Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Chemoterapie? Vypadají vám i řasy a obočí.“ Petra dostala rakovinu v 29, přišla o obě prsa

Autor: Zuzana Zelenková, Zuzana Zelenková - 
22. července 2018
06:20

Petra (33) zjistila, že má rakovinu před čtyřmi lety. V té době měla čerstvý vztah a bála se, že přítel uteče. Ten ale překvapil a rozhodl se jí pomoci nemoc porazit. Měli před sebou ale dlouhou cestu - Petru čekala chemoterapie, ozařování, řada komplikací a nakonec jí museli lékaři odebrat obě dvě prsa - podstoupila tzv. oboustrannou mastektomii. Dnes žena upozorňuje na důležitost prevence i na to, jaké možnosti léčby pacientky mají.

Petra zjistila, že má rakovinu, v roce 2014. Tehdy jí bylo 29 let, měla dobrou práci a byla čerstvě zamilovaná.

„Nikdy by mě nenapadlo, že mě něco takového může v mém věku potkat, ale stalo se. Začala to boulička v prsu, kterou jsem si náhodou nahmatala o víkendu. Pro jistotu jsem zašla hned v pondělí ke svému gynekologovi,“ vzpomínala pro Blesk Zprávy žena.

Nemoc podchytila vlastně na začátku a lékař ji po prohlídce ujistil, že bude všechno v pořádku. Do mamologické poradny i na biopsii ji poslal spíš pro jistotu.

Byl to agresivní karcinom

„To už jsem začala být lehce nervózní, ale pořád jsem si opakovala ‚buď v klidu, 9 z 10 nálezů v prsu jsou jen nezhoubné útvary‘. A že je to nepravděpodobné,“ popsala Petra. 

Po týdnu čekání přišel den, kdy se měla dozvědět výsledky. Šla s ní maminka, Petra byla hodně vyděšená. Bohužel oprávněně. Brzy se dozvěděla, že se jedná o agresivní karcinom prsu. Mladá dívka nedokázala pochopit, proč tohle potkalo zrovna ji.  

„Miliony otázek ve mně zápasily jedna s druhou. Směs pocitů, které nejsou snad ani popsatelné. S mamkou jsme si poplakaly spolu. Horší bylo říct to taťkovi. Příteli, se kterým jsem byla v té době asi měsíc, jsem to řekla ještě ten den se slovy, že chci, aby si šel svou vlastní cestou, že se mnou to teď nebude lehké. Neposlechl mě a zůstal,“ uvedla Petra.

Nikdo netuší, co ho při chemoterapii čeká

Lékaři ji následně na všechno připravili, vysvětlili, jaký bude postup léčby. Petru uklidnilo až to, když jí primář onkologie řekl, že přišla včas. První okamžiky však přesto prý nezvládala, zcela ji paralyzoval prvotní šok.

„Nejhorší pro mě byla chemoterapie, ostatně asi jako pro spoustu dalších. Nevíte vůbec, do čeho jdete. Co to s vámi udělá. Jak moc vám bude špatně. Vypadají vlasy, řasy, obočí a vypadáte jak nafouklej meloun,“ popsala Petra s tím, že šlo o situaci, kterou prostě musela zvládnout.

Následovala všemožná vyšetření, Petra podstoupila i operaci, pak mělo přijít ozařování. Jenže ani to nebyl konec. Mezitím přišly další výsledky genetických testů. Ty vůbec nebyly dobré, a tak Petra musela znovu na operační sál. Podstoupila oboustrannou mastektomii, při které přišla o obě prsa.

Petra: Mohla jsem mluvit s těmi, které tím prošly

Petřin přítel jí byl po celou dobu oporou. Kromě něj a rodiny ale mladá žena našla útěchu i u „Bellisek“. To je aliance pro trpící s rakovinou prsu. Zaměřuje se hlavně na mladé ženy do 45 let. 

Není nad to si popovídat s někým, kdo ví, jak vám teď je, kdo ví, co teď řešíte, protože to prožila nebo prožívá taky. Mladých žen s touto diagnózou není tolik jako třeba žen staršího věku. A proto je tady projekt Bellis – mladé ženy s rakovinou prsu, a já jsem moc ráda, že mohu být jeho součástí,“ upozornila Petra.

Bellisky vyzdvihují důležitost samovyšetření, kvůli kterému člověk nikam nemusí chodit a udělá si jej v klidu domova. Na příběh Petry Blesk Zprávy upozornila Onko unie, která se pere za lidi s rakovinou. Chtěla by doplnit info, že Bellis je projekt Aliancí žen s rakovinou prsu pro mladé ženy, které buď procházejí nebo si prošly léčbou rakoviny prsu.

Tip: Chvála chemoterapie aneb zapomeňte na alternativní léčbu rakoviny

Video  Jak si správně vyšetřit prsa? Podívejte se na návod!  - Adriana Krátká
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině