Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Novou občanku a pas můžete mít nově do 24 hodin. Ale draze a jen v Praze

Autor: ČTK, AKu - 
25. června 2018
16:25

Občanské průkazy s čipem budou moci lidé dostat od začátku letních prázdnin do 24 hodin, bude je to ale stát 1000 korun. Od 8. července s ním budou moci využívat služeb elektronického portálu veřejné správy. Budou si moci s touto e-Občankou vyřídit například potvrzení o bezdlužnosti, výpis z rejstříku trestů nebo výpis z bodového hodnocení řidiče. Oznámili to v pondělí premiér Andrej Babiš (ANO), ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO) a vládní zmocněnec pro IT a digitalizaci Vladimír Dzurilla.

Občanský průkaz nově umožní zaručené prokazování totožnosti při využívání služeb veřejné správy,“ uvedl Babiš. „Do poloviny roku 2020 budou muset všechny úřady, které poskytují nějaké online služby, umožňovat přihlášení občanským průkazem,“ dodal.

Portál podle Babiše zatím nabídne 37 služeb, k nim patří i získání informací o vyřizování žádosti o dávku nemocenského pojištění a další sociální služby nebo přístup k e-receptu. Vláda tím podle premiéra plní jeden z pilířů svého programu – digitalizaci státní správy, odbourávání byrokracie a usnadnění života občanům a firmám. Do budoucna by mělo být podle Metnara možné prostřednictvím portálu platit poplatky, pokuty i daně.

Doklady expresně jen v Praze na Pankráci

Občanské průkazy i cestovní pasy do 24 hodin bude vydávat v pracovních dnech pouze ministerstvo vnitra na svém pracovišti v Praze v ulici Na Pankráci 72. Dospělé to bude stát 1000 korun, děti polovinu u občanského průkazu, 6000 korun a 2000 korun v případě pasu. Podobně lze oba průkazy získat do pěti pracovních dnů i na úřadech obcí s rozšířenou působností; správní poplatky pro dospělé činí 500 korun, pro děti 300 korun u občanských průkazů, 3000 korun a 1000 korun u pasů.

Ve standardních lhůtách do 30 dnů bude vydání pasu stát dospělého 600 korun, dítě 100 korun; za občanský průkaz zaplatí občané mladší 15 let 50 korun, dospělí nic.

Plošné vydávání občanských průkazů s kontaktním elektronickým čipem bude ze zákona spuštěno v neděli 1. července, fakticky tedy o den později. K aktivaci čipu bude třeba podobně jako u platební karty či mobilního telefonu zadat čtyřmístný až desetimístný identifikační osobní kód (obdoba PINu) a také deblokační osobní kód (obdoba PUKu).

K využívání občanského průkazu s čipem pro komunikaci s elektronickým portálem z domova si lidé budou muset pořídit čtečku čipových karet, pokud ji už nemají zabudovanou ve svých počítačích. Získají ji ve většině obchodů s elektronikou, její cena začíná zhruba na 190 korunách, uvedl Dzurilla. Navíc si budou muset stáhnout aplikaci eObčanky.

I lidé, kteří nebudou chtít čip aktivovat, budou muset při převzetí elektronické občanky sdělit čtyřmístný až desetimístný bezpečnostní kód. Má sloužit k bezpečnějšímu ověření totožnosti žadatele při osobním jednání s úřady.

Zobrazit celou diskusi