Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Finanční správa si posvítí na Airbnb. Od pronajímatelů si slibuje stovky milionů

Autor: pk, ČTK - 
30. července 2018
10:36

Finanční správa získala údaje o lidech, kteří v Česku prostřednictvím služby amerického internetového zprostředkovatele turistických pronájmů Airbnb pronajímají své nemovitosti, a zahájila kontrolu zaměřenou na plnění jejich daňových povinností. Informovaly o tom pondělní Hospodářské noviny (HN). Jak finanční správa přišla k údajům o klientech Airbnb, není jasné. Ministerstvo financí to nechce zveřejnit.

 

„Kontrolní akce je zaměřená na plnění daňových povinností ze strany těchto subjektů,“ řekl HN mluvčí ministerstva financí Filip Běhal.

Přes dvě miliardy korun si pronajímatelé v Praze vydělají za jeden rok. Jen v Praze takto byty podle odhadů pronajímá téměř dvacet tisíc lidí. Stát se dlouhou dobu nemohl k těmto lidem dostat, protože americká společnost chránila identitu svých uživatelů a odmítala úřadům poskytnout informace. 

Stát připravují o 461 milionů ročně

Podle dostupných údajů přichází ročně stát o 461 milionů korun. Tuto sumu by mohl stát od pronajímatelů Airbnb bytů či domů v Praze ročně vybrat na dani z příjmu a DPH. Pražský magistrát pak přichází téměř o 50 milionů na neuhrazených ubytovacích poplatcích. 

Kontrolní akce zaměřená na pronajímatele Airbnb by měla být jen dalším krokem státu v boji proti daňovým nedoplatkům v takzvané sdílené ekonomice. Jeden z kroků byl například v půlce července, kdy se tuzemské úřady dohodly se společností Uber, že bude finančním úřadům poskytovat údaje o řidičích, jenž si přes ni vydělávají. Stát se tak rozhodl po četných protestech taxikářů, kteří kritizovali Uber kvůli neplacení daní. 

Jak úřady získaly informace? Ministerstvo mlčí

Jak se ale ministerstvo dostalo k údajům o klientech Airbnb je záhada. Ministerstvo financí tuto informaci sdělit odmítá. „Rovnalo by se to návodu, jak obcházet daňové povinnosti,“ řekl mluvčí ministerstva Běhal. Americká firma uvedla, že žádnou podobnou dohodu jako Uber s Českem neuzavřela. Národní finanční úřady mají široké pravomoci, aby se k údajům o daňových poplatcích dostávaly i bez pomoci třetích stran, jako je Airbnb, uvedl mluvčí společnosti Bernard D'heygere.

Jako první možnost by mohla být spolupráce české a irské finanční správy. Irsko z toho důvodu, že právě tam se nachází evropská centrála Airbnb. Tam jsou informace o veškerých příjmech, které se přes tuto společnost uskuteční, včetně jmen pronajímatelů. Již Německo učinilo tento krok a irské úřady letos v květnu o informace požádalo. České Generální finanční ředitelství spolupráci s Iry nevyvrátilo. 

Další možností, jak mohly úřady data získat, je, že se k informacím o nedanících hostitelích dostaly již na území Česka. Společnost Airbnb má totiž účet u České spořitelny a finanční správa si ze zákona může vyžádat informace kolika a komu banka zaplatila. „Podle daňového úřadu mají banky a podobné instituce povinnost na vyžádání správce daně poskytovat údaje o pohybu peněžních prostředků na účtech již od roku 2011,“ řekl mluvčí ministerstva financí Běhal. 

Sama Česká spořitelna uvedla, že nemůže sdělit jestli od finanční správy takový požadavek dostala či nikoliv. „Obecně ale platí, že máme povinnost státu podobné informace poskytovat,“ oznámil mluvčí banky Filip Hrubý.

Poslední možností, jak se stát mohl k údajům dostat, je cesta přes americkou společnost AirDNA, která se zaměřuje právě na získávání dat z databáze Airbnb. 

„Data, která by umožnila identifikaci hostitelů Airbnb, jsme k dispozici měli. Šlo především o souřadnice pronajímaných objektů, které by šlo jednoduše porovnávat s údaji o vlastnících v katastru,“ uvádí Vladimír Krajčík, prorektor Vysoké školy podnikání a práva, která studii vypracovala.

Matěj Koutný o ubytovací službě Airbnb:

 

Zobrazit celou diskusi