Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Řetězce v Česku stáhly z pultů zeleninu s podezřením na listérie, nemáte ji doma?

Autor: base, ČTK - 
10. července 2018
16:52

Na český trh se dostala mražená zelenina s podezřením na kontaminaci bakteriemi způsobujícími listeriózu. Prodejci ji nyní ve více evropských zemích stahují z pultů. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) obdržela informaci o rizikové potravině prostřednictvím evropského systému rychlého varování. Novinářům to v úterý oznámil mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Problém se týká kukuřice maďarského původu, která se dostala do jednodruhových mražených výrobků i různých zeleninových směsí společnosti Greenyard. Podezření z kontaminace dopadá na různé šarže vyrobené od 13. srpna 2016 do 20. června 2018.

Informace o konkrétních výrobcích, včetně názvů a dalšího označení, zveřejnily na svém webu řetězce Tesco, Lidl, Penny Market a Makro.

„Tesco na základě předběžné opatrnosti okamžitě stáhlo z prodeje ve všech svých obchodních jednotkách v ČR tyto výrobky z prodeje,“ uvedlo Tesco na svých stránkách Tesco.cz s tím, že zakoupenou zeleninu je možné vrátit, zákazníci pak dostanou zpět peníze.

„Stahování se týká pouze mrazeného výrobku „Freshona“ Zeleninová směs s baby karotkou, 1000g, všech dat minimální trvanlivosti od belgického dodavatele Greenyard N.V. Ostatní mražené výrobky značky „Freshona“ od jiných dodavatelů, nejsou tímto opatřením dotčeny,“ napsal Lidl na své stránky.

Stejný postup zvolily i další řetězce. Penny preventivně stáhlo hned tři druhy mražené zeleniny - brokolici, kukuřici a hrášek „Zákazníci, kteří si již tyto výrobky zakoupili, je mohou vrátit v jakékoliv z našich prodejen, kde jim samozřejmě bez pokladního dokladu budou vráceny peníze. V rámci kontroly kvality byla zjištěna možnost kontaminace listerií (Listeria monocytogenes) a s ní potenciální zdravotní riziko. Dodavatel doporučuje výrobky nekonzumovat,“ napsal řetězec.

„SZPI důrazně doporučuje všem spotřebitelům, aby stahované šarže potravin nekonzumovali,“ uvedl Kopřiva.

Bakterie Listeria monocytogenes vyvolává onemocnění zažívacího traktu, které postihuje zejména lidi se sníženou imunitou, seniory, těhotné ženy a novorozence. U zdravých jedinců může onemocnění probíhat v podobě lehčích chřipkových příznaků. Bakterie přežívají i teploty pod nulou a ke snížení rizika infekce z mražené zeleniny by ji spotřebitelé měli pečlivě uvařit. Riziková je naopak konzumace bez vaření, například v salátech a smoothies.

Zobrazit celou diskusi