovi, svoji podporu. Host měl k dispozici prakticky neomezený prostor k tomu, aby prezentoval své postoje a postoje prezidenta Zemana. Vydání, vysílané v období před prezidentskými volbami, bylo koncipováno takovým způsobem, že výrazně zvýhodnilo jednoho z kandidujících – stávajícího prezidenta Miloše Zemana – nad jeho protikandidáty. Provozovatel se tak dopustil porušení povinnosti, dle které má být v pořadu dbáno zásad objektivity a vyváženosti,“ uvedla rada. 

Problémem bylo i další vydání tohoto pořadu. „Divákům byly prezentovány pouze ty názory, které podporovaly volbu M. Zemana, argumenty pro volbu Jiřího Drahoše nezazněly ani od hostů, ani od moderátora pořadu,“ vytkla rada Barrandovu. Pořad dle rady měl potenciál ovlivnit rozhodování diváků-voličů ve prospěch Zemana.

„A to zejména z důvodu zjednodušené, zavádějící a emocionálně zabarvené prezentace otázky migrace a ‚národních zájmů‘ ve vztahu k prezidentským volbám, resp. k osobám jmenovaných kandidátů,“ podotýká rada. „Diváci mohli naopak na základě výroků hostů získat mylné a zavádějící informace o politických postojích Jiřího Drahoše,“ dodává.

V pořadech Kauzy Jaromíra Soukupa moderátor poukazoval na možný únik informací od policie do firmy Tesco SW v kauze údajně zmanipulovaných zakázek. V pořadu nedal prostor kritizované osobě a obdobně postupoval i v díle věnovaném hospodaření České televize, dodala rada.

Video  Soukupova aféra? S kamarádkou Brožové! Simona pro Katku pracovala…  - Markéta Reinischová, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

hejhej ( 19. srpna 2018 14:05 )

Co to je za blábol ????? Drahoš přece odmítl jít do duelu s p. Zemanem na TV Barrandov - neměl tam zajištěnou nápovědu. A co ČT ?? Protlačovala před volbama především blábolu Drahoše a redaktoři, především Moravec nechal plivat špínu na p. prezidenta. ČT to je opravdu žumpa- nedá se na jejich prolhané zprávy dívat a pořady se opakují stále dokola včetně reklam, které nazývají sponzory pořadů - lháři!! Na Barrandov se také nedívám, jen na kauzy, ohledně demokratických zlodějů, které uvádí p. Soukup.

salto ( 17. srpna 2018 12:55 )

Lázně Poděbrady jsou na srdce a Rada pro rozhlasové a televizní vysílání je na ho.no. A to jim ty teplé pelechy platíme ze svých daní.

saly23 ( 17. srpna 2018 00:08 )

Soukupa nesleduju,ale nemůže to být horší než jednostranně sluníčkářská ČT 24 kterou musíme platit z našich daní.

krista2018 ( 16. srpna 2018 21:31 )

hele kluci tam dole nehádejte se, chystá se na vás povinná vojenská služba

krista2018 ( 16. srpna 2018 21:27 )

jo jo, kdo poví pravdu tak škodí. Ale myslím si, že Soukup má dobré advokáty a může se na ně - no však víte

Zobrazit celou diskusi