Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Policejní šéf končí. Mazánek z čela policejní centrály prý míří do civilu

Autor: ČTK, kal - 
28. června 2018
23:10

Ředitel Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Michal Mazánek končí ve funkci a ke konci července odchází do civilu, uvedla dnes Česká televize. Mazánek centrálu vedl od léta 2016, kdy vznikla sloučením protimafiánského a protikorupčního útvaru policie.

Podle ČT se Mazánek na odchodu z čela útvaru dohodl s vedením policejního prezidia. Mluvčí NCOZ Iva Knolová nechtěla informaci o Mazánkově odchodu komentovat. „Žádnou oficiální informací k tomu nedisponuji,“ řekl mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán.

Mazánek nastoupil k policii v březnu 1985. Během kariéry trvající 31 let prošel řadou funkcí v základních útvarech převážně ve Středočeském kraji. V roce 1993 byl převelen na Krajský úřad vyšetřování Středočeského kraje, kde se věnoval zejména vyšetřování vražd. Poté vystřídal několik funkcí, mimo jiné funkci náměstka ředitele krajského ředitelství Středočeského kraje pro službu kriminální policie a vyšetřování.

Policejní reorganizace vyvolala bouři mezi ANO a ČSSD

NCOZ vznikla před necelými dvěma lety sloučením policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality. Její vznik vyvolal roztržku uvnitř tehdejší vládní koalice mezi ČSSD a hnutím ANO, které kvůli reformě policie hrozilo odchodem z vlády. Tehdejší vedení policie hájilo vznik NCOZ tím, že nový útvar bude z jednoho místa efektivněji bojovat proti zločinu. Mezi nejhlasitější kritiky reformy patřil bývalý šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta, který kvůli tomu od policie odešel.

V loňském roce zabavil NCOZ zločincům majetek za více než 2,6 miliardy korun. Meziročně šlo o pokles zhruba o 3,4 miliardy korun, což Mazánek letos v únoru vysvětloval tím, že stát zlepšil různé kontrolní mechanismy a majetek zabavuje ještě dřív, než se trestný čin stane a případ začne vyšetřovat policie.

Mazánkův odchod z čela NCOZ by byl v letošním roce už několikátou personální změnou ve vedení bezpečnostních sborů. V polovině května byl zproštěn výkonu služby ředitel civilní rozvědky Jiří Šašek. Tehdejší ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO) zdůvodnil svůj krok snahou vyšetřit hospodaření tajné služby.

Murín skončil v čele GIBS, šéfa policie Tuhého zřejmě čeká Bratislava

Na konci dubna skončil ve vedení Generální inspekce bezpečnostních sborů Michal Murín, a to po sporech s premiérem Andrejem Babišem. Ke konci května pak odešel ředitel pražské policie Miloš Trojánek, který se přesunul na pozici krajského policejního ředitele na Vysočině. Pražskou policii v současnosti řídí Jan Ptáček.

Média také spekulují o chystaném odchodu policejního prezidenta Tomáše Tuhého, který by měl zamířit na post velvyslance v Bratislavě. Minulý týden uvedl web Neovlivní.cz, že Tuhého odchod už schválila vláda.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi