Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

GMíša málem umřela kvůli meningokovi a chřipce. Teď je zpět ve hře

Autor: Zuzana Zelenková - 
16. července 2018
05:13

Míša málem podlehla zákeřné meningitidě. Postihla ji loni v lednu krátce před maturitou. Znovu se pak musela učit chodit i mluvit a její uzdravení je prý něco jako zázrak. „Řekla bych, že jsem šťastný člověk, že je to spíš náhoda, že jsem se uzdravila, a také jsem mladá. Lékař říkal, že je to o náhodě, spousta stejně starých lidí nemá končetiny, případně mají postižení,“ řekla Míša pro Blesk Zprávy. Po nemoci se letos vrátila zpátky i ke sportu.

Vše odstartovala banální nemoc. „Měla jsem chřipku, tu jsem přechodila, dostalo se to do mozkomíšního moku, šlo to do mozku,“ popsala pro Blesk Zprávy Míša. Proti nebezpečné meningitidě neměla očkování, lékaři ji ale upozornili, že i kdyby jej měla, nemuselo by být účinné. Meningokoka existuje totiž mnoho kmenů. 

„Mluvila jsem s Míšou po telefonu, byla jsem tehdy na nějakém školení v Krkonoších. Během hovoru však Míša zkolabovala, vypadl jí telefon z ruky, upadla na zem a nereagovala,“ popsala Eva, matka dívky. Duchapřítomně zavolala záchranku. Míša však byla sama doma, a tak se záchranáři museli do bytu doslova vlámat, v prvních okamžicích to prý vypadalo, že je pozdě.

Prospala 16 hodin denně, nemluvila a nechodila

Míša skončila v nemocnici, když se po pár dnech probrala, následoval šok. „Nevnímala jsem několik dní, jenom si vzpomínám na neuvěřitelnou bolest. Když jsem se začala probírat, zjistila jsem, že pořádně nevidím, neslyšela jsem, nemohla jsem mluvit. Jen jsem ležela na posteli a koukala na mámu, jak mě drží za ruku a řinou se jí slzy po tváři. Byly to nejhorší dny mého života,“ popsala Míša.

Máma u ní v nemocnici trávila 24 hodin denně, nechala práce. A byla pro Míšu, která stále zůstávala v nemocnici a prospala i 16 hodin denně, největší oporou.

Mladá dívka se začala vracet postupně do života až letos v dubnu. Možná jí pomohly i lázně, které tou dobou absolvovala. Pořád byla ale velmi slabá. Ušla pár metrů a unavila se. Vitalita se ale vrátila a dneska znovu i sportuje.

Meningitida je v podstatě zánět mozkových blan. Je to nemoc, která člověka může velmi vážně ohrozit na životě a vyžaduje akutní lékařskou pomoc. Patří sem třeba i pneumokoková meningitida, která ohrožuje nejvíc děti a seniory. Lékaři proti onemocnění doporučují očkování. 

Podle lékařky Jany Kozákové mělo loni jenom pneumokokové onemocnění 444 lidí. 79 z toho jich zemřelo. V roce 2016 mělo toto onemocnění 323 lidí a zemřelo jich 66. Pro letošní rok se také trochu změnil očkovací kalendář. Mezi jednotlivými vakcínami jsou nově větší časové rozestupy.

Zobrazit celou diskusi