Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Největší jedlík pokořil 25 borůvkových knedlíků. Rekord v Borovanech odolal

Autor: jer, ČTK - 
15. července 2018
20:30

V jihočeských Borovanech spořádal největší jedlík za půl hodiny 25 kynutých knedlíků politých borůvkovou omáčkou - žahourem. Je to stejně jako loni. O titul krále borůvkových knedlíků se na festivalu Borůvkobraní utkalo 40 soutěžících, zvítězil Josef Voharčík ze Žirovnice na Pelhřimovsku. Akci s rozpočtem kolem dvou milionů korun za dva dny navštívilo asi 15 tisíc lidí. Novinářům to v neděli řekla hlavní organizátorka Magdalena Hluštíková.

Rekord soutěže nepadl, zatím nejlepší výsledek z roku 2010 představuje 33 knedlíků. Ty byly ale tehdy menší. „V době, kdy byl rekord, tak pan Vícha, který se účastní soutěže každý rok, jich snědl 32 a teď sní vždycky kolem dvaceti,“ řekla Hluštíková.

Loňský vítěz Luboš David letos skončil druhý s počtem 23 knedlíků. Mezi ženami vyhrála Hana Kubová z Trhových Svinů na Českobudějovicku, snědla 12 knedlíků. Kuchařky pro soutěž připravily 2000 knedlíků, snědlo se 435 kusů. Dohromady se na Borůvkobraní zkonzumuje 9000 knedlíků.

Na koláče a knedlíky padla asi tuna a půl borůvek, kromě toho se prodaly asi čtyři tuny čerstvých borůvek. „Úroda byla letos dobrá, ale borůvky byly mnohem dřív než v minulých letech. Docházely, ale koláče, žahoury, to se dá všechno udělat z mražených borůvek. Hlavní je, aby byly borůvky na prodej,“ řekla organizátorka.

Na Borůvkobraní se podílejí od jeho začátku v roce 2006 dva spolky: Boženy - borovanské ženy, asi 60 žen, jež letos napekly rekordních 270 koláčů. Loni pekly 200 plechů. Osm žen z Klubu tradic peče podle tradičních receptů, třeba natahovačky, těsto, které vytahují a smaží jako vdolky.

Letos bylo na akci 140 stánkařů, což je víc než dříve. „Hodně stánkařů mi říká, že měli vyšší tržby než loni a že to bylo tím, že bylo po výplatě,“ řekla Hluštíková. Větší zájem byl i o sazenice borůvek: letos se všech 500 prodalo první den, loni jich bylo 380 a vystačily až do druhého dne.

Video  České buchty jako od babičky? Nejlepší jsou makové!  - Kuliner - škola vaření
Video se připravuje ...

Akce v klášterním areálu v sobotu přilákala 10 500 lidí, loni v sobotu jich bylo 12 000. „Dnes se mi zdá, že je tu víc lidí než minulý rok v neděli. Kdyby se návštěvnost ustálila na 15 000, byli bychom šťastní. Loni bylo 18 000 lidí a už to bylo neúnosné v tom, že jsou lidé nespokojení, nestačí kapacita kláštera, záchody, občerstvení,“ řekla Hluštíková. Město Borovany má 4100 obyvatel, kvůli akci zřizuje několik záchytných parkovišť, která jsou zdarma.

Borůvkobraní nabízí i mistrovství světa v chytání borůvek do úst, borůvkový souboj kuchařů, jarmark, řemesla, hudbu a divadlo. Novinkou je borůvkový betlém, kdy Josef má hůl, na níž jsou vyřezané borůvky, a anděl je ozdobený borůvkami. Přibudou ještě Marie a Ježíšek. Program je třetím rokem rozšířen do spodní zahrady, kde je určen dětem. Pořadatelé si díky krokoměrům letos změřili, že za den každý ujde průměrně 21 kilometrů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi