Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Klíšťata číhají všude, útočí i na horách. Nakazit vás mohou už za 2 hodiny po přisátí

  • Autor: ČTK,ula - 
    21. 7. 2018
    07:20

    Klíšťata mají v těchto dnech „žně“. Jejich výskyt v České republice je plošný a k přisátí infikovaného roztoče může dojít v kterémkoliv kraji. Klíšťata jsou navíc stále zákeřnější a zvládají se adaptovat na nižší teploty, proto se mohou vyskytovat i na horách. Riziko hrozí nejen ve volné přírodě, škůdce si můžete přinést i ze zahrady či parku. Přisáté klíště nakazí člověka encefalitidou za dvě hodiny, boreliózou za 24 hodin. Obě onemocnění mohou zanechat dlouhodobé následky. Jak je od sebe rozpoznat?

  • 1.Klíšťata se umí adaptovat

    Česko každoročně mívá spolu s pobaltskými zeměmi jedny z nejvyšších počtů nakažených encefalitidou v Evropě. V letech 2010 a 2011 to byla čtvrtina všech případů v EU. Nakažená klíšťata jsou také na Slovensku, v Rakousku, ve Slovinsku, Německu, Polsku a ve Skandinávii.

    „Postupně se také rozšiřují oblasti výskytu onemocnění, což souvisí se zvyšující se adaptací klíšťat na vyšší nadmořské výšky a nižší teploty,“ uvedl Roman Chlíbek z katedry epidemiologie Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové. Nakažená klíšťata se vyskytují nejčastěji v nadmořské výšce mezi 700 a 900 metry nad mořem, ale případy byly zaznamenány i v nejvyšších částech Krkonoš nebo Orlických hor.

    Klíšťata vás nakazí do dvou hodin od přisátí Klíšťata vás nakazí do dvou hodin od přisátí | Profimedia

  • 2.Kočka nebo pes mohou přinést klíšťě domů

    Riziková je bujná vegetace do jednoho metru výšky, například neudržovaný travnatý porost. „Ideálními lokalitami pro výskyt infikovaných klíšťat jsou smíšené lesy s křovinatým porostem, břehy potoků a řek. Mohou to být ale i zahrady a parky. Dalším rizikem je i to, že je domů přinášejí psi a kočky, a tak se dostávají do bezprostředního okolí člověka,“ popsala Eva Jílková ze Zdravotního ústavu v Ústí nad Labem.

    Klíšťata vás nakazí do dvou hodin od přisátí Klíšťata vás nakazí do dvou hodin od přisátí | Profimedia

  • 3.Prevence je nutná i na horách

    Společným bodem v prevenci klíšťové encefalitidy i lymeské borreliózy je pečlivá ochrana před klíšťaty – nejen v lese, ale také v parcích, na loukách, zahradách a na horách. Základem je oblečení s dlouhými rukávy a dlouhými nohavicemi, používání repelentů a v neposlední řadě pečlivá kontrola celého těla po příchodu domů.

    Nutná je podle odborníků častá kontrola míst, jako jsou podpaží, třísla a podkolenní jamky, kde se klíšťata vyskytují nejčastěji. Odstraňovat klíšťata doporučují opatrně, nejlépe pinzetou a v rukavicích.

  • 4.Komáři encefalitidu nepřenáší

    Encefalitidu přenášejí jen klíšťata. Komáři mohou být virem nakažení, ale nejsou na těle tak dlouho, aby ho přenesli. Nakazit se člověk může také tepelně neupraveným mlékem nebo výrobky z mléka kozy, krávy či ovce, která měla přisáté klíště s virem.

    „Zdravou neporušenou pokožkou virus neprojde, stačí však i drobná oděrka, které člověk ani nevěnuje pozornost, a nákaza se do organismu může dostat,“ uvedl člen Evropské pracovní skupiny pro klíšťovou encefalitidu Rastislav Maďar. Virus se nejprve přenáší do buněk v okolí místa přisátí, po krátké době začne pronikat do mízních uzlin, kde se množí a putuje dál do těla. Nejnebezpečnější je postižení mozku a centrálního nervového systému.

    Klíšťata vás nakazí do dvou hodin od přisátí Klíšťata vás nakazí do dvou hodin od přisátí | Profimedia

  • 5.Nástup podobný chřipce

    Klíšťová encefalitida je závažné virové onemocnění, které postihuje nervovou soustavu. Po přisátí infikovaného klíštěte se objevují první příznaky za 7–14 dní. Potíže zpočátku připomínají chřipku a nakažené osoby pociťují slabost, bolest svalů a mají zvýšenou teplotu. Po ústupu obtíží a několika dnech „klidové fáze“ nastává druhé stadium onemocnění, pro které jsou typické silné bolesti hlavy, světloplachost či zvracení.

    Video  Nákaza od klíštěte v zimě nebo ze sýra? Ano, je to možné, říká epidemiolog  - Andrea Ulagová, Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 6.Postižení nervů či sluchu

    Komplikace v podobě obrny horních končetin, postižení nervů či poruch sluchu ztěžují rekonvalescenci a pacientům velmi znepříjemňují každodenní život. Přibližně u 30–60 % případů může mít onemocnění dlouhodobé nebo i trvalé následky. I po vyléčení může pacient trpět bolestmi hlavy nebo dokonce částečnou obrnou. U nejtěžší formy se v různých fázích nemoci mohou vyvinout obrny nervů a může dojít k selhání životně důležitých center a ke smrti.

    Klíšťata vás nakazí do dvou hodin od přisátí Klíšťata vás nakazí do dvou hodin od přisátí | Profimedia

  • 7.Znáte stadia lymské borreliózy?

    Vícefázový průběh je typický také pro lymeskou borreliózu. V rané fázi, tj. během několika dní až tří týdnů po přisátí nakaženého klíštěte, se pacienti potýkají s únavou, bolestí hlavy a zvýšenou teplotou. U přibližně poloviny nakažených osob se objevuje typická červená skvrna, která může mít vybledlý střed. Tento projev je jasnou známkou lymeské borreliózy a usnadňuje diagnostiku i včasnou léčbu. V druhé fázi borreliózy (několik týdnů až měsíců po nakažení) mohou být postiženy klouby, centrální nervový systém a někdy také srdce. Do třetího stadia se nemoc může dostat až po několika letech od nákazy.

    Klíšťata vás nakazí do dvou hodin od přisátí Klíšťata vás nakazí do dvou hodin od přisátí | iStock

  • 8.Očkování jen proti encefalitidě

    Ochrana před boreliózou zatím neexistuje, proti klíšťové encefalitidě odborníci doporučují očkovat. „Rodiče mají tendenci nechat vakcinovat své děti, ale často zapomínají na sebe. Přitom klíšťová encefalitida má u dospělých horší průběh a může zanechat řadu trvalých následků vedoucích až k plné invaliditě. Nejvíc ohroženou skupinou jsou ale senioři,“ dodal Maďar. Ochrana nastupuje při zkráceném očkovacím schématu za čtyři týdny od první dávky.

    Klíšťata vás nakazí do dvou hodin od přisátí Klíšťata vás nakazí do dvou hodin od přisátí | iStock

    Podívejte se i na to, jak správně klíště odstranit

Zobrazit celou diskusi