Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Žárovky a pojistky pryč. Povinnou výbavu čeká revoluce, šoféři ušetří i za lékárničky

Autor: pk - 
9. srpna 2018
13:40

Přestože výměna žárovky v hlavním světlometu bývá oříškem i pro zkušené mechaniky, jsou už roky povinnou výbavou v každém automobilu. To by se mohlo ale brzy změnit. Ministerstvo dopravy připravilo návrh, který výrazně omezí povinnou výbavu. Řidiči tak již nedostanou pokutu za chybějící rezervu, žárovku či pojistky. Výrazně se změní i obsah lékárničky, uvádí Mladá Fronta.

„Vozit tyto součástky povinně v autě je zbytečné, u nových aut řidiči stejně nechávají výměnu světel na servisu,“ vyjádřil se k situaci ministr dopravy Dan Ťok (ANO). 

MF oslovila několik dopravních expertů, kteří se shodli na tom, že se jedná o krok správným směrem. „Povinnost vozit náhradní žárovky a pojistky v řadě evropských zemích už zrušili nebo ji ani nikdy nezavedli. Výměna žárovky v hlavním světlometu nebo v zadních světlech bývá oříškem i pro zkušené mechaniky,“ oznámil expert z Týmu silniční bezpečnosti Roman Budský. „A co se týče autolékárniček, vždy jsem říkal, že s sebou vozíme malou polní nemocnici,“ dodal. 

Autolékárničky se zmenší, vybavení nebude třeba měnit 

Doporučení expertů se po letech chytilo i ministerstvo dopravy. Pokud by byla změna schválena, změnil by se výrazně i obsah autolékárniček. Už bychom tam nenašli plastovou roušku, náplast s polštářkem nebo trojcípý šátek. Žádná z těchto věcí není nezbytná pro poskytnutí první pomoci, oznámil Ťok.  

Podle dopravního experta Budského je přeplněná lékárnička pro řidiče spíš na škodu. Řidič může být v krizové situaci zmatený a v záplavě ozdravného materiálu si nemusí být jistý tím, co by měl použít, a tak raději lékárničku zavře a nepoužije nic. 

Pokud vláda návrh schválí, mohlo by se to dotknout i peněženek řidičů. Ti by totiž po vypršení minimální trvanlivosti třeba jen jednoho z obvazů nemuseli vyměňovat celou lékárničku, kterou většina vyhazovala ještě nepoužitou do koše. 

Proti tomuto kroku nic nenamítá ani primář pražské záchranky Ondřej Franěk. „Samozřejmě za předpokladu, že obaly zejména u obvazového materiálu nebudou zjevně poškozené,“ podotkl. 

Rezervní kolo už nebude potřeba 

Některá auta by měla dokonce úlevu i od povinné rezervy, jejíž součástí je rezervní kolo, nářadí potřebné pro jeho výměnu, jako je ruční zvedák a klíč na matice kol. Tuto úlevu by dostala auta osazená pneumatikami, které po defektu umožňují nouzové dojetí, nebo mají prostředky pro opravu poškozené pneumatiky. 

Úlevy se mohou dočkat i řidiči, kteří si platí asistenční službu zajišťující opravu nebo výměnu pneumatik. „Asistenční služby jsou dnes velmi rozšířené a mělo by být na dobrovolném rozhodnutí každého řidiče, jestli si ji zajistí, nebo si bude náhradní pneumatiku u sebe vozit,“ vyjádřil se k chystané změně předseda sněmovního podvýboru pro dopravu Martin Kolovratník (ANO).

Návrh, který by mohl učinit výraznou revoluci v kufru auta, jde do připomínkového řízení, poté se tím bude zabývat Legislativní rada vlády. „Je tedy možné, že se nejedná o finální verzi, ale dojde k nějakým úpravám,“ upozornil Jakub Stadler z ministerstva dopravy. Chystaná změna se ovšem nijak nedotkne povinné reflexní vesty pro řidiče a výstražného trojúhelníku. Co by však v automobilu mohlo přibýt, je hasicí přístroj. Nefunkční nůžky v lékárničce by mohly být nahrazeny něčím, co by přeřízlo bezpečnostní pásy a v autě by se dále mohl objevit i nástroj, který by umožnil rozbití skla. 

„Řešili jsme především odstranění dnes již nepotřebných součástí povinné výbavy,“ říká Stadler. Nahrazovat je jinými ministerstvo nechce, i když je motoristům vozit doporučuje. „Na zvážení každého motoristy například je, zda s sebou chce vozit tažné lano nebo nástroj na přeříznutí bezpečnostního pásu,“ doplnil Stadler.

Autolékárnička: Víte, co všechno musíte kontrolovat?

Video  Autolékárnička: Víte, co všechno musíte kontrolovat?  - auto.cz
Video se připravuje ...

donlabuznik ( 29. června 2019 21:52 )

To já výbavu mého auta nepodcenuji, a tak jsem si všechny věci z povinné výbavy a dokonce i některé části doporučené výbavy navíc koupil na http­s://ww­w.fil­sonsto­re.cz/

cznb ( 11. srpna 2018 23:14 )

Socky přestanou doplňovat do krabičky žárovky, vozit hevery a klíče na kola. To bude na silnicích čurbes. Už dnes není povinné autolano a už asi v pěti případech, když mě zastavili, jestli bych je neodtáhl, tak neměli lano, tak jsem je odpinknul tím, že ho také nemám. Mám, ale zatavené ve folii, takže zabírá málo místa a nebudu dělat vola někomu, kdo šetří na jeho zakoupení. Nemíním ho rozdělávat, aby mi pak zabíralo půl kufru. Jelikož to vždy byli auta dobrá tak na šroťák, tak je zajímavé, že ho přestali vozit ti, co ho nejvíc potřebujou.

djaba ( 9. srpna 2018 21:26 )

Hasící přístroj vozím již několik let , přesto se mi zdá , že kilový není nic moc .Povinný by měl být nástroj na rozbití okna a nástroj na přeříznutí pásů. A lékárnička je žalostně poloprázdná s několika metry řídkých obvazů a nějakou náplastí , zbytek je k ničemu .Bojím se , až se budu snažit zachraňovat , že nebudu mít dostatek prostředků .

Zobrazit celou diskusi