Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

KomančKemp: Kádrování, rudé vlajky a buzerace! Studenti si zkusili, jak se žilo za totáče

Autor: msj - 
10. července 2018
22:01

Bony, Tuzex, rudé šátky, srp a kladivo a drsné kádrování. Převážně z těchto věcí se skládaly dny studentů královéhradeckého gymnázia J. K. Tyla. Po dobu čtyř dnů si na vlastní kůži vyzkoušeli dobu, ve které vyrůstali jejich rodiče.

Studenti královéhradeckého gymnázia se zúčastnili čtyřdenního kurzu socialismu. Ubytováni byli v táboře Chrudimka, nedaleko Trhové Kamenice. Tam se čas zasekl v roce 1982 a cílem bylo, aby si studenti vyzkoušeli život v socialismu a jeho úskalí.

Chatky byly "vyzdobené" sovětskými vlajkami, dobovými plakáty a nechyběl ani portrét tehdejšího prezidenta Československa Gustava Husáka.  

Mládež si zde vyzkoušela marxisticko-leninistickou výchovu, nosila dobové šaty a nechyběly ani červené šátky a podkolenky. Na schůzích se zpívaly socialistické písně, oceňovali se nejlepší svazáci a hodnotila se i výzdoba chatek. Čím rudější, tím lepší.

Nechybělo ani kádrování studentů. Každý student si před odjezdem „vylosoval“ povolání svých rodičů a na základně toho s ním bylo na kurzu nakládáno. Děti rodičů, kteří byli ve straně, se například snáze dostaly na vysokou školu. Na druhé straně byli studenti s rodiči „nestraníky.“ Ti měli pobyt značně těžší.

Studenti si tak vyzkoušeli, jak byla společnost rozdělená a že ne všichni si byli rovní. Reálně mohli sledovat, jak politické angažmá ovlivnila všední život prostého občana tehdejšího Československa. „Vylosoval jsem si matku uklízečku a otce učitele, kteří nebyli ve straně. Chování bylo k tomu adekvátní, měl jsem nižší hodnocení u přijímaček,“ uvedl student Arťom Chrlenko. 

„Je to hrozná ,vymejvárna´ mozku. Když jsme měli o něčem hlasovat, ani jsme se nad tím nezamysleli, prostě jsme pro to zvedli ruku. Líbilo se mi to, rozhodně to bylo dost autentické,“ komentoval pro iDNES.cz  jeden ze studentů.

Tento kurz vznikl na gymnáziu už před třinácti lety. Za myšlenkou stál tehdejší dějepisář Pavel Mervart, který kurz dodnes organizuje, i když na škole už neučí.

„Na klasickou výuku problematiky socialismu se při běžné výuce nedostává příliš času, proto jsme přemýšleli, jak jinak děti seznámit s každodenním životem sedmdesátých, osmdesátých let, aby věděly, s čím se jejich rodiče museli každý den potýkat, že záleželo na jejich angažovanosti ve straně nebo povolání, že například o přijetí na školu nerozhodoval pouze výsledek testu, ale i z jaké rodiny uchazeč pochází,“ vysvětlil Mervart iDNESu.

Studenti se po čtyřech dnech shodli, že jsou rádi za dobu, ve které žijí. Nemusí se bát projevit svůj názor a mohou svobodně cestovat. Podle České školní inspekce je kurz vítaným přínosem praktické výuky. Klasická forma výkladu dějepisu se většinou odehrává před tabulí a na novodobé dějiny nezbývá čas. Toto je ideální způsob, jak studentům dokonale něco přiblížit.

baronessa ( 12. července 2018 08:06 )

Desterz ( 11. července 2018 17:16 )

Milý Plesku, pokud jsi vypustil testovací balónek na zjištění nakolik si lidi ještě pamatují jak to tady před nástupem havloidů, mafiánů a rozkrádačů vypadalo, tak v diskuzi máš jasnou odpověď. Myslím, že by někdo měl uspořádat ČzechKapitalKemp. Tam by si mládež vyzkoušela bezdomovectví, fronty a bezmoc na pracáku, vězení a pokuty za projevení názoru na internetu, opékali by si špekáčky s nula procenty masa a hosty by vítali chlebem 3x recyklovaným z uschlého a posoleného výtečnou polskou solí. Jo a zrekvírovali by jim kapesné, to jakože přišli o prachy v kampeličkách. Jako perlička programu by přišel exekutor a sebral by jim všechny věci, a na rozloučenou by jim vedoucí věnovali kalouskovu složenku na úhradu jejich části státního dluhu

baronessa ( 11. července 2018 11:54 )

A toto vymývárna mozků není? Trapná šaškárna, snad jim to doma prarodiče, kteří tu dobu opravdu zažili, vysvětlí. Takovou agitku si nedovolili ani komunisté.

mirkli ( 11. července 2018 11:47 )

Píšete nesmysly, ale to je vaše právo. Ale ve výčtu vlastností jste opomněla ty nejpodstatnější, ale také ty nejhorší, podlost, zákeřnost, a závist, kdy jsou schopni kvůli své kariéře, zničit své přátele i jakýmkoli způsobem, a obzvláště ty kteří jsou lepší než oni.

petr11 ( 11. července 2018 10:24 )

....je mi líto studentů...zřejmě jim nikdo neřekl, že žijí díky nehoráznému státnímu dluhu

Zobrazit celou diskusi