Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Úraz na veřejném koupališti: Víme, kdy za to nesete odpovědnost vy a kdy provozovatel

  • Autor: ula - 
    29. 7. 2018
    06:01

    K létu neodmyslitelně patří čas strávený na veřejném koupališti či u bazénu. V dnešní době ale samotný bazén a pár skokanských můstků uspokojí málokoho, a tak se přistavují různé vodní atrakce jako jsou tobogány a skluzavky. V Česku navíc přibývají aquaparky, kde najdete různá vyžití pro děti i dospělé. S atrakcemi však roste i pravděpodobnost úrazu. Kdo zodpovídá za to, pokud se při vodních radovánkách zraníte nebo pokud vás někdo okrade?

  • 1.Sledujte obtížnost atrakcí

    Pokud vyrazíte do aquaparku, měli byste rozhodně zvážit, na jakou vodní atrakci se cítíte. Nejčastěji se setkáte s různými druhy vodních skluzavek, od klasických dětských, přes tobogány, ale pak jsou tu skluzavky s názvy jako kamikadze nebo spacebowl.

    „Obtížnost skluzavek se označuje podobně jako u sjezdovek barevným označením. Snadná je značena modrou barvou, střední červenou a nejnáročnější černou. U každé skluzavky musí být také uvedena výška, z jaké uživatel atrakce spadne po dokončení jízdy do vody, hloubka této vody, délka tmavého uzavřeného úseku a požadavky na uživatele (například minimální výška či věk),“ uvedl spotřebitelský časopis dTest.

    Na každé skluzavce musí být dále vyznačen vzor určující či doporučující styl a způsob jízdy. Tedy zda se na ní při sjezdu leží na zádech, sedí čelem vpřed nebo zda je nutné použít ke sjíždění člun a podobně. Všimnout si můžete také značek zákazových, které naopak ukazují, při jakém stylu sjíždění hrozí nebezpečí. Na návštěvnících aquaparků pak je, aby uvedené pokyny bezvýhradně dodržovali.

    Při vodních radovánkách musíte dodržovat provozní řád (ilustrační foto) Při vodních radovánkách musíte dodržovat provozní řád (ilustrační foto) | ČTK

  • 2.Zbavení se odpovědnosti neplatí vždy

    „Při nahlédnutí do provozních řádů jednotlivých veřejných koupališť nebo aquaparků, se návštěvník velmi často setká s ustanovením, ve kterých se provozovatel zbavuje odpovědnosti za úrazy. Dojde-li však k úrazu návštěvníka v důsledku porušení norem ze strany provozovatele nebo chybou jeho zaměstnance, má návštěvník právo požadovat po provozovateli odškodnění za újmu na zdraví. Prohlášením o zbavení se odpovědnosti se však nárok poškozeného rozhodně nesnižuje,“ uvádí právník Petr Novák z Vaše nároky.cz

    Nicméně návštěvníci jsou povinni dodržovat provozní řád a dbát pokynů personálu a počínat si tak, aby nedošlo k újmě na zdraví, životě ani vlastnictví jiného. To platí nejen pro návštěvníky, ale také pro provozovatele koupališť nebo aquaparků.

    „Dojde-li k úrazu v důsledku nedbalosti provozovatele nebo jeho zaměstnanců, má poškozený právo požadovat odpovídající odškodnění. Nárok návštěvníka na náhradu způsobené újmy tak nemůže být popřen prohlášením provozovatele o zbavení se odpovědnosti. Takové prohlášení je neplatné,“ upozorňuje Novák.

    Při vodních radovánkách musíte dodržovat provozní řád (ilustrační foto) Při vodních radovánkách musíte dodržovat provozní řád (ilustrační foto) | Blesk:Slávka Červená

  • 3.Nezodpovědné chování? Ničeho se nedomůžete

    V praxi je pak podstatné odlišit situace, kdy došlo ke zranění neopatrností návštěvníka a kdy naopak chybou provozovatele. Jestliže návštěvník poruší pokyny personálu anebo nebude dbát návštěvního řádu a způsobí si z tohoto důvodu zranění, provozovatel aquaparku či koupaliště za tento úraz odpovědný nebude.

    Při vodních radovánkách musíte dodržovat provozní řád (ilustrační foto) Při vodních radovánkách musíte dodržovat provozní řád (ilustrační foto) | Blesk:Pavel Ryšlink

  • 4.Kdy máte nárok na odškodnění?

    Pokud byste například skočili do bazénu, i přesto, že je skákání do bazénu zakázáno, a při skoku si způsobili zranění hlavy, provozovatel areálu by měl být zbaven odpovědnosti.

    Jestliže se však návštěvník zraní, protože byly ze strany provozovatele porušeny bezpečnostní předpisy, může návštěvník po provozovateli žádat odškodnění. Například, pokud by se zranil na tobogánu, protože je v něm nedostatek vody, má od provozovatele aquaparku nárok na odškodnění.

    Při vodních radovánkách musíte dodržovat provozní řád (ilustrační foto) Při vodních radovánkách musíte dodržovat provozní řád (ilustrační foto) | Blesk:Alexandr Malachovský

  • 5.Pozor na hygienu

    Provozovatel koupaliště či aquaparku je dále nejen povinen dohlédnout na dodržení bezpečnostních norem v areálu, ale musí také dbát na hygienu a kvalitu vody. Usměrňuje ho vyhláška o stanovení hygienických požadavků na koupaliště, na jejíž dodržování dohlíží hygienická stanice. „Pokud by se například ve vodě objevily škodlivé bakterie, které by způsobily kožní vyrážky návštěvníkům, musel by provozovatel vyplatit poškozeným náhradu škody a ještě by mu hrozilo omezení činnosti či pokuta od dozorčího orgánu.“ doplňuje Novák.

    Při vodních radovánkách musíte dodržovat provozní řád (ilustrační foto) Při vodních radovánkách musíte dodržovat provozní řád (ilustrační foto) | Blesk:Pavel Ryšlink

  • 6.Zodpovědnost v případě krádeže

    Provozovatel musí návštěvníkům nahradit i škody, které jim vzniknou na jejich osobních věcech uložených v uzamčených skříňkách.Ne ale v případě, kdy návštěvník nechá klíč od skříňky ležet bez dozoru na lehátku nebo jakkoliv jinak ke škodě sám přispěje. Za věci, které mají návštěvníci u sebe, neodpovídá provozovatel koupaliště vůbec,“ uvádí časopis dTest. 

    Pokud návštěvník uloží ve skříňce věc takové hodnoty, která se zcela vymyká charakteru daného provozu, může soud povinnost provozovatele k náhradě škody v případě ztráty přiměřeně snížit. Starší právní úprava dokonce stanovila, že provozovatel odpovídá za odložené cennosti v maximální výši 5000 Kč.

    Nejvyšší soud tak v jednom případě dospěl k závěru, že poškozenému nenáleží vyšší náhrada ani za auto, o které přišel po odcizení klíčků ze skříňky v době, kdy se oddával relaxaci v sauně. Právo na náhradu škody musí být u provozovatele každopádně uplatněno bez zbytečného odkladu, nejpozději však do 15 dnů od chvíle, kdy se návštěvník o vzniku škody dozvěděl.

     

    Při vodních radovánkách musíte dodržovat provozní řád (ilustrační foto) Při vodních radovánkách musíte dodržovat provozní řád (ilustrační foto) | Blesk:DAvid malik

     

Zobrazit celou diskusi