Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Evakuace letu ČSA do Prahy: Cestující museli v Helsinkách ven po skluzavkách

Video se připravuje ...
Autor: kal, bud - 
3. srpna 2018
16:20

Let OK 481 Českých aerolinií měl problémy na letišti ve finských Helsinkách. Těsně před startem se na palubě objevil kouř a všichni cestující museli ven, evakuace probíhala po nafouknutých skluzavkách. Na problémy upozornil Blesk Zprávy jeden z cestujících, podle něj všichni vyvázli ve zdraví. Spoj s pravidelným příletem do Prahy v 16:55 byl zrušen. ČSA incident potvrdily, podle aerolinek letadlo kontrolují technici a cestující jsou zpět v odletové hale. Do Prahy by se měli dostat náhradním způsobem.

„Před startem pravidelné linky Českých aerolinií z Helsinek do Prahy letadlem Airbus A319 zaregistrovala naše posádka zápach a kouř ve střední části kabiny pro cestující. Kapitán z těchto důvodů rozhodl o evakuaci cestujících a posádky, která proběhla bez problémů. Všichni pasažéři a členové posádky jsou v pořádku. Pasažéři čekají v letištní hale v Helsinkách na další pokyny,“ uvedl pro Blesk Zprávy mluvčí ČSA Daniel Šabík.

„Posádky ČSA jsou na tyto situace pravidelně školeny. Letadlo je v této chvíli kontrolováno techniky. Cestujícím v Helsinkách poskytneme péči a dopravíme je do cíle cesty alternativním způsobem,” dodal Šabík.

Hasiči na místě, kouř byl v kabině

Na letištní plochu dorazili hasiči, lidé potom podle instrukcí personálu od letadla odešli pravděpodobně pěšky, celkem bylo na palubě 140 lidí. Letadlo mělo letět do Prahy a následně do Bruselu. Nyní stojí v Helsinkách, let do Prahy byl zrušen.

„Uvnitř se obejvil kouř a lidé byli vyplašení, protože letadlo mělo zrovna odlétat. Ale zastavili, otevřeli dveře a spustili tobogán. Evakuace proběhla velmi rychle,“ popsal situaci pro Blesk Zprávy Quentin Mariel, Francouz, který žije v Praze a byl v letadle. „Zatím čekáme a nemáme další informace,“ dodal.

Takto vydadala situace na místě:

Podle zaznamenané historie pohybu na webu flightaradar24.com už bylo letadlo připravené na odletové dráze, ale potom se vrátilo zpátky. Podle finských médií se letadlo už chystalo odstartovat, ale poté, co se objevil kouř, ještě stihlo zastavit.

krista2018 ( 3. srpna 2018 16:24 )

když to tak všechno čtu co se děje, tak je snad lepší sedět doma

Zobrazit celou diskusi