Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Češi vyrazili během povodní v Tatrách na túru. Pro vyčerpaného chlapce letěl vrtulník

Autor: jer - 
20. července 2018
16:18

Skupina 14 Čechů vyrazila ve čtvrtek během bleskových povodní ve Vysokých Tatrách na túru. Rozvodněné potoky jim nedovolily bezpečný sestup, a museli jim proto pomoci záchranáři slovenské Horské záchranné služby (HZS). Pro vyčerpaného chlapce musel dokonce přiletět vrtulník. Jen o pár chvil později záchranáři vyrazili také pro dvojici Čechů, kterým po celodenní tůře došly síly. HZS o tom informovala na svém Facebooku.

K oběma akcím došlo ve čtvrtek ve večerních hodinách. Záchranáři nejdříve pomohli skupině čtyř dospělých a deseti dětí ve věku 8 až 12 let. Skupina se nacházela u Batizovského plesa, asi 1,3 km od Gerlachovského štítu. Skupina byla vyčerpaná a promočená, zároveň jim rozvodněné potoky nedovolily sestoupit na Vyšné Hágy, ani pokračovat na Sliezsky dom. Jeden chlapec kvůli vyčerpání nebyl schopen sám pokračovat dál.

Záchranáři požádali o spolupráci Vrtulníkovou záchrannou zdravotnickou službu (VZZS), která přímo u Batizovského plesa naložila vyčerpaného chlapce a odvezla ho do Starého Smokovce. HZS mezitím postupovala skupině na pomoc. Skupině turistů se nakonec podařilo v doprovodu záchranářů obejít rozvodněné potoky a dojít na Sliezsky dom, kde se všichni ubytovali.

Český pár na konci sil

Ve stejný den HZS vyrážela na pomoc také páru českých turistů. Žena (53) kvůli celkovému vyčerpání nedokázala pokračovat v sestupu ze sedla Ostrva na Popradské pleso. Horská služba znovu požádala o pomoc VZZS. Ta pacientku ošetřila a poté ji letecky převezla do Starého Smokovce. Tam ji převzala záchranka, která ji odvezla do nemocnice.

Video  Vstupné ve Vysokých Tatrách: Slovensko možná bude následovat Poláky  - tv Joj
Video se připravuje ...

Druhý turista (55) v doprovodu záchranářů došel na Popradské pleso, odkud byl autem převezen do Starého Smokovce.

Vydatné srážky ve čtvrtek způsobily na severu Slovenska lokální záplavy, kvůli kterým byli evakuováni obyvatelé a návštěvníci obce Stará Lesná pod Vysokými Tatrami. Příval vody v Tatrách poškodil několik turistických tras, které úřady uzavřely.

malenabald ( 22. července 2018 08:23 )

Podle vykukujícíh chlapcových nožek to turista není.

naidka ( 20. července 2018 20:36 )

Nebo viděli horor Hory mají oči a mysleli, že hůř být nemůže.

jozinzbazin ( 20. července 2018 19:37 )

Navic meli s sebou 10 deti a v mediich upozornovali na ty bleskove povodne. Nakopal bych je.do zadele a zavrel za.obecne ohrozeni nebo neco takoveho

jozinzbazin ( 20. července 2018 19:35 )

Honitba je VZDY oznacena...

jozinzbazin ( 20. července 2018 17:54 )

 Trasy byly uzavreny a oni tam jdou s 10 detmi 8-12let. Zavrit a zaplatit vyjezd.

Zobrazit celou diskusi