Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zbídačená Mia v zookoutku málem zemřela. Po dvou měsících je k nepoznání

Autor: Zuzana Zelenková - 
14. srpna 2018
05:30

Zookoutek hrůzy ze Studence na Třebíčsku nadzvedl na jaře ze židlí širokou veřejnost. Podle očitého svědectví tam v hrozných podmínkách přežívalo několik zvířat, která měla být původně součástí malé soukromé zoo. Mezi nimi byla i desetiletá tygřice Mia. Když se majitel Michal Novák zbavoval zbytku zvířat, chtěl tygra utratit. Vyhublé šelmy se ale nakonec ujal Šikland. Ten před nedávnem čelil kritice kvůli kauze pomalovaných koníků a kvůli smrti chlapce, který při Prima festu spadl pod kola dětského vláčku a zemřel.

Bývalou pilu ve Studenci na Třebíčsku chtěl její majitel, Michal Novák, přeměnit na zookoutek. K tomu ale nedošlo. Novák v březnu Blesk Zprávám tvrdil, že ho podvedl obchodní partner, který mu zvířata do objektu navozil v době, kdy ještě nebyl připravený, a zároveň měl chovatele připravit o velkou finanční částku. Ještě v březnu, podle svědka, který místo navštívil, u Nováka živořili hyeny, pes dingo, arktičtí vlci, ale mimo jiné také tygr. Blesk Zprávy majitel do „zookoutku“ nepustil, čtenář se tam ale dostal a zvířata vyfotografoval.

„Do objektu jsem se dostal dobrovolně, na podnět přítelkyně, kvůli prodeji psa dingo, vůbec jsem netušil, že kousek od Třebíče je něco takového. Když tam na mě koukal tygr, byl jsem docela vyvalený,“ uvedl tenkrát pro Blesk Zprávy čtenář, jehož identitu redakce zná, ale přál si zůstat v anonymitě. 

Stěhování na poslední chvíli

V březnu Novák pro Blesk Zprávy uvedl, že pro zbytek zvířat hledá náhradní bydlení. Poslední místní obyvatelka, desetiletá tygřice, pilu opustila v květnu. Přestože měla být utracena, putovala do Šiklandu.

„Tygřice byla převezena 20. 5. 2018 do Westernového městečka Šiklův mlýn u Bystřice nad Pernštejnem. Provozovatel má pro ni dobře vybudované a vybavené prostory. Chov krajská veterinární správa povolila,“ uvedl na dotaz Blesk Zpráv mluvčí úřadu Petr Vorlíček. 

Mia je tygřice ussurijská a má zajímavý životní příběh, ten začal v berlínské zoo, kde pokousala dva ošetřovatele. V rámci bezpečnosti ji zahrada prodala. A tak se dostala do třebíčského „zookoutku“, kde začala strádat, trpěla hladem a veterináři doporučili její utracení. Těsně před ním ale jeden z veterinářů zavolal Liboru Šiklovi, který provozuje westernové městečko Šiklův mlýn, jestli by o zvíře neměl zájem.

Ze zbídačeného stavu se během jednoho a půl měsíce, díky péči místních veterinářů, Mia dostala znovu do kondice. Dneska je z ní zase krásná tygří dáma.

Kontrola tygřici nepoznala

„Kontrola tygřici ani nepoznala, tak moc velký pokrok udělala během dvou měsíců. Kvůli kauze s pomalovanými poníky nám na sociálních sítích začali psát, že tygr zemřel a ve čtvrtek už jsme měli nového. Celá situace je tak absurdní, že si lidé asi představují, že přijdou do obchodu a řeknou:  ‚Dva tygry, prosím‘. Vůbec si neuvědomují, že takhle to prostě nefunguje,“ popsal Henry Špánik, spoluzakladatel Šiklova mlýna a ošetřovatel tygřice.

Libor Šikl, jednatel areálu Šikland, dodal: „V areálu dlouhodobě pečujeme o zvířata, která potřebují pomoci, a jsme velmi hrdí, že se nám podařilo zachránit týranou tygřici Miu, se kterou si nevěděli rady ani odborníci. Je to krásný důkaz, že naše práce stojí na dobrých úmyslech a hodnotách, jež předáváme nejen návštěvníkům, kteří k nám jezdí.“

Šiklův mlýn se v půlce července potýkal se smrtí pětiletého chlapce, který tam při festivalu (Prima fest, pozn. red.) spadl pod kola dětského vláčku. Vláček dítě přejel a usmrtil. Ten samý také nabobtnala kauza pomalovaných poníků, kdy dvě nezletilé brigádnice, bez povolení nadřízených, nechaly děti, aby po zvířatech kreslily. Obě dívky to stálo místa.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

baronessa ( 14. srpna 2018 09:52 )

Jak by nebylo, když je v nich vyvolává bulvár jako tento deník. Proč je nutné informovat o tom, co tragického se přihodilo dřív, když jde o pozitivní zprávu, ze které by měla jít radost

iluze ( 14. srpna 2018 07:21 )

V lidech je strašně moc zloby, nenávisti. Proc to musi odnašet zvířata?

buznazblesku ( 14. srpna 2018 06:18 )

Lidský odpad. Chudak zvířata..

DWEI ( 14. srpna 2018 06:07 )

Fota ze zookoutku ve Studenci jsou hodně smutná..... Proměna tygřice je úžasná a Mie i ostatním zachráněným zvířatům přejeme hodně šťastných let...

Zobrazit celou diskusi