Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Na muslimy v Teplicích mířili pistolí a hrozili zabitím, tvrdí policie. Dva lidi obvinila

Autor: simao, trm - 
31. července 2018
08:11

K roztržce mezi muslimskou rodinou a lidmi kolem teplické místopředsedkyně Bloku proti islamizaci Ivou Procházkovou došlo o víkendu v Teplicích. Co přesně se v parku Šanov přihodilo? Podle studentky Emam Ghalebové mířil jeden z mužů na procházející muslimku a její rodinu pistolí. Procházková přinesla jiné svědectví. Policie dva lidi obvinila, podle kriminalistů padaly na adresu muslimů i výhrůžky zabitím.

„O víkendu se stala věc, které jsem se nejvíc bála. Nechtěla jsem na to upozorňovat, dokonce i samotná muslimská komunita v Teplicích se bojí, aby to nevyvolalo ve společnosti další nepokoje a útoky,“ napsala v pondělí večer na Facebooku muslimka Eman Ghalebová. „V sobotu došlo v Teplicích k útoku na muslimku s manželem a dětmi, bylo na ně mířeno pistolí,“ tvrdí. 

Plynová pistole v akci?

K incidentu mělo dojít v Šanovském parku během akce „Pojídání čuníka“, kterou každoročně pořádá místopředsedkyně Bloku proti islamizaci Iva Procházková. Ta v minulosti zorganizovala i hromadné venčení psů proti muslimům.

„Okolo nich prošla muslimka s dětmi a někdo z té skupiny zakřičel: ′Ty vole, muslimka!′ Paní, která zde již dlouho žije, odpověděla česky a zavolala manžela, který přivolal policii. Jeden muž z té skupiny pak namířil na rodinu s dětmi pistolí, mezitím na místo přijela policie a případ se stále vyšetřuje,“ tvrdí mladá dívka Eman.

Antiislamistka Procházková: Ječela na nás

Procházková přinesla na Facebooku svou verzi toho, co se během teplického incidentu stalo. Kolem prý šla muslimka v hidžábu a s kočárkem a došlo na hádku. „Nezaznamenala jsem podnět, na základě kterého začala hystericky ječet na jednoho z našich (...) ′Máš problém? Co jako máš za problém?′ (...) Na policii potom uvedla, že začala, protože řekl ′Ty vole, muslimka′,“ tvrdí Procházková, podle které za muslimkou přijeli „dva nabušení Arabi“ a křičeli pro změnu údajně na jejího postiženého syna a její 14letou dceru.

Oním „nabušeným Arabem“ přitom je skutečně dle všeho manžel ženy, která se se skupinou dostala do konfliktu. O zbrani se Procházková ve svém příspěvku nezmiňuje, z hlasů z videa, které dala na sociální síť, však vyplývá, že se o zbrani mluvilo. „Hej, on na ni vytasil pistoli? On na ni vytasil devítku,“ zní na videu, není však patrné, v jaké souvislosti.

Sama Procházková odmítá, že by měla na adresu muslimky či jejího manžela rasistické poznámky. Svými názory se netají, na Facebooku, který otevírá nápis „Islám je zlo“, uvedla: „V Teplicích se muslimce nesmí říkat, že je muslimka, nebo na vás pošle své bodyguardy a ti vám budou vyhrožovat násilím.“

Policie: Padaly výhrůžky zabitím, dva obvinění

Policie potvrdila, že konflikt odstartovala hádka několika lidí vyvolaná zřejmě právě jinou etnicitou a náboženským vyznáním páru. Incident pak eskaloval, když se do něj vložil manžel muslimky. „Konflikt vyvrcholil ve chvíli, kdy měl čtyřicetiletý muž, který ženu předtím verbálně napadl, vytáhnout svou plynovou pistoli, kterou prý natáhl a mířil s ní na manžela poškozené. Přitom mu měl vyhrožovat zabitím kvůli jeho náboženskému vyznání. Další podezřelou je 44letá žena, která měla poškozeného taktéž verbálně napadnout a mluvit o zabití v souvislosti s jeho nekřesťanským náboženským vyznáním,“ řekl Blesk Zprávám mluvčí teplické policie Daniel Vítek.

Policie už muže i ženu obvinila z násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci. Vyšetřovaní jsou na svobodě a hrozí jim až tři roky vězení.

Obrysy incidentu jsou tak nyní nejasné a jedná se o tvrzení proti tvrzení. Jisté však je, že k vyhrocenému konfliktu - přinejmenším slovnímu - v teplickém parku došlo. A na místě patrně skutečně policisté zasahovat museli.

Studentka Eman: Lidé mají z muslimů strach, protože je nepotkávají

Podobné konflikty však nejsou v Teplicích ničím novým. Byť se prý situace oproti dřívějšku zlepšila. Já Teplice považuji za možná nejtolerantnější město v Čechách, i když podle některých médií jsou ghetto nebo druhý Molenbeek,“ tvrdí Eman Ghalebová v aktuálním rozhovoru pro iDnes.cz s narážkou na obávanou bruselskou čtvrť, kde žije řada migrantů a jejich potomků.

Ghalebová, která v v minulosti pomáhala organizovat úklidové akce v teplických parcích, když se řešily rozpory mezi místními a lázeňskými hosty (především Araby), kteří tam měli údajně dělat nepořádek, se přitom rozpovídala obecně o tom, proč podle ní mezi Čechy dál bují strach z islámu. Podle ní však nejsou Češi islamofobní, ale bojí se, protože muslimy běžně nepotkávají.

„Lidé se bojí, protože nemají možnost se setkávat s muslimem každý den. Někteří ho nikdy v životě neviděli, anebo se s ním setkali v médiích, kde se muslimové ukazují radikálním způsobem. Nedivím se, že se bojí, když poprvé v životě vidí muslimku, ještě když ji mají spojenou s teroristy. Strach je podle mě přirozený,“ míní.

„Češi potřebují zkušenost poznat nějakého muslima. Neříkám, že jsou všichni muslimové svatí, ale je lepší, když člověk hodnotí věci podle své zkušenosti,“ pokračuje a prozrazuje také, s jakým předsudkem se nejvíce setkává ona sama: „Osobně se nejvíc setkávám s tím, že jelikož nosím šátek, tak jsem zotročená žena a chudinka.“

Video  Arab Mahadi o Teplicích: Bez nás by tu nikdo nemohl žít  - Matěj Smlsal, Lukáš Červený
Video se připravuje ...