Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

„Vyhráli jste kupon od Lidlu a Tesca na 1500 kč!“ Pozor, podvodníci zkoušejí další trik

Autor: nkov, Mii - 
26. července 2018
14:50

Sociální sítě obchází další falešná zpráva nabízející slevový kupon do obchodů s potravinami. Tentokrát se terčem podvodu stal řetězec Lidl. Ten své zákazníky varuje, aby na zprávu nereagovali. Může dojít ke zneužití jejich údajů. Krátce poté se objevil i kupón do obchodu Tesco využívající stejné podvodné taktiky. Řetězec o tom informovaly Blesk Zprávy.

K získání slevy 1500 Kč na nákup údajně stačí vyplnit krátký dotazník, uvést osobní údaje a sdílet příspěvek na svém facebookovém profilu.

Za jednoduchým způsobem, jak ušetřit, se však skrývá hrozba nainstalovaní viru na váš počítač nebo zneužití údajů na platební kartě. Lidé by proto měli být obezřetní a na odkaz vůbec neklikat.

Proti zprávám se společnost Lidl vymezila na svých facebookových stránkách, kde také uvedla, že se chystá podat trestní oznámení na neznámé pachatele. To následně pro Aktualně.cz potvrdila mluvčí Lidlu Zuzana Holá. „Ve všech případech jsme podali trestní oznámení na neznámého pachatele, stejně učiníme i v případě aktuální podvodné soutěže,“ informovala mluvčí.

Lidl oznámil, že se chystá na neznámé pachatele podat trestní oznámení Lidl oznámil, že se chystá na neznámé pachatele podat trestní oznámení | Blesk

Blesk Zprávy kontaktovaly i obchodní řetězec Tesco, zda problém řeší. Podle mluvčího Václava Koukolíčka se podobné útoky cyklicky opakují a jde o již čtvrtý za poslední půlrok, o tom současném ale řetězec zatím nevěděl.

Chtějí z oběti vymámit peníze. Lidl napadli opakovaně

„Cílem podvodníků je získat telefonní číslo oběti a vymámit z ní peníze prostřednictvím předplacené SMS služby. Při otevření na počítači zase hrozí, že si do něj uživatel nainstaluje škodlivý virus. Falešné slevové poukázky do Lidlu v hodnotě 5 000 Kč podvodníci naposledy nabízeli v únoru 2018. Princip byl stejný jako při současném útoku,“ varuje internetový odborník Petr Novák z webu skrblik.cz

„Lidl nemá příliš možností, jak se bránit. Své zákazníky tak alespoň přes sociální sítě varoval, že se jedná o podvod,“ dodává Novák.

Změnit všude hesla

Podvodné zprávy nápadně připomínají i ty rozesílané předloni. Tehdy se snažili podvodníci nalákat na slevu na nákup například v Penny Marketu. Identifikovat takovou falešnou nabídku přitom není tak složité, všímejte si především pravopisných chyb a krkolomných či nesmyslných formulací. Často také přicházejí z podezřelých domén.

Tentokrát zprávy míří z nesmyslných domén www.lidl-cz.win a www.tesco-cz.win. Při vyplňování dotazníku se objevují formulace, u kterých je znát, že byl použit strojový překlad. Pokud člověk na odkaz přece jen klikne, v zájmu bezpečnosti je dobré změnit přihlašovací údaje ke svým internetovým službám, hlavně bankovnictví, a smazat cookies. Doporučuje se také nainstalovat antivirový systém.

radkavra ( 25. března 2019 22:18 )

To na https://slevovykupon.net/ jsou kupóny zcela zdarma.

sores ( 26. července 2018 17:53 )

V Česku je už tolik podvodníků že už se nepozná, kdo je zloděj a kdo ne. Krade se a podvádí čím dál více díky životní úrovni a tak zvané demokracii. Přitom se jen otevřeli v r.1989 dveře zlodějům a korupčníkům a to kvete už téměř 30let!!

zdenekkseneda ( 26. července 2018 15:04 )

Kapitalistické podnikání.

Zobrazit celou diskusi