Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Žralok zabil českého tátu (†42) dvou dětí. Matka se s nimi z Egypta vrátila utajeně

Autor: Jan Kálal, ČTK - 
4. srpna 2018
16:40

Na tuhle dovolenou v Egyptě do konce života nezapomenou. Česká rodina se dvěma dětmi si užívala prázdninové pohody v luxusním hotelu Habiba Beach v letovisku Marsá Alam až do pátečního odpoledne. Tehdy hlavu rodiny (†42) při šnorchlování u hotelového mola na hluboké vodě zranil žralok natolik, že muž zemřel. A minimálně jeho manželka to zřejmě viděla přímo před sebou. Zatímco ostatky zemřelého ještě v sobotu čekaly na zapečetění v Káhiře, matka s dětmi odletěla zpět do Česka, potvrdila pro Blesk Zprávy česká velvyslankyně v Egyptě Veronika Kuchyňová Šmigolová.

„Podle mých informací měli letět ráno nebo brzy dopoledne. Organizace návratu byla v režii cestovní kanceláře,“ uvedla velvyslankyně a dodala: „Kromě manželky se vracely i děti.“ Na doplňující dotaz připustila, že šlo o dvě děti. „Je to takový obvyklý počet,“ řekla Kuchyňová Šmigolová pro Blesk Zprávy. Další podrobnosti k tomu, kde rodina žije, nechtěla s odkazem na zachování soukromí už zmiňovat.

Že je rodina zemřelého turisty zpět v Česku, uvedl v sobotu odpoledne marketingový ředitel cestovní kanceláře Exim Tours Stanislav Zíma. Právě s tou tu Češi trávili svou dovolenou. Tělo otce rodiny zůstává dál v Egyptě. „Pečetění těla v Káhiře ještě nebylo provedeno. Obvykle to trvá několik dnů - 2, 3, 4 dny, podle náročnosti přepravy,“ dodala velvyslankyně.

Repatriaci zesnulého zajišťuje cestovní kancelář dohromady s pojišťovnou. To však podle Zímy může trvat dny i týdny, policie chce tělo vyšetřit, aby se zjistilo, jaký druh žraloka útočil. Žraloka pak budou chtít podle Zímy tamní úřady zabít. Pláž u místa, kde se neštěstí stalo, je podle něj uzavřená. Kuchyňová Šmigolová připustila, že v oblasti Marsá Alam se žraloci vyskytují. Ale není vůbec obvyklé, že by byli tak blízko pobřeží a útočili na člověka.

Video  Starosta egyptské Marsá Alam: Český turista zemřel po prvním   - David Budai, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

„Nechtěli do letadla plného Čechů“

První lety z Marsá Alamu dorazily do Prahy v sobotu před polednem, na jejich palubě ale ještě pozůstalí nebyli. „Rodina nechce letět letadlem plným Čechů, kteří se budou bavit o jejich neštěstí,“ uvedl místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež pro Blesk Zprávy ještě před odletem. „Můžou se vracet přes Švýcarsko nebo přes Německo, ne nutně charterem přímo do Prahy. Je zájem dostat je zpátky domů pokud možno inkognito,“ nastínil.

Klienti mířící do stejného hotelu podle Papeže nepanikaří. Že by se chtělo více lidí z místa vracet, nezaznamenala ani cestovní kancelář Fischer. Několik klientů s dotazem na změnu zájezdu zaznamenala agentura Invia. „V oblasti Marsá Alam doporučujeme klientům, aby se koupali v hotelových zátokách a mělčích lagunách a určitě neplavali na otevřené moře daleko od břehu,“ dodal Zíma. 

Zájezdy nestornují ani Češi mířící do stejného hotelu

Podle Papeže jsou zatím reakce klientů cestovních kanceláří pragmatické. „Bere se to jako neštěstí, které se může stát kdekoliv. Je to bráno jako příroda, která taková je. Ani klienti, kteří míří do toho samého hotelu, nestornují, bereme to všichni naštěstí bez paniky jako věc, která může nastat,“ řekl Papež. Podle informací Blesk Zpráv jde přitom o hotel Club Calimera Habiba Beach.

Podle Jana Bezděka, mluvčího CK Fischer, delegáti nezaznamenali, že by lidé chtěli rušit dovolenou. Potvrdila to i mluvčí CK Firo-tour Eva Němečková, podle které se většinou ani lidé delegátů na podrobnosti neptají. „Jaký bude vliv na prodej zájezdů do Egypta, se teprve ukáže v příštím týdnu,“ dodal Petr Šatný z CK Alexandria. Ani podle něj nechce nikdo zájezd stornovat.

Agentuře Invia se podle jejího marketingového ředitele Michala Tůmy ozvalo do deseti klientů s dotazem na změnu zájezdu, většinou šlo o pozdější odjezdy za více než deset dní.

Žralok napadl Čecha u hotelového mola

Okolnosti úmrtí českého turisty vyšetřuje egyptská policie. Jak v pátek uvedl Zíma, neštěstí se stalo kolem třetí odpoledne. „Napadl ho pravděpodobně žralok v hlubší vodě pod molem,“ řekl. Egyptské úřady podle něj zadržely poblíž místa neštěstí obchodní loď s dobytkem, jejíž posádka je podezřelá z toho, že přes zákaz házela uhynulá zvířata do moře.

Letos v březnu zemřel v nemocnici v egyptském letovisku Hurgada Čech na selhání srdce. Loni byla rovněž v Hurgadě pobodána česká turistka Lenka, která později zemřela. Vyšetřování její smrti stále není uzavřeno.

avitka ( 7. srpna 2018 10:18 )

Vy, co jste plni nenavisti, zavisti a malosti... to vam fakt neni uz vubec nic svate? Ani takova tragedie s vami neotrese? Mate vubec pred necim respekt? Treba pred smrti a utrpenim?

iFender ( 6. srpna 2018 06:37 )

Ja vim jenom,ze "Zralok zuby ma jak noze a z tech zubu cisi strach...." to vim na beton!

mandy ( 5. srpna 2018 10:09 )

Sorry - to "v" je překlep.

mandy ( 5. srpna 2018 10:06 )

Strašný osud. Narodí se v miniČesku, bez moře a v zabije ho žralok.

y1xcvbnm ( 5. srpna 2018 09:00 )

třeba to vyjde a žralok sežere i tebe pražando 1!!!!

Zobrazit celou diskusi