Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C

Senza plombo či Aplie: Čechy matou v cizině názvy benzinu. Jak na dovolené „nezadřít“ auto?

  • Autor: Mii - 
    18. 7. 2018
    06:25

    Čím dál častěji vyrážejí Češi na výlety a dovolené po Evropě autem. Na čerpacích stanicích na ně ale mnohdy čeká nemilé překvapení – pohonné hmoty jsou značeny místními názvy. Zatímco někde si člověk jména odvodí, jinde jsou názvy natolik exotické, že se výběr paliva mění v nebezpečnou loterii, která může skončit zničeným autem. I proto plánuje Evropská unie od půlky října změny, které označení paliv sjednotí napříč kontinentem. Nové štítky dostanou i vozidla.

  • 1.Jak se liší názvy po zemích?

    Tři základní pohonné hmoty – Natural 95, Nafta a LPG. S takovými označeními se můžeme setkat na českých benzinkách. Člověk tak automaticky čeká podobné názvy i v zahraničí, ale realita je jiná. Zatímco lidé tankující naftu a LPG jsou v cizině relativně v klidu a nejčastěji se setkají s mezinárodním výrazem "diesel" a "LPG" (to už samo o sobě je mezinárodní zkratka), lidé tankující Natural 95 musí být na pozoru. Názvy se liší natolik, že by vydaly na slovník.

    Například v Estonsku najdeme Natural 95 pod názvem Pliivaba 95 a ve Finsku 95 lyijytön. V Itálii zas Senza Pb Unleaded nebo Senza plombo. Ani u našich sousedů nepochodíme s podobnými názvy, v Německu se používá Superbleifrei, v Rakousku Eurosuper 95 a v Polsku Benzyny Pb95.

    Od poloviny října začne v EU platit nové jednotné označení pro pohonné hmoty. Od poloviny října začne v EU platit nové jednotné označení pro pohonné hmoty. | profimedia.cz

    Zajímavé názvy používají také ve Slovinsku - 95 Oktanski bencin, Španělsku - Sin Plomo 95, Rumunsku - 95 Fara plumb, Řecku – Aplie nebo v Portugalsku S/Chumbo 95. Budiž štěstí, že obvykle je přítomna alespoň číslice 95.

    I u nafty a LPG ovšem může dojít k určitým zmatkům. Ve Francii mohou používat název Gazole, v Maďarsku Gázolaj a v Portugalsku či Španělsku Gasóleo. Stojany s LPG pak mohou být označeny GPL, v Chorvatsku Autoplin, v Litvě Dujos a v Řecku Ieghra-ériej.

  • 2.Kompletní seznam názvů podle zemí

     

    Druh paliva
    Natural 95
    Nafta
    LPG
    Stát
    Národní název
    Národní název
    Národní název
    Belgie
    Eurosuper 95
    Diesel plus
    LPG
    Bulharsko
    N Bleifrei; Bes olovo; A95H; безоловния 95
    Diesel; Дизел
    LPG; ГАЗ; Пропан-бутан
    Dánsko
    Benzin 95; Blyfri
    Diesel; Super Diesel
    LPG; Autogas
    Estonsko
    95 Euro; Pliivaba 95
    D Euro; Diisel
    Autogaas; Gaas
    Finsko
    95; 95 lyijytön
    Diesel
     
    Francie
    Euro sans plomb
    Diesel; Gazole
    GPL
    Chorvatsko
    Eurosuper 95
    Diesel; Dizel
    LPG; Autoplin
    Irsko
    Unleaded 95; Aplie
    Diesel
    LPG
    Itálie
    Senza Pb Unleaded; Senza plombo; S/Plomb 95
    Diesel
    GPL
    Kypr
    Gasoline Unleaded 95 RON
    Diesel; EuroDiesel
     
    Litva
    95 Euro; 95E; A95
    D; Dyzelinis
    LPG; Gas; Dujos
    Lotyšsko
    E95; 95E
    DD; dízelis
    LPG; Autogäze
    Lucembursko
    Euro 95
    Diesel
    LPG
    Maďarsko
    95; Super 95
    Diesel; D; G; Gázolaj
    LPG; Autógáz
    Malta
    Unleaded 95
    Diesel
    LPG
    Německo
    Superbleifrei
    Diesel
    LPG; Autogas
    Nizozemsko
    Euro 95
    Diesel
    LPG
    Polsko
    Benzyny Pb95; 95 Eurosuper; 95
    ON; Diesel
    LPG
    Portugalsko
    S/Chumbo 95; Gasolina
    Diesel; Gasóleo
    GPL Auto
    Rakousko
    Eurosuper 95; Super 95
    Diesel
    LPG; Autogas
    Rumunsko
    95 Fara plumb
    Diesel
    GPL Auto
    Řecko
    Unleaded 95; Aplie
    Diesel; Petrelaio
    LPG; Ieghra-ériej
    Slovensko
    Benzin 95
    Diesel; Nafta
    LPG
    Slovinsko
    95; 95 Oktanski bencin
    Diesel; Dizel
    LPG; Avtoplin
    Španělsko
    Sin Plomo 95; Gasolina 95
    Diesel; Gasóleo
    GLP
    Švédsko
    95
    Diesel
    LPG
    Velká Británie
    Unleaded; Unleaded 95
    Diesel
    LPG; Autogas

     

    Zdroj: Tým silniční bezpečnosti

  • 3.Co když natankuji jiné palivo

    Každého majitele vozidla jistě někdy napadlo, co se stane, když omylem natankuje jiný typ paliva, než vyžaduje jeho auto. Odpověď je jednoduchá – dopadne to velice špatně. „Natankování špatného druhu paliva by se mohlo náramně prodražit, nemluvě o pokažené dovolené,“ říká Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.

    Výrobci vozidel nicméně mysleli na případné záměny a hrdlo palivové nádrže benzinového vozidla bývá záměrně menší než výdejní pistole pro naftu. Natankovat naftu do benzinového vozidla tak prakticky není možné, respektive člověk si omyl uvědomí dřív, než zmáčkne spoušť.

    Od poloviny října začne v EU platit nové jednotné označení pro pohonné hmoty. Od poloviny října začne v EU platit nové jednotné označení pro pohonné hmoty. | Daniel Černovský, CNC / Blesk

    Obráceně to ale lze a občas se to děje, například když si člověk půjčí naftové auto a zapomene, že vyžaduje jiné palivo než jeho standardní vůz na benzin. Nebo když nepozná správný název paliva v cizí zemi. V takovém případě je třeba si omyl co nejdříve uvědomit a kontaktovat benzinovou pumpu nebo servis. Náprava je v každém případě nákladná a může poškodit vozidlo.

    Od poloviny října začne v EU platit nové jednotné označení pro pohonné hmoty. Od poloviny října začne v EU platit nové jednotné označení pro pohonné hmoty. | profimedia.cz

  • 4.Palivové identifikační štítky

     Aby se člověk nedostal do situace, kdy musí řešit natankování špatného paliva nebo „bordel“ v názvech napříč Evropou, Evropská komise schválila jednotné značení motorových paliv. Začne platit od poloviny letošního října a budou jimi značeny jak stojany na čerpacích stanicích, tak nově vyrobená vozidla.

    Označení u nádrže vozidla bude nejen označovat druh, ale i maximální množství biosložky, kterou může tankované palivo obsahovat. Jednotlivé značky vypracovaly organizace ACEA, ACEM, ECFD, FulesEurope UPEI, jež zastupují evropské výrobce vozidel a evropský rafinérský sektor. I české organizace se na novém značení podílely, a to Česká asociace petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPRO), Unie nezávislých petrolejářů ČR (SČS) a Sdružení automobilového průmyslu AutoSAP.

     

    Nové štítky lidé najdou od 12. října na benzinových, naftových a vodíkových stanicích, plnících stanicích se stlačeným zemním plynem, stanicích se zkapalněným zemním plynem a zkapalněným ropným plynem.

    Označení bude platit v celé EU, v zemích EHP plus ve Švýcarsku, Turecku, Srbsku a Makedonii. Zda se připojí Británie, není jisté.

  • 5.Jakých vozidel se štítky týkají

    Štítky budou mít jen vozidla, která byla prvně uvedena na trh nebo registrovaná k datu 12. října 2018. Všech starších vozidel se novinka týkat nebude. Výrobci vozidel ani nedoporučují vlastní iniciativu a štítky si soukromě doplňovat.

    Novinka se však bude rovněž týkat vozidel, která jsou hybridní. Stále v určitý moment využívají benzin nebo naftu, tudíž obdrží svůj příslušný štítek. Plánují se i štítky pro elektrická vozidla, jež navedou na správný bod nabíjení, ale jejich podoba ještě není projednána. 

    Od poloviny října začne v EU platit nové jednotné označení pro pohonné hmoty. Od poloviny října začne v EU platit nové jednotné označení pro pohonné hmoty. | Profimedia.cz

  • 6.Jak štítky vypadají

    Existují tři sady štítků – pro benzinová vozidla, pro naftová a pro plynná paliva. Značka pro benzinová vozidla se bude nacházet v kruhu a budou tři druhy – E5, E10 a E85, podle maximálního podílu biosložky přítomné v benzinu.

    Nová označení pro palivové hmoty napříč EU: Benzin Nová označení pro palivové hmoty napříč EU: Benzin | Evropský výbor pro standardizaci

    Značka pro naftová vozidla bude ve čtverci a bude B7, B10, B20, B30, B100 a XTL. XTL je označení pro syntetickou naftu, zbytek čísel opět označuje maximální podíl biosložky přítomné v naftě.

    Nová označení pro palivové hmoty napříč EU: Nafta Nová označení pro palivové hmoty napříč EU: Nafta | Evropský výbor pro standardizaci

    Plynná vozidla dostanou štítky v pravoúhlém kosočtverci. Budou to H2, CNG, LPG a LNG.

    Nová označení pro palivové hmoty napříč EU: Plynné hmoty Nová označení pro palivové hmoty napříč EU: Plynné hmoty | Evropský výbor pro standardizaci

    Všechna tato označení budou povinně jak na vozidlech, tak na čerpacích stanicích. Nebojte ale, EU povoluje užívat zároveň staré názvy, takže stále uvidíme na stojanech i Natural 95 a naftu.

Zobrazit celou diskusi