Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Martin, Kamil a Patrik budou pohřbeni s vojenskými poctami. Česko rozezní sirény

Autor: Jakub Veinlich, Tomáš Belica - 
6. srpna 2018
14:27

Armáda České republiky se chystá na návrat padlých vojáků. Pohřbeni budou s vojenskými poctami, na jejich památku se ve středu v poledne rozezní sirény. Harmonogram pietního aktu zatím na generálním štábu a ministerstvu obrany dolaďují. Podle informací Blesk Zpráv je přílet vládního speciálu zatím plánovaný na 16:15. Oproti zvyklostem ale ne na vojenské letiště v pražských Kbelích, ale na starou Ruzyň. Aktu se zúčastní prezident Miloš Zeman a ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

Vše šlo stranou. Na generálním štábu Armády České republiky a ministerstvu obrany se teď věnují především návratu ostatků padlých vojáků v Afghánistánu. Rotný Martin Marcin (†36), desátník Kamil Beneš (†28) a desátník Patrik Štěpánek (†25) zemřeli o víkendu bezprostředně po sebevražedném bombovém útoku.

Rodiny vojáků, kteří byli příslušníky 42. mechanizovaného praporu z Tábora, byly informovány. K dispozici jsou jim vojenští psychologové a vojenští kaplani. 

Ještě před příletem těl padlých vojáků se po celé republice rozezní ve středu v pravé poledne na 140 sekund sirény. O jejich aktivování rozhodl premiér Andrej Babiš (ANO) jako o symbolickém aktu uctění památky.

Pohřby budou v Plzni, Chomutově i Českých Budějovicích

Termín posledních rozloučení se třemi padlými zatím nebyl stanoven. Pohřby by se podle mluvčího ministerstva obrany Pejška měly konat v místě bydliště každého z vojáků. Tedy v Plzni, Chomutově a Českých Budějovicích.

„Je mi moc líto úmrtí našich tří vojáků v Afghánistánu. Hrdinů, kteří bojovali proti teroristům tak daleko od vlasti a které zavraždil sebevražedný útočník. Vážím si toho, co udělali pro naši zemi. Vyslovuji svou nejhlubší soustrast jejich rodinám a pozůstalým,“ zareagoval z dovolené premiér. A na Twitteru ho hned doplnil také vicepremiér a ministr zahraničí a vnitra Jan Hamáček (ČSSD)

Ostatky vojáků by měly přiletět zpět do České republiky v rakvích s českou vlajkou ve středu odpoledne. „Zatím je v plánu, že by letadlo mělo přistát okolo 16:15,“ řekl Blesk Zprávám mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Zatímco k podobným aktům slouží zpravidla vojenské letiště v pražských Kbelích, tentokrát bude vše jinak. „Ostatky budou dopravené na starou Ruzyni, ve Kbelích se opravuje dráha,“ dodal důvod Pejšek.

Více se zatím o smutečním ceremoniálu neví. „Detaily bychom měli znát buď v pondělí pozdě odpoledne, nebo během úterního dopoledne,“ zní z ministerstva obrany i Pražského hradu.

„Čekám na informace od Vojenské kanceláře,“ řekl redakci Blesk Zpráv mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček.

Informace z tajného scénáře

Blesk Zprávám se podařilo některé informace k poslední cestě tří vojáků ale získat už během pondělního odpoledne. 

„Po příletu speciálu vynese čestná jednotka rakve s ostatky padlých vojáků na katafalky na letištní plochu. Smuteční slovo přednese hlavní kaplan AČR. Po státní hymně budou rakve přeneseny k vozidlům. Návrhy na povýšení a vyznamenání in memoriam se již připravují,“ potvrdila redakci Jana Zechmeistrová z ministestva obrany. 

Miloš Zeman kvůli tragické události v okolí základny Bagrám v afghánské provincii Parwan přeruší podle našich informací dovolenou v Lánech. Zda přidá i nějaké státní vyznamenání, zatím není jasné.

„Pan prezident ve středu uctí české hrdiny na letišti, kam pojede z Lán. Pokud jde o ocenění, tuto otázku jsem zatím s panem prezidentem neprobíral,“ doplnil Ovčáček. A později také doplnil, že by prezident měl ke čtvrtému rerminálu letiště Václava Havla přijet zhruba v 16 hodin. „Následně bude kondolovat rodině vojáků,“ dodal Ovčáček.

„Moje myšlenky jsou s těmi, kteří ztratili své milované, a s Českou republikou, která ztratila tři vojáky při sebevražedném útoku ve východním . stojí s afghánskými silami v boji proti terorismu,“ vyjádřil soustrast hned po útoku na svém twitterovém účtu Jens Stoltenberg, generální tajemník NATO. 

Sobotní incident patří se svou bilancí mrtvých vojáků k jednomu z nejtragičtějších pro českou armádu. Tím nejhorším útokem byl ten z roku 2014, kdy také u letecké základny Bagrám na severovýchodě Afghánistánu zemřeli po explozi improvizovaného výbušného zařízení čtyři čeští vojáci. Pátý podlehl těžkým zraněním později v nemocnici. Všichni muži byli in memoriam vyznamenaní prezidentem medailí za hrdinství.

Pietního aktu by se měl vedle rodin všech zesnulých vojáků účastnit nejen prezident Zeman, ale také ministr obrany Lubomír Metnar. „Pan ministr přeruší dovolenou a vzdá přímo na letišti hold všem mužům,“ potvrdil mluvčí rezortu Pejšek.

„Samozřejmě se aktu zúčastním. Byla jsem tam i v roce 2014,“ potvrdila svou účast při příletu padlých mužů předsedkyně sněmovního Výboru pro obranu Jana Černochová z ODS, která se otázkám armády věnuje ve Sněmovně dlouhá léta.

Video  „Výbuch byl fatální.“ Generálmajor popsal útok na české vojáky, kteří zemřeli v Afghánistánu  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Atentátníkovi, který v neděli zabil tři české vojáky v Afghánistánu, bylo okolo 18 let. Podle listu The New York Times to řekl místní bezpečnostní činitel. Výbuch byl podle něho tak silný, že tlakovou vlnou bořil okolní hliněné zdi. První zástupce náčelníka generálního štábu české armády Jiří Baloun v rozhovoru s Českou televizí (ČT) uvedl, že armáda má nové poznatky, podle kterých atentátník mohl mít komplice.

Atentátník nemusel být jen jeden

„Jsou některé indicie, že nemusel být sám, mohl mít spolupracovníky,“ řekl ČT Baloun. Podle něj by vyšetřování události mělo odpovědět i na otázku, zda útok na vojáky mohl být připraven.

„Po útoku na místo dorazily čtyři vrtulníky, z toho dva záchranářské. Dva další hlídkovaly ve vzduchu,“ popsal listu první okamžiky po útoku šéf bezpečnostních operací provincie Parván.

K útoku, při němž byli zraněni dva afghánští a jeden americký voják, se přihlásilo radikální islamistické hnutí Tálibán, které podniká podobné atentáty proti členům mise NATO či afghánským bezpečnostním silám. Tálibán v prohlášení podle agentury Reuters uvedl, že zabil osm „amerických okupantů“.

Smrt přišla v polovině mise

Všichni padlí vojáci nastupovali na misi v Afghánistánu v dubnu. Na základně měli sloužit až do října letošního roku. Pro dva z nich to přitom byla teprve první zahraniční zkušenost. 

„Rotný Martin Marcin, byl na své páté misi, předtím se dvakrát zúčastnil mise v Kosovu a dvakrát v Afghánistánu. Desátníci Kamil Beneš a Patrik Štěpánek byli na své první misi,“ řekla Blesk Zprávám Jana Zechmeistrová z tiskového odboru ministerstva obrany. Jestli armáda znovu doplní jednotku o tři muže, není zatím jasné. 

Za nasazení života v bojových misích dostávají vojáci rizikový příplatek. Afghánistán je považovaný za jednu z nejrizikovějších oblastí současných bojů. Vojáci tak dostávají denně až 5200 korun k platu navíc. 

Služba s rizikovým příplatkem

„Vojákům vyslaným do zahraniční operace na území Afghánistánu, kde jsou vystaveni vysokému riziku ohrožení života nebo zdraví spojenému s vedením bojové činnosti, náleží příplatek v rozpětí 3 600 Kč až 5 200 Kč denně,“ řekla více k platovému ohodnocení Blesk Zprávám Zechmeistrová s tím, že záleží na služebním nazasení a míry rizika nebezpečí u kažedého vojáka. 

„V operacích s podstatně nižší mírou bezpečnostního rizika činí tento příplatek 500 až 2500 Kč. Příplatek kromě rizika zohledňuje také to, že po celou dobu služby v zahraničí nemá voják nárok na volno, ani na žádné jiné příplatky. Voják se k nasazení připravuje a do zahraniční operace je vysílán společně se svou jednotkou, nicméně v případě vážných osobních (např. rodinných) nebo zdravotních důvodů může velitele požádat o vyřazení,“ dodala Zechmeistrová.

Armáda vyplatí pozůstalým miliony

Ministerstvo obrany poskytne náhradu nákladů spojených s pohřbem, náhradu nákladů na výživu pozůstalých, jednorázové odškodnění pozůstalých a jednorázové mimořádné odškodnění pozůstalých,“ dodala Zechmeistrová. Stát vyplácí pozůstalým vojáka 120násobek minimální mzdy, každá z rodin by tak měla získat kolem 1,4 milionu. 

Od roku 1990 zemřelo v zahraničních misích 28 českých vojáků. Přímo v Afghánistánu zahynulo od roku 2007 13 českých mužů. Nejčastěji při útocích sebevražedných atentátníků a výbuších nástražných zařízení. V současnosti v zemi působí v rámci operace Resolution Support na 250 příslušníků české armády.

jasnovidec01 ( 16. srpna 2018 19:12 )

zruší diskusi i u tohohle článku ??? padl placený žoldák,tak na cestu dostal ten nejvyší ŽOLD...dubovou rakev,proč lezl do cizí země se s.r.á.t.do cizích záležitostí ?nám se taky nelíbilo že k nám vlezli rusáci .každá země ať si udělá pořádek sama bez najatých žoldáků.

choseeeee ( 7. srpna 2018 11:06 )

tobě mi tady měli u ***e odpálit nálož blbe

choseeeee ( 7. srpna 2018 11:01 )

Jen pro upřesnění lidem, kteří tady plácají. Armáda si nevytváří mise. Plní úkoly které jim nasmlouvala vláda. Takže pokud vláda řekne, že vyšleme vojáky na aljašku v takovém a takovém počtu, vojáci připraví misi a splní rozkaz. Takže to není výmysl Armáda nebo nějakého velitele. Mise schvaluje vláda a parlament na základě žádosti koaličních partnerů a situaci ve světě. Takže tady nenávistné plácaní je mi z Vás nablití chudáci. Proč jste nešli vy do armády protože na to nemáte a jste líní jak vši. Pocta všem padlým vojákům.

lunatic ( 6. srpna 2018 22:46 )

Je vždy vícero řešení:1) není nezbytně nutné mít nadřízeného,2) nemusím být vojákem,3)peníze lze vydělat i jinak,4)budu-li osobně chtít zemřít,nepotřebuji nikam cestovat-jsem totiž líný ... atd.

lunatic ( 6. srpna 2018 21:28 )

Ten je vcelku ...

Zobrazit celou diskusi