Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Velké propouštění v Českém rozhlasu děsí odbory. Odvrátit ho chtějí otevřeným dopisem

Autor: ČTK - 
20. června 2018
19:35

Odbory Českého rozhlasu (ČRo) žádají, aby vedení upustilo od avizovaného propouštění. Sepsaly otevřený dopis, který za hodinu podepsalo přes 100 pracovníků. ČTK to dnes sdělil jejich předseda Jiří Hubička. Mluvčí ČRo odmítl, že by plánované propouštění bylo nesystémové. Důrazně se ohradil proti tomu, že by Český rozhlas byl v nepříznivé finanční situaci.

Generální ředitel ČRo René Zavoral na začátku měsíce oznámil, že veřejnoprávní médium v následujících měsících propustí nejméně 100 z 1500 zaměstnanců. Odůvodnil to úsporou personálních nákladů kvůli chystanému zvyšování platů i změnou zákona o DPH.

Odboráři dnes uvedli, že nepříznivou finanční situaci Českého rozhlasu nezavinili zaměstnanci, a proto nemohou na překotné řešení situace doplatit ztrátou místa. Za vývoj finanční bilance podle nich nesou zodpovědnost představitelé managementů – minulých i současného. Přesto ještě 5. června 2018 trval generální ředitel na tom, že nebude usilovat o zvýšení koncesionářských poplatků, dodali.

Dopad na úroveň programu

„Vedení Českého rozhlasu prosazuje masivní propouštění bez představy, jaké dopady to bude mít na úroveň programu,“ řekl dnes Hubička. Odbory podle něj proto požadují, aby vedení ČRo od záměru ustoupilo a předložilo personální koncepci s návazností na koncepci rozvoje a programu Českého rozhlasu.

Odbory dnes dále uvedly, že sběr podpisů pod otevřený dopis potrvá do 27. června. Iniciátoři dopisu předali text vedení Českého rozhlasu a následně ho zaslali na vědomí Radě Českého rozhlasu, Radě pro rozhlasové a televizní vysílání, Volebnímu výboru Poslanecké sněmovny, Českomoravské konfederaci odborových svazů a Ministerstvu kultury ČR.

Zbylým zaměstnancům chtějí zvýšit platy

Plánované snížení počtu pracovních míst o tři procenta se má týkat všech divizí, dalších pět procent pak budou muset uspořit vybrané úseky, kterých se dosud personální změny týkaly jen minimálně. Například ze zpravodajství, ve kterém pracuje 323 lidí, by mělo odejít 20 až 25 zaměstnanců. Personální náklady tvoří 59 procent rozpočtu Českého rozhlasu. Platy se mají zvýšit ve dvou vlnách.

Díky uspořeným financím by mohli pracovníci divizí, kterých se bude týkat propouštění významněji, dostat přidáno na podzim. Plošné navýšení mezd pro všechny zaměstnance Českého rozhlasu je pak možné očekávat od ledna příštího roku. Průměrná mzda v ČRo byla loni 37 901 Kč.

Český rozhlas bude při personálních změnách podle dřívějšího vyjádření mluvčího Jiřího Hošny postupovat v souladu s platnými zákony, podle platné kolektivní smlouvy s odborovou organizací a co nejcitlivěji. Všichni zaměstnanci, kteří budou z Českého rozhlasu odcházet, budou mít možnost uzavřít dohodu o ukončení pracovního poměru, a získat tak navíc dva průměrné měsíční výdělky nad rámec kolektivní smlouvy.

Proti tomu, že by Český rozhlas byl v nepříznivé finanční situaci, se mluvčí Hošna důrazně ohradil. „Je to naprostý nesmysl, ekonomika Českého rozhlasu je stabilizovaná, hospodaříme s vyrovnaným rozpočtem,“ řekl dnes ČTK. Zopakoval, že jedním z hlavních důvodů kroku je to, aby ČRo mohl přidat peníze současným zaměstnancům a byl konkurenceschopný na trhu práce. „Musím odmítnout, že by šlo nesystémové propouštění,“ dodal.

Rozhlasu sebere peníze chystaná novela

Dalším důvodem pro nutné vytvoření úspor je novela o DPH, připravovaná ministerstvem financí. Kvůli tomuto legislativnímu kroku by mohl Český rozhlas přijít ve svém ročním rozpočtu o částku kolem 120 milionů korun. V příštím roce tak bude podle Hošny pravděpodobně nutné peníze šetřit i v dalších personálních položkách, jako jsou honoráře nebo dohody o provedení práce či pracovní činnosti.

Hošna také řekl, že ČRo se bude snažit ve Sněmovně o pokračování výjimky, která by jej od této ztráty uchránila. „Budeme usilovat i o to, aby byl navýšen rozhlasový poplatek, protože od roku 2005 jeho výše stagnuje,“ dodal.

Osobní náklady ČRo se pro letošek mají meziročně zvýšit o jedno procento na 983 milionů korun. Veřejnoprávní firma má letos hospodařit s náklady a výnosy 2,253 miliardy korun. Vyrovnaný rozpočet je o 16,7 milionu Kč vyšší než loni. Hlavním příjmem ČRo jsou koncesionářské poplatky. Letos zůstaly zachovány na 45 Kč. Výběr koncesionářských poplatků by měl letos vzrůst o pět milionů korun na 2,075 miliardy Kč.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

st.rec ( 21. června 2018 08:52 )

To by mohly zlevnit koncese když tam nebude tolik de*mentů co ani neumějí češtinu a pravidla a navíc zkreslují informace až lžou...

janeirulan ( 20. června 2018 20:48 )

Roky platím, a neposlouchám. Nejvyšší čas přestat, zejtra ruším Jo a našla jsem konečně GDPR dokumenty úúúúpně zdarma k vyplnění, tak kdyby někdo potřeboval, pošlete kafe za dobrej tip gdprcentrum.eu

Zobrazit celou diskusi