Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Konec kontaktních ZOO a mazlících koutků: Ministr si došlápne po masakru tygrů na chovatele

Video se připravuje ...
Autor: zst - 
26. července 2018
14:32

V souvislosti s útěkem několika šelem a odhalením zabíjení tygrů na maso zpřísní ministerstvo zemědělství zákony. Chovatelé budou muset splňovat přísné podmínky v odbornosti i například v otázce velikosti výběhů. Zcela skončit by měly tzv. mazlící koutky či kontaktní ZOO. Podle údajů veterinární správy žije aktuálně v Česku mimo ZOO 250 velkých kočkovitých šelem, tedy více než v samotných zahradách.

„Část veřejnosti volá po úplném zákazu chovu těchto zvířat. To není možné, protože by nastal problém, co se zvířaty v chovech,“ prohlásil na úvod tiskového brífinku před novináři ministr zemědělství Miroslav Toman. K úplnému zákazu chce ale postupně směřovat. Začne se zpřísněním podmínek, postupně se ale budou stavět například i útulky pro velké kočkovité šelmy, nebo třeba vlky či medvědy.

V prvním kroku ale půjde o zpřísnění nároků na kvalifikaci chovatelů a jasnému stanovení podmínek chovu, například bude striktně stanovena minimální velikost výběhu u jednotlivých druhů. U tygrů by to mělo být 300 čtverečních metrů.

„Události posledních týdnů, kdy majitelům šelmy utekly, nebo celníci našli tělo čerstvě usmrceného tygra a kůže velkých kočkovitých šelem, dokazují, že je třeba zpřísnění chovu těchto zvířat,“ vysvětlil Toman, zároveň ale dodal, že žádná z událostí není impulsem ke změně legislativy, ministerstvo ji prý připravuje už od jeho nástupu.

„V současné době jsou požadavky na úrovni doporučení. Využijeme to, co je dobré, a stanovíme to jako povinné,“ řekl k tomu také šéf veterinární správy Zbyněk Semerád.

Konec kontaktních ZOO a mazlících koutků

Zpřísnění zákonů bude podle Tomana znamenat úplný konec mazlících koutků a tzv. kontaktních ZOO. „Bude se to týkat všech šelem v těchto chovech. Ano, postupně to bude znamenat konec,“ potvrdil ministr na dotaz Blesk Zpráv. Nemělo by už být možné ani venčení. „Rozhodně nebude možné, aby se někdo procházel s obrovskou šelmou na veřejnosti pouze na vodítku,“ dodal.

Podle Státní veterinární správy žije v Česku mimo zoologické zahrady na 250 velkých kočkovitých šelem u více než 130 chovatelů. V ZOO je jich asi polovina. I proto se do budoucna počítá se vznikem speciálních útulků, protože šelmy se dožívají poměrně vysokého věku.

Pro útulky se ale zatím hledají prostory, a to po celé republice. Více Toman neprozradil. Novelu chce „protlačit“ legislativním kolečkem během podzimu. „Můj odhad je, že by to mohlo začít platit někdy na podzim,“ zmínil.

 

Video  Tajná nahrávka z Berouskova zooparku smrti: Před měsícem jsem prodal šest tygrů, říká záhadný muž  - Four Paws
Video se připravuje ...

defakto ( 26. července 2018 21:53 )

... člověk který má zvířata rád , ten je nebude "chovat" v nějaké kleci nebo na malém plácku , divoká zvířata potřebují především svobodu . Jinak se jedná o jejich týraní ! Ti , kteří je takto "chovají" jsou bud magoři , nebo bezcitní tyrani , kterí si tímto spůsobem zvyšují své sebevědomí. Je smutné , že náš stát dovolí kde jakému blbovi vlastnit divoké šelmy . Už dávno je měli zakázat využívat je v cirkusech ( a né jenom divoké zvířata ), tam taky dochází k jejich týrání a nikdo s tím nic nedělá !!!

zada ( 26. července 2018 19:31 )

Pane minisr doufám, že se vám to podaří.Množírna tygrů a jiné dravé zvěře, to přece Česko nepotřebuje ke své reputaci. Chov ano, ale tak, aby se mohla tato zvířata vypustit v divoké přírodě, tak kam patří. Dokáže to někdo takto vychovat, Když ne, tak chovat tygra na jatka, pro nějaký mužský výmysl o potenci považuji za zrůdnost jako takovou!!!!! Chlapi copak vůbec můžete tohle svhalovat? To jste na tom fakt tak blbě ze v 21. století věříte těmhle nesmyslům, že vám to pomůže? Když ženská nechce, tak vám nepomůže ani sežrat celýho tygra nebo nosorožce . A tady si dneska kde kdo, kdo má prachy myslí, jakej je boreček když má doma tygra nebo lva - ubohost! jeden tady pěstoval žraloka ve vile, a už je dost dlouho zavřenej v JR . Žádná česká množírna, žádná tygří jatka - my jsme mírumilovný národ milující zvířata. Kde pak jsou Děti země, zelení a další!!!! Tak se ozvěte bando!!! A ministrovi pomozte!!!

ivoadler ( 26. července 2018 18:07 )

Máš pravdu, málem jsem se počural.

naidka ( 26. července 2018 15:07 )

Ty asi píšeš ještě pořád pod vlivem toho šoku, jak jsi potkal chlapa s tygrem na vodítku, ne.

naidka ( 26. července 2018 15:03 )

A tento návrh zákona bude uzákoněný během řádově několika desítek let, jak to tak chodí.

Zobrazit celou diskusi