Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Budu vyprávět tvýmu synovi, jakýho měl skvělýho tátu.“ Blízcí se rozloučili s vojákem Kamilem (†28)

Autor: ČTK - 
16. srpna 2018
11:52

Stovky lidí se dnes v Hluboké nad Vltavou rozloučily s vojákem Kamilem Benešem, který zahynul v Afghánistánu při útoku sebevražedného atentátníka. Poslední rozloučení se konalo s vojenskými poctami, obřad začal přeletem letadel a zádušní mší v kostele v Hluboké nad Vltavou. Beneš byl jedním z trojice českých vojáků, kteří zahynuli u Bagrámu při atentátu 5. srpna. Kamil zemřel před tím, než stihnul vidět svého malého syna.

Kamil sloužil v armádě pět let, na zahraniční misi  se hlásil opakovaně. Dostal se až do Afghánistánu. Zůstala po něm manželka a malý syn. Chlapečka nikdy osobně neviděl, narodil se až po jeho odjezdu.  „Jednou budu vyprávět tvýmu synovi, jakýho měl skvělýho tátu a co jsme spolu vše zažili,“ napsal jeden z jeho kamarádů na sociální sítě.

Zádušní mši slouží světící biskup českobudějovický Pavel Posád. „Každé loučení s milovaným člověk je vždy těžké a bolestné. O to bolestnější je loučení v okamžiku smrti. Ježíš Kristus říká v evangeliu, že nikdo nemá větší lásku než ten, kdo položí svůj život za druhé. A láska je silnější než smrt. Láska přemáhá smrt,“ uvedl Posád.

Rakev s ostatky byla poté v průvodu stovek lidí včetně mnoha vojáků přenesena na místní hřbitov, kde byla uložena do rodinného hrobu.

Smutečního obřadu v Hluboké nad Vltavou se účastnila řada Benešových kamarádů. Jedním z nich byl Filip Dolný, který se s padlým vojákem znal od dětských let a seděli spolu v lavici ve škole. O tragédii se dozvěděl od kamaráda. „Volal mi to. Nemohl jsem tomu věřit, tak jsem si to začal vyhledávat na internetu. Totálně mě to odrovnalo, toho kluka znám odjakživa. Je mi to hrozně líto,“ řekl po pohřbu.

Při teroristickém útoku v Afghánistánu zemřeli tři čeští vojáci. Kromě Beneše také Martin Marcin a Patrik Štěpánek. Všichni tři sloužili u mechanizovaného praporu v Táboře. Zahynuli při pěší hlídce nedaleko Bagrámu, když se v jejich blízkosti odpálil sebevražedný Afghánec.

Poslední rozloučení s Marcinem se uskutečnilo v úterý v Chomutově. Štěpánek bude pohřben v pátek v Plzni. Prezident Miloš Zeman vojáky 28. října in memoriam vyznamená medailí Za hrdinství.

Jeden z afghánských vojáků zraněných při sebevražedném útoku, během kterého zemřeli tři čeští vojáci, byl propuštěn z nemocnice. Americký voják byl převezen do nemocnice v německém Ramsteinu, kde má americká armáda základnu. V nemocnici je i druhý afghánský voják. Ani jeden z nich není v ohrožení života. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině