Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Chovatelka na Trutnovsku měla týrat přes 50 psů. Policie jí je odebrala

Autor: ČTK, pk - 
21. června 2018
14:50

Chovatelka z Vlčkovic v Podkrkonoší na Trutnovsku je podezřelá ze závažného týrání psů. Veterináři za asistence policie ve středu po provedené kontrole chovatelce odebrali 53 psů, kteří byli ve špatném stavu. Zvířata si převzali různé útulky a jiní chovatelé. Na chovatelku veterinární správa podala trestní oznámení. Jde o dosud největší případ odebrání týraných psů v hradeckém kraji. ČTK to ve čtvrtek řekl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Majer.

Policie v případu zahájila úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu týrání zvířat. „Případ je ve stadiu prověřování. Nikdo dosud nebyl obviněn, řekl ČTK mluvčí trutnovské policie Lukáš Vincenc.

Z 53 odebraných zvířat bylo 17 psů, 30 fen a šest štěňat. Vesměs šlo o křížence. „Všechna dospělá zvířata byla na pohled v průměrném výživném stavu, byla silně zablešená, nesocializovaná a velmi bázlivá. Někteří jedinci reagovali na manipulaci agresivně,“ uvedl Majer. O odebrání zvířat rozhodl na návrh veterinářů Městský úřad ve Dvoře Králové nad Labem.

Středeční domovní prohlídku u chovatelky umožnil soud na základě trestního oznámení, které na chovatelku veterináři podali 10. května. Učinili tak poté, co při předchozí kontrole 7. května zjistili vážná porušení předpisů pro chov zvířat. Chovatelka tehdy veterinářům předvedla jen některá zvířata a inspektory odmítla vpustit do domu. Inspektoři nabyli podezření, že v budově jsou další psi, kteří mohou být ještě v horším stavu, než předvedená zvířata.

Odebrání psů se zúčastnila zástupkyně zapsaného spolku Pes nejvěrnější přítel, který pomáhá s umísťováním psů do dočasné péče. „Za pozitivní fakt lze označit, že akce proběhla relativně klidně a bez nadměrného stresování zvířat,“ uvedl ředitel krajské veterinární správy Aleš Hantsch.

200 podvyživených psů v klecích 

Poslední odhalený případ závažného týrání psů v Česku se odehrál začátkem letošního roku v Kamenici nad Lipou na Pelhřimovsku.

Při lednové domovní prohlídce našli veterináři v domě manželského páru přes 200 psů malých plemen, část v boxech a klecích. Psi byli podvyživení, znečištění a měli různá onemocnění. Minulý týden Okresní soud v Pelhřimově manželům nepravomocně uložil za týrání psů shodně dvouletý podmíněný trest s odkladem na zkušební dobu tří let.

Veterinářka a ošetřovatel se do sebe pustili kvůli Marleymu:

agfor ( 21. června 2018 16:01 )

Kdy se také Policie začne zabývat týráním českých bílých důchodců systémem dávek, které jsou jen pro zdravé cikány ?

Wena22 ( 21. června 2018 15:53 )

No a jak to pro tu mr.ku dopadne? Při nejhorším 2 roky podmínka s tříletým odkladem, takže klasika, zase nic.!!!!

Zobrazit celou diskusi