Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Šla na „rybičkovou pedikúru“, upadly jí nehty. Odborníci: Hrozí i přenos HIV

Autor: Mii - 
8. července 2018
05:01

Negativně bude na svou první návštěvu „rybičkové pedikúry“ vzpomínat nejmenová žena z Británie, která po proceduře chytila onemocnění onychomadesis, v jehož důsledku jí upadly nehty na nohou. Způsobil to fakt, že ve vodě používané k pedikúře se můžou šířit nejrůznější bakterie a plísně. Podle některých odborníků může člověk po takové návštěvě chytit i HIV.

Měla to být příjemná relaxace. Místo toho ale žena, jež odmítla prozradit své jméno, zažívá velice nepříjemné chvíle – po návštěvě rybičkové pedikúry jí upadly nehty na nohou.  Chytila totiž kožní nemoc onychomadesis, která způsobuje odloučení nehtové ploténky od nehtového lůžka. Případ byl popsán v odborném časopise JAMA Dermatology.

Podobné příběhy přitom nejsou neobvyklé. Byly zaznamenány případy, kdy lidé po návštěvě chytili plíseň – v tom lepším případě – ale i žloutenku typu B.

Co je rybičková pedikúra

Největší boom procedura zaznamenala před 10 lety, kdy salóny krásy začaly rozšiřovat nepodložené informace, že rybičky zanechávají kůži na nohách jemnější, zbaví ji odumřelé vrstvy, eliminují bakterie, a dokonce dokážou pomoci při léčbě ekzémů. 

Člověk při návštěvě rybičkové pedikúry umístí nohy do nádrže s vodou, kde se nachází rybičky druhu garra rufa. Jsou schválně vyhladovělé, aby se na kůži okamžitě vrhly. Návštěva obvykle trvá půl hodiny s průměrnou cenou 600 korun. Nabízí ji většinou asijské salóny, ale i například lázně.

Vážná zdravotní rizika

Ačkoli se rybičky mezi lidmi těší oblibě, odborníci tak nadšení nejsou. Britská vládní organizace Health Protection Agency vydala před lety upozornění, že touto procedurou se můžou šířit přenosné choroby jako žloutenka typu B nebo HIV. Salóny totiž často vodu v akváriu po každém klientovi nevymění, čímž v ní můžou ulpět bakterie, které se ve špinavé teplé vodě dále množí.

Nebo například krev, pokud předchozímu návštěvníkovi krvácela noha, a odtud je krátká cesta k HIV. „Riziko přenosu je sice minimální, ale lidé by o něm měli vědět, než se pro podobnou proceduru rozhodnou,“ informovala tehdy Terrence Higginsová z HIV Charity.

Zprávu v podobném duchu vydali loni i pražští hygienici. „Riziko přenosu infekce buď z ryb na člověka, nebo z člověka na člověka skrze vodu a ryby, případně z vody samé, nelze vyloučit. Proto nemohu takovou proceduru doporučit,“ upozornil šéf pražských hygieniků Jan Jarolímek. „I v Česku byly publikovány studie, z nichž vyplývá, že rybičky mohou být nositeli nemocí, které se můžou projevit poškozením kůže, a mohou přenášet plísně,“ stojí dále ve zprávě.

Z toho důvodu je rybičková pedikúra v 10 státech USA zakázána. K zákazu přistoupila také Kanada.

Možné týrání zvířat

Dalšímu problému spojenému s tímto netypickým druhem pedikúry se věnoval v roce 2010 také Státní zdravotnický ústav (SZÚ). Rybičky podle něj žijí v diskutabilním prostředí, a aby kůži okusovaly, jsou záměrně udržovány hladové. Dá se tak mluvit o týrání zvířat.

„Použití živých obratlovců pro postup ‚přírodního peelingu‘ nemá charakter pokusu na zvířatech a z důvodu navozování nedostatku výživy je postup možno považovat za týrání zvířat ve smyslu zákona č.246/1992 Sb., o ochraně zvířat proti týrání,“ napsal SZÚ. Diskutabilní je podle něj také návštěva rybiček v zařízení typu kadeřnictví, které není epidemiologicky nezávadné.

Pokud někdo přece jen chce vyzkoušet efekt garra rufa, lékaři doporučují navštívit lázně. Rybičky totiž skutečně mohou pomoci s některými kožními nemocemi, jako je lupénka, byť jejich pedikérní efekt je spíše nulový. V lázních má člověk k dispozici svou vanu, která je čištěna, voda je také čištěna a proceduru podstupuje i několikrát denně.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

santikxauz ( 8. července 2018 18:24 )

Měla si strčit nohy do močůvky,bylo by to zdarma a přerazilo by to ten smrad.

sores ( 8. července 2018 11:18 )

Byla líná na pedikůru nebo si sama dbát doma o nohy a teď to má!!!!

naidka ( 8. července 2018 09:19 )

Napřed jsem myslela, že jí upadly umělé nehty, to by nebyla taková katastrofa.

naidka ( 8. července 2018 09:16 )

Týrání zvířat spíš spočívá v tom, že vyhladovělé rybičky musí oďobávat takové hnusy. Ještě by šly použít jako biologická zbraň.

Zobrazit celou diskusi