Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vyrobili jsme nosorožce! Čeští vědci se podíleli na zmrtvýchvstání vyhynulého druhu

Autor: Alexandra Vetkovská - 
10. července 2018
22:50

Věda umí zázraky! Nosorožce severní bílé, kteří až na dvě poslední samice vyhynuli, zřejmě čeká zmrtvýchvstání. Tým vědců, včetně českých, uměle vyvinul nosorožčí embryo!

Průlomový krok udělala skupina vědců a zoologů z Německa, Itálie a Česka. V laboratoři spojili semeno nosorožce severního bílého a vajíčka příbuzného nosorožce jižního bílého. U těchto zvířat jde vůbec o první případ, kdy se podařilo vývoje embrya dosáhnout laboratorně. „Existuje velká šance, že po vložení embryí do dělohy náhradní matky tato samice zabřezne,“ uvedl Thomas Hildebrandt, vedoucí oddělení Reprodukčního managementu Leibnizova institutu pro výzkum divokých a zoo zvířat v Berlíně.

Tento úspěch je zásadním krokem k narození prvního mláděte nosorožce bílého severního pomocí metod umělé reprodukce. „Vlastně už v tuto chvíli pochází polovina genetických informací tohoto hybridního embrya z bílých severních nosorožců, což je úžasný úspěch,“ uvedl ředitel Safari Parku ve Dvoře Králové Přemysl Rabas.

Co ještě na vědce čeká

*Aby mohli vytvořit čisté embryo nosorožce severního bílého, musí získat vajíčka z posledních dvou samic tohoto druhu, Najin a její dcery Fatu. Ty pocházejí ze Dvora Králové a nyní žijí v keňské rezervaci Ol Pejeta.

*Musí vyvinout metody pro vložení embrya do samice.

*Jelikož na světě zbývají poslední dvě dárkyně vajíček a vzorky samčího semene jsou dostupné pouze ze čtyř jedinců, a to by zřejmě nestačilo k vytvoření životaschopné populace, pracují tedy vědci na vytvoření pohlavních buněk z kmenových buněk. Ty získají z tělních buněk nosorožců bílých severních, které byly uchovány už v minulosti.

Seveřany odnosí jižanka

Uměle vyvinuté embryo nosorožců severních bílých by jako náhradní matka odnosila samice nosorožce jižního bílého. Na světě jich žije kolem 21 tisíc.

Zásoby v »mrazáku«

Pro vznik embrya byly použity zmrazené vzorky semene z uhynulých samců severních bílých nosorožců. Vajíčka ze samic jižního bílého nosorožce vědci vzali od zvířat žijících v několika evropských zoo včetně Safari Parku ve Dvoře Králové. Několik embryí vytvořených v laboratoři Avantea v Itálii je nyní zmraženo a uchováno pro budoucí vložení do náhradních matek.

Víte, že...

Letos v březnu v Keni stářím uhynul poslední žijící samec nosorožce severního bílého jménem Súdán. Byl přivezen ze Dvora Králové.

Spása za milion

Podle Světového fondu na ochranu přírody žilo ještě v roce 1960 na Zemi přes 2300 nosorožců severních bílých neboli tuponosých. O 20 let později jich zbylo kvůli útokům pytláků pouhých 15. Náklady na záchranu tohoto zvířete se nyní odhadují na desítky milionů korun.

Chcete pomoci záchraně nosorožců severních bílých? Více na https://safaripark.cz/cz/podporte-nas/konto-wildlife-a-ochranarske-projekty

Video: Poslední samec bílého nosorožce zemřel, Súdán patřil české zoo

Video  Poslední samec bílého nosorožce zemřel, Súdán patřil české zoo.  - Reuters
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi