Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Méně vzdělání, více kilogramů.“ Čeští důchodci patří k nejtlustším v Evropě

Autor: bud - 
15. srpna 2018
06:25

Čeští senioři patří k nejtlustším v Evropě. Obezitou trpí více než třetina starších mužů a žen, což je dvakrát více než například v Itálii nebo Španělsku. A jejich BMI, tedy index tělesné hmotnosti, se navíc posledních 10 let zvyšuje, varuje think-tank IDEA. Podle lékařky Petry Šrámkové si obezitu do stáří přinesla řada Čechů z aktivní fáze života a zároveň řada z nich podceňuje zpomalování metabolismu, takže o to více tloustnou.

Důchodci v Česku vycházejí z mezinárodního srovnání obezity neslavně. A mužů i žen s nadváhou a obezitou navíc přibývá. Ukazují to zjištění z právě finalizované studie Institutu pro demokratickou a ekonomickou analýzu. Například 35 procent mužů trpí obezitou, což je o polovinu více než v zemích Západní Evropy a dvakrát více než v Itálii, Španělsku a dalších jižanských státech.

A v nedobré kondici jsou také tuzemské ženy. „BMI českých žen je výrazně vyšší než například v Švýcarsku, Itálii, Dánsku nebo Rakousku,“ uvedli Jiří Šatava a Filip Pertold z institutu s tím, že třeba v roce 2015 bylo obézních žen stejně jako mužů, tedy přibližně třetina. „V porovnání se západní a severní Evropou, kde se míra obezity u žen blíží hodnotě 20 %, je však dvakrát vyšší.“

Dodala, že obezita u seniorů v posledních letech roste, aniž by k tomu byl důvod. „Změny struktury českých seniorů z hlediska vzdělání, zaměstnání, zdravotního stavu, věku apod. nemohou vysvětlovat růst obezity v Čechách,“ řekli výzkumníci.

Méně škol, více kilogramů

Institut zároveň upozornil, že obezita je častější s nižším vzděláním. „Růst obezity je obzvláště výrazný u osob s nižším vzděláním, konkrétně se základním a středním vzděláním. Například míra obezity českých žen se základním vzděláním se v posledním desetiletí zvýšila z 30 % téměř na 45 %,“ upřesnili Šatava a Pertold. Dodali, že podobné je to také u méně vzdělaných mužů.

Lékařka Petra Šrámková, která se věnuje léčbě obezity, to zdůvodňuje stárnutím těch, kteří už byli obézní dříve. „U seniorů dobíhá to, že byli obézní ve středním věku, a teď se to postupně přenáší do staršího věku. Souvisí to také s kvalitou zdravotnictví. Pokud lidem poskytuje kvalitní péči, včetně třeba náhrad kloubů, tak se lidé dožívají delšího věku,“ uvedla pro Blesk Zprávy primářka OB Kliniky v Praze.

Video  Lékařka o obezitě: Tlustí Češi často marodí, hrozí jim cukrovka i rakovina  - David Budai, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Lékařka: Jezte menší porce

Čeští senioři si podle ní mnohdy neuvědomují, že ve stáří tělo zpomaluje, a tudíž by měli méně jíst. „Pokles metabolismu je dán fyziologicky. Pokud bychom si představili 20letého a 75letého muže, kteří mají oba 70 kilogramů, tak ten rozdíl v metabolismu a spalování je asi o 40 procent méně. A s tím je nutné počítat. Pokud jíme tři knedlíky a je nám 20 let, tak v 75 letech bychom měli jíst knedlík a půl, abychom si udrželi stejnou váhu,“ zmínila přirovnání.

Dodala také, že je potřeba dbát na dostatek pohybu. Část aktivit totiž končí ve chvíli, kdy lidé přestanou pravidelně chodit do práce, a pokud nejsou nahrazeny, hrozí také zbytečné přibírání.

Na kvalitní stravu část seniorů nemá peníze

Vysokou obezitu může způsobovat také nevhodná strava tuzemských seniorů. Podle zkušeností Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) hodně seniorů konzumuje nezdravé potraviny, protože na ty kvalitnější zdravější nemají dostatek peněz.

„Až čtvrtina Čechů občas konzumuje potraviny, jejichž jakostí nebo bezpečností si nejsou jisti. Jedná se částečně o nejmladší lidi, třeba studenty do 25 let, a potom také o seniory, kteří jsou v nepříznivé sociální situaci a nemají dostatek peněz na nákup kvalitních potravin,“ řekl v nedávném rozhovoru ve studiu Blesku Pavel Kopřiva ze SZPI.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Monikay ( 15. srpna 2018 13:43 )

Já myslím že si lidé prostě dělají jídlem radost. Zahání to samotu, nudu, je to dostupné. A většina na to jídlo má dost peněz, tak proč si nedopřát.

petrpupkin ( 15. srpna 2018 13:15 )

Belabel,Vy jste nenávistný,nešťastný a zlý člověk a musíte být naštvaný na celý svět.Podle Vašeho komentáře to nebude slavné ani z inteligencí.Být vzdělaný neznamená ještě být chytrý a inteligentní a Vy se vyjadřujete jako hovado stejně jako Pavel Novotný a sám je tlustý jako ***.Vy neumíte komunikovat beztoho aby jste urážel a napadal.Co si tím kompenzujete?

brezovakroman ( 15. srpna 2018 10:47 )

Magor zůstane magorem to je chlapče tvůj případ.

milan59 ( 15. srpna 2018 10:16 )

Tak to teda česká zdravotní anketa je dělaná horkou jehlou ! Protože kdyby se zajeli podivat například i do Německa,Polska,Rakouska,Francii i Španělska a nejen Česka,tak by zjistili že ve srovnání s mladými lidmi jsou na tom čeští důchodci o 60% lip než ta mládež,která musi ještě cca 30let makat !!!!

lalia ( 15. srpna 2018 09:58 )

Bude to asi tak,že důchodci mají na světě pěkné už jenom to jídlo.Na dovolené u moře nemají,cvičení pro důchodce se skoro nikde nekoná,tak co mají dělat?Dostat se do lázní je také oříšek,dávají je mladším.Tak jim to nezáviďte oni za to nemohou.Říká se,že nadváha je ze stresu,obrana je hlad,tak starosti zajídají.Neodsuzujte všechny hromadně,ale 80% za to nemůže.Také štítná žláza to způsobuje a j.nemoci.

Zobrazit celou diskusi