Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

František (4,5) nechodí a nemluví. Milan je na něj sám, uslyší to nejkrásnější?

Autor: Zuzana Zelenková - 
6. července 2018
06:05

Nemluví, nechodí, pohybuje se jen po čtyřech a stále nosí pleny. František (4,5) byl přitom zdravé miminko, problémy nastaly v době, kdy mu byl rok. Do té doby se vyvíjel stejně jako jiné zdravé děti. „Pro mne jako pro otce to byla velká rána,“ říká jeho otec Milan, který na syna zůstal sám. Shání každou korunu, aby mu mohl zaplatit léčbu a rehabilitace. Ty František potřebuje k tomu, aby se jednou alespoň postavil na nohy.

„František se narodil jako zdravé a velmi šikovné dítě. Pěkně se vyvíjel, lezl, sedal si, a dokonce se sám i postavil. V období kolem prvních narozenin však nastal zvrat a František se ve svém vývoji z ničeho nic zcela zastavil. Pro mne to byla velká rána,“ uvedl pro Blesk Zprávy otec Milan.

Pak začal kolotoč, který stále nekončí. Dítěti postupně diagnostikovali svalovou hypotonii (trupovou i končetinovou), dětskou mozkovou obrnu (DMO), mentální retardaci s poruchou chování, vývojovou poruchu řeči, centrální tonusovou poruchu s neocerebelárním i paleocerebelárním symptomem a psychomotorickou retardaci. Chlapec je pod neustálou lékařskou kontrolou, tak jak se mění jeho stav, mění se i diagnózy. Poslední vyšetření prokázala, že problémy jsou geneticky dané.

„Tatínku, děkuji, mám tě rád!“

František nezvládá základní životní potřeby a vyžaduje každodenní mimořádnou 24hodinovou péči. Podle odborníků je vývojově a mentálně asi na osmi měsících. Teď má navíc stále častěji epileptické záchvaty.

„I přesto, že jsem sám nemocný a pobírám invalidní důchod, snažím se o Františka starat, jak můžu. Bohužel jsem na něj zůstal sám a svůj veškerý čas věnuji pouze jemu. Velikou oporou je pro nás však také Františkova babička, které bych i tímto způsobem rád poděkoval za její pomoc a snahu,“ zmínil Milan. Doufá přitom, že se chlapec jednou rozeběhne, obejme ho a řekne: „Tatínku, děkuji, mám tě rád!“ 

Milan doufá, že se stav syna aspoň trochu zlepší. Zažádal si o automobil, ale pojišťovna mu jej neschválila. Všude tedy musí syna vozit pomocí MHD, na rehabilitace, fyzioterapii, do lázní nebo na logopedii. To je ale přitom další kompllikace. František je neposeda, cesty hromadnou dopravou jsou pro otce a syna zdlouhavé a únavné. Navíc nemají nárok ani na mechanický vozík od pojišťovny. Proč?

Kočárek už je Františkovi malý

„Dostali jsme kočár, ze kterého však bohužel syn už vyrostl a na další příspěvek máme nárok až za rok a půl. Takže se Frantík mačká při každodenním cestování v malém a pro něj už velice nepohodlném kočárku,“ popsal otec Milan Blesk Zprávám.

Františkovi podle otce velmi pomohly neurorehabilitace v centru, které pojišťovna nehradí. Jeho otec se tak snaží oslovovat různé nadace, aby mu finančně vypomohly. Sám totiž nemá peněz nazbyt.

Chlapce naposledy finančně podpořila automobilka Kia prostřednictvím Nadace Naše dítě, se kterou spolupracuje téměř devět let. Firma rozdělila mezi potřebné převážně autistické děti či malé pacienty s dětskou mozkovou obrnou více než dva miliony korun. Právě díky podpoře automobilky Kia získal František nový vozík, který Milanovi a jeho synkovi alespoň trochu ulehčí nelehkou situaci.

„Jsem rád, že se najdou zodpovědné firmy, které podporují nadace, které pak zase mohou pomoci dětem, jako je můj František,“ dodal otec a svůj boj nevzdává. „Miluji svého syna a udělám pro něj cokoliv, i když jsou chvíle, kdy jsme oba hodně vyčerpaní, vždy se z toho otřepeme, vyspíme a pokračujeme dál,“ dodal Milan, který ví, že je teprve na začátku dlouhé a náročné cesty.

alumno ( 6. července 2018 15:16 )

Od kdy mají Romové blonďaté modrooké děti? Genetika je svinstvo, ale o Romech to není. Třeba na Islandu léta řeší, že je tam vysoké procento rakoviny, přitom žijí velmi zdravě a ve zdravém prostředí. Mnohaletými výzkumy se přišlo na to, že si od svých prapraprapředků nesou mutaci genu, která podporuje vznik rakoviny. S genetikou nenaděláte opravdu nic. Jinak zrovna Romové jsou geneticky z čistě fyzického hlediska mnohem zdravější a odolnější než my "běloši". Inklinují k obezitě, ale třeba rakoviny je mezi nimi výrazně méně než mezi bílou populací.

AGLO ( 6. července 2018 13:30 )

je smutné,že stat neníschopnýnebo nechce se o takové děti postarat,hlavně,že oni se majíjak prasata v žitěa na děti se musí dělat sbírky,aby jim mráz p...l natrhl sežral a je rakovina

TomasLB ( 6. července 2018 11:13 )

ANo si musí vychovávat ovečky..

Zdeniba ( 6. července 2018 11:02 )

Že by očkování?.Ale to jen nezbytné malé procentíčko,kdy to zkrátka nevyjde.

alumno ( 6. července 2018 10:42 )

Zdravím. Kde najdu ČÍSLO ÚČTU, kam se dá Milanovi s Františkem přispět???

Zobrazit celou diskusi