Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Učitelé nutí děti na Facebook kvůli úkolům, můžou i lhát. Rodiče si zoufají

Autor: nkov - 
21. června 2018
10:20

Podklady k úkolu najdete ve skupině na Facebooku, kdo ho nemá, ať si ho zřídí - klidně na fiktivní jméno. I s takovým přístupem se teď žáci a rodiče setkávají v českém školství, jak upozornily čtvrteční Lidové noviny. Některým pedagogům je jedno, že jejich žáci ještě nesplňují ani 13letý věkový limit, který sociální síť po svých uživatelích požaduje. Rodiče i právníci takový přístup kritizují.

„Na začátku roku jsem se se žáky domluvil, že pro seminář založím facebookové stránky. Dohodli jsme se, že všechny důležité informace budou publikovány na těchto stránkách. Pouze dva žáci z 24 neměli svůj účet na této sociální síti, proto jsem je požádal, ať si účet založí s tím, že mohou při registraci použít smyšlená jména,“ píše na webu rvp.cz oceňovaný učitel fyziky na českobudějovickém gymnáziu Jaroslav Koreš. Kromě nejoblíbenější sociální sítě používá škola pro komunikaci mezi učiteli a žáky interní systém.

Vyvstává otázka, co se žáky, kteří si účet z různých důvodů založit nechtějí. Jedním z argumentů může být například ztráta soukromí. Z různých částí země se však na Linku bezpečí obracejí i ustaraní rodiče.

„Telefonují nám rodiče, kteří potřebují v situaci, kdy učitel vyžaduje po jejich dítěti založit si účet na sociální síti i přesto, že mu třeba nebylo ještě ani dvanáct let,“ řekl pro Lidové noviny vedoucí Linky bezpečí Peter Porubský. Oficiální věková hranice pro používání Facebooku je přitom 13 let.

Inovativní učitelská metoda se nelíbí ani právníkům zabývajícím se GDPR. Podle nich je v pořádku, když si školní informace mezi sebou sdílí žáci, učitel by se však takovým krokům měl vyvarovat. „Obecně doporučujeme volit takové metody a prostředky, které nevyžadují zakládání profilů žáků, ať už reálných, či smyšlených,“ píše ministerstvo školství v metodických pokynech pro prevenci jevů, jako je například kyberšikana.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krista2018 ( 21. června 2018 11:53 )

mám na učitele svůj názor, jak ze své vlastní zkušenosti tak svých potomků. Kdyby se byli dostali na jinou vysokou školu, tak by nestudovali peďák. Já vím, doba je zlá a ty haranty zvládnout a nezbláznit se z nich chce sebezapření. Ale k dětem nemají žádný vztah, odučit a už se nestarají zda to děti pochopily či ne. Skoro 90 dní volna v roce a kdo má praxi tak tomu nedá denně více jak 5 hod. Nyní sice ti majetnější mají vlastní školy v kterých žáka z nuzných poměrů nepotkáte ale stále přetrvává upředňostování elitářských potomků. A je toho více proč kantory nemám rád a honoroval bych je podle toho co děti umějí a jak prospívají a ne jim stále zvyšovat mzdy - nikdo za vyšší honorář nezačal lépe pracovat - v jakémkoliv oboru

JaPi ( 21. června 2018 10:35 )

Jestliže si tohle dovolí učitel na základní škole nebo nižším gymnáziu, tak to je fakt vrchol. Dotyčný/ná měl/a kliku, že to nebylo moje dítě - to by zažil tóčo.

Zobrazit celou diskusi