Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rodiče letní prázdniny dětí štvou už po 13 dnech, ukázala studie

Autor: Mii - 
24. června 2018
07:30

Na léto se těšíme jako na nejpohodovější období roku okořeněné dovolenou a pěkným počasím. Jenže pro mnohé rodiče se z něj brzy stává „peklo“. A to kvůli velkým prázdninám, kdy se o své děti musí postarat od rána do večera, zajistit jim zábavu a program. Podle studie americké společnosti OnePoll začínají letní prázdniny jejich dětí štvát dospělé v průměru už po 13 dnech.

Cílem výzkumu bylo zjistit, jak rodiče zvládají letní prázdniny dětí. Dva tisíce lidí v něm odpovídalo, jestli je letní prázdniny štvou, v jaký moment a jak. Výsledek? Naštvání se v dotázaných začíná probouzet už méně než dvou týdnech.

Únavné není pro rodiče ani tak dítě samotné, drtí je spíš snaha neustále mu vymýšlet program, aby se nenudilo. Tlak způsobený nutností plánovat zábavu přiznalo 58 procent všech dotázaných. Téměř 75 procent se pak na konci léta těší, až znovu začne škola.

Během léta se navíc tři z pěti rodičů bojí, že program, který svému dítěti vymysleli, jej nebude bavit. Hlavně proto, že vidělo, že jejich kamarád nebo kamarádka má lepší. Nejvíc si rodiče kladou za vinu, pokud jejich dítě zůstane doma.

„Je léto, a proto je třeba vymyslet vašemu dítěti nějakou aktivitu. Protože moc energetické dítě může způsobit problémy,“ vtipkuje v reklamě mluvčí slevové společnosti Groupon, která se na výzkumu podílela.

Američané utratí za dítě v létě přes 160 tisíc

Průměrný americký rodič utratí během léta za své dítě 7333 dolarů (zhruba 163 tisíc korun). Peníze jdou na nejrůznější vstupy na atrakce, návštěvy parků apod. Právě zábavní parky a aquaparky jsou pro 7 rodičů z 10 nejoblíbenějším způsobem, jak ho vytáhnout ven. Mezi další oblíbené aktivity patří kino, zoo, bowling nebo kempování.

A podle čeho se při výběru programu rodiče rozhodují? Podle studie je nejdůležitějším kritériem kvalitně strávený rodinný čas. Dále pak poměr cena-výkon a to, jestli aktivita bude mít pro dítě také vzdělávací a kulturní hodnotu. Rodiče také kvitují, když si děti budou pak moci o akci povídat se svými kamarády a spolužáky.

bojovnicek ( 24. června 2018 10:21 )

Milí "naštvaní "rodiče,vůbec si neumím představit, že by při dnešních možnostech byly děti o prázdninách bezprizorní. Sami snad máte alespoň 3 týdny zákonné dovolené, ne? Určitě si jedna i druhá babička ráda najde 1 týden na společné aktivity s vnoučaty, pak jsou tu 14tidenní tábory, no a ten poslední týden si dítě rádo "odskočí" na ten příměstský nebo různá sportovní či kulturněaktivní soustředění.Chce to jenom organizaci! Jsem matkou 2 dospělých dětí a babičkou 5 ti vnuků od 2 let do 14 a neumím si představit, že by rodiny mých synů řešily Nerudovský problém "Kam s ním."Hana

Zobrazit celou diskusi