Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jak přežít tropy: Alkohol ani zmrzlina nepomůžou, co vám uleví od vedra?

Autor: ula, vet, ida, růž - 
20. července 2018
12:30

Do Česka se vrací tropy a o víkendu bude rtuť teploměru atakovat 31 °C. Vedro bude přetrvávat navíc i příští pracovní týden. Řada z nás tak bude jistě hledat způsoby, jak se osvěžit. Zapomeňte ovšem na ledové pití, alkohol, naplno puštěnou klimatizaci nebo ledovou sprchu. Tohle všechno vám totiž může uškodit. Co vám pomůže přežít vedro?

Ledové pití člověku přinese okamžitý pocit úlevy, ale rozhodně vám neprospěje. Mezi studenou vodou a rozehřátým organismem je velký teplotní rozdíl. Po napití pak dochází k překrvení sliznic hrtanu i hltanu a tělo se stává náchylnějším na infekce. Kvůli tomu mají lidé v létě angíny. Pijte průběžně a po malých doušcích aspoň tři litry denně. Nepijte slazené nápoje, nejvíce tělu prospěje obyčejná voda, neslazená minerálka, slabý zelený, ovocný či bylinkový čaj.

Pivo střídejte s vodou. Kávě i tvrdému se vyhněte

V omezené míře neuškodí sklenka piva. Alkohol, který pivo obsahuje, ale způsobuje odvodnění organismu, a je proto vhodné nezapomenout pít vodu, i když pocit žízně pivem zaženeme.

Nepijte rozhodně kávu, tvrdý alkohol a nepomůže ani černý čaj.

Ze zmrzliny se organismus přehřívá

Pozor na zmrzlinu, protože ta vám k ochlazení také nepomůže. Má stejně negativní efekt jako ledový nápoj, a navíc zatíží organismus cukrem. Tělo musí vydat příliš energie na jeho spálení, a tím se ještě více přehřívá.

Co bychom měli jíst

Vhodná je čerstvá, svěží, studená, ale ne příliš chladná strava. Těžká jídla se v horku špatně tráví. Na spálení tučného jídla organismus vydá hodně energie a opět se přehřívá. Prospěšné jsou obiloviny a naklíčené luštěniny, listová zelenina a ovoce. Z masa je dobré jíst např. játra, králíka, korýše a mušle. Z mléčných výrobků je dobrý čerstvý sýr tvarohového typu, jogurt.

Vsaďte na ovoce. Ideální jsou jahody a melouny. Rozhodně nejezte kořeněná jídla, která podporují pocení. Zapomeňte na chlebíčky, vlašský salát a majonézu. Jsou zbytečně těžké a v horku hrozí salmonela.

Co na sebe?

Neplatí čím méně toho na sobě mám, tím mi bude lépe. Lepší než nahota je mít na těle tenké oblečení z bavlny nebo tzv. moiry. Tyto látky brání sluníčku v přímém kontaktu s pokožkou, odvádějí od těla pot a zároveň k němu pouštějí dostatek vzduchu, aby mohlo dýchat.

Triky proti horku

  • Točí se vám z horka hlava? Namočte si kapesník do vody s jablečným octem a dejte na čelo.
  • Větrejte průvanem a jen ráno a večer. Otevřete všechna okna na 10 minut.
  • V bytě vypněte vše, co zbytečně vydává teplo – počítač apod.
  • Odpadky vynášejte častěji než obvykle. V horku se choroboplodné zárodky množí velmi rychle.
  • Ochlaďte si vzduch v bytě: zatáhněte žaluzie, napusťte do vany studenou vodu, do okna pověste namočené prostěradlo.
  • Osprchujte se vlažnou vodou. Otevřou se vám póry a tělo se lépe vyrovná s teplem.
  • Po osprchování se neutírejte, osycháním se zchladíte.
  • Používejte krém s UV faktorem, i když jdete jen na nákup. Minimum je faktor 20.
  • Nepřehánějte to s klimatizací! Přechody z horka do zimy si uženete rýmu nebo angínu. Mějte klimatizaci nastavenou jen o 5 stupňů méně, než je venku.
  • Potřebujete se rychle ochladit? Napusťte si škopek ledové vody, ponořte do něj na pár minut nohy až po lýtka. Zápěstí si můžete zchladit pod tekoucí studenou vodou.
  • Výborně se můžete zchladit v metru nebo se projít v supermarketu mezi regály se zmrzlinami a mraženým masem.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi