Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Lidé poslali rodinám zabitých vojáků přes 5 milionů. Blízké čeká poslední rozloučení

Autor: ČTK - 
13. srpna 2018
17:06

Více než milion korun přibylo od pátku do mimořádné sbírky pro rodiny tří českých vojáků, kteří padli v Afghánistánu. ČTK to dnes řekla mluvčí generálního štábu Vlastimila Cyprisová. Vojenský fond solidarity vyhlásil sbírku minulé pondělí, lidé už na pomoc pozůstalým poslali 5,3 milionu korun.

V pátek odpoledne bylo na kontě 4,032.407 korun. Aktuální částka je 5,336.904 korun, řekla Cyprisová. Sbírka potrvá do konce měsíce. Peníze se pak rozdělí rodinám Martina Marcina, Kamila Beneše a Patrika Štěpánka, kteří zemřeli 5. srpna po útoku sebevražedného atentátníka.

Předsedkyně výboru Vojenského fondu solidarity Lenka Šmerdová už minulý týden ocenila ochotu pomáhat rodinám padlých. Je to podle ní známka toho, že veřejnost armádu podporuje. Peníze pro vojáky posílají soukromé osoby, firmy, sportovní kluby, ale i sami vojáci.

Podobně lidé posílali peníze i po sebevražedném útoku z července 2014, po kterém zemřela pětice českých vojáků. Na sbírkové konto tehdy i díky různým charitativním akcím přibylo přes pět milionů korun. Armáda poté ve spolupráci s Charitou ČR zřídila Vojenský fond solidarity, na který je možné přispívat dlouhodobě. Aktuálně je v něm přibližně šest milionů korun. Z těch armáda pomáhá vojákům a jejich rodinám v nesnázích, do kterých se nedostali vlastní vinou.

Tento týden se budou konat pohřby všech tří vojáků. Na přání rodin se smuteční obřady uskuteční bez přítomnosti médií, informovala dnes armáda. Všech pohřbů se zúčastní náčelník generálního štábu Aleš Opata. Opata také minulý týden řekl, že útok, při němž zahynuli čeští vojáci, chce armáda důsledně vyšetřit a zjistit, kdo stál za jeho přípravou.

Česká jednotka na základně Bagrám, k níž patřili i Marcin, Beneš a Štěpánek, se zatím nevrátila ke standardní činnosti, řekla dnes ČTK mluvčí generální štábu. Vojáci jsou ale připraveni se plně zapojit, dodala. „Záleží na rozhodnutí velitele mise Resolut Support (Rozhodná podpora), kdy začnou vojáci plnit úkoly mimo perimetr základny,“ podotkla Cyprisová. Místo účasti ve společných hlídkách v okolí základny se čeští vojáci například starají o zbraně, řekl ČTK minulý týden první zástupce náčelníka generálního štábu Jiří Baloun.

Video  Návrat hrdinů do vlasti: Martin Marcin (†36), Kamil Beneš (†28) a Patrik Štěpánek (†25)  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině