Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Z největšího moravského rybníku je mrtvá zóna. Sucho zabilo 100 tun ryb, udusily se

11. srpna 2018
17:46

V rybníku Nesyt na Břeclavsku uhynulo kvůli suchu podle aktuálních odhadů možná až 100 tun ryb. Jednatel obhospodařujícího Rybářství Hodonín Oldřich Pecha v sobotu řekl, že se obává, že lekly všechny ryby. V rybníku je jich nasazeno skoro 150 tisíc. Škody jsou vyčísleny zhruba na pět milionů korun. Důvodem úhynu ryb je sucho, horko a snížená hladina rybníka, což způsobilo nedostatek kyslíku ve vodě. Na místě je 22 pracovníků rybářství, kteří leklé ryby odstraňují.

Rybářství situaci řeší od pátku, to vylovilo 20 tun leklých ryb. Původně Pecha odhadoval, že bude uhynulých ryb okolo 40 tun. „Dnes už víme, že to bude horší, ne-li kompletní vyhynutí. Doufáme, že alespoň část přežila. Vypadá to ale hodně špatně, protože došlo k úhynu nejen kaprů, ale kompletní osádky včetně karasů. To nevěští nic dobrého,“ řekl Pecha. V rybníce byli z 90 procent kapři, ale i candáti, sumci, štiky a úhoři.

Všichni zaměstnanci firmy se snaží ryby odklidit. „Máme tam kafilérii a těžkou techniku, děláme, co můžeme. Ztráta bude v milionech korun, doufám, že to budou jen jednotky," řekl Pecha.

Podle něj se z rybníku odpařila spousta vody. Jeho přítokem je potok Včelínek. Přítok je ale minimální. „Jsme závislí na tom, kdy zaprší. To se letos nekonalo. Jsme na minimu a problém je, že hospodaříme v národní přírodní rezervaci, takže není možné tady manipulovat s vodou, nemůžeme ji použít na zvýšení hladiny," uvedl Pecha. Dodal, že hladina je o 180 centimetrů nižší oproti normálnímu stavu. Déšť v pátek odpoledne a v noci na sobotu označil za slabší, podle něj situaci vůbec neovlivnil.

Vlastimil Sajfrt z CHKO Pálava na místě řekl, že úhyn tolika ryb je ojedinělý. Také podle něj však nějaký život v rybníce zůstal. "Uhynul i karas stříbřitý, ale týká se to odhadem několika kusů ze sta, takže se zdá, že by v tom rybníce mohl zůstat. Kolik ale zůstalo účelové osádky a kapra, to nejsem schopný říct," uvedl Sajfrt. Zatím nejsou k dispozici výsledky rozboru příčiny. "Všichni ale tušíme, že to způsobilo teplo, vyhřátá voda, změna tlaku a kyslík byl skoro na nule. Je to prostě vyšší moc," dodal Sajfr.

Rybník Nesyt patří mezi Lednické rybníky, jde o největší rybník na Moravě a jeden z největších v republice. Vodní plocha má rozlohu kolem 300 hektarů.

jiri novotny ( 11. srpna 2018 22:27 )

Také nechápu, že s tím nedělali nic dřív. Vždyť vedra nejsou první den a tak měli sledovat stav vody a včas začít s provzdušňováním a ne čekat "jak to dopadne". Doufám, že za to ponesou trestní odpovědnost. Pro ty ryby to bylo pomalé kruté umírání.

danoch ( 11. srpna 2018 19:13 )

Zkur.vený léto!!!!Až mi zase někdo v zimě řekne,že se těší na léto tak ho nakoupu do prde.le!!

cznb ( 11. srpna 2018 17:06 )

To nemusí být lenost, ale záměr. Proč platit nádeníky, když je to možná šance, jak několikanásobně vydělat?

panamira ( 11. srpna 2018 10:54 )

Rybáři z rybníku Nesyt, líné prasata, co by se vzrušovali a provzdušňovali prohřátou vodu. Stálo by je to několik málo tisíc a teď ty lenivci, lenivý se musí hýbat deset krát tolik, při vyklízení zdechlin. K neuvěření. Je přece normální, že když je prohřátý byt, kravín, kancelář letním počasím, se k ochlazení používá klimatizace, větráky nebo se udělá po otevření oken průvan. Ti zdechláci, proti úhynu ryb neudělali zhola nic.

Zobrazit celou diskusi