Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Extrémní rodičky v Česku provází rizika. Děti mají padesátnice i holčičky pod 14 let

Autor: bud - 
21. června 2018
06:20

V Česku se každý rok narodí přibližně desítka dětí matkám, kterým je více než 50 let. Tyto ženy většinou otěhotní díky umělému oplodnění a často i díky darovaným vajíčkům. Podle lékařů jsou ale tato těhotenství velmi riziková, hrozí nejen předčasné porody, ale i poruchy růstu a další komplikace. Vedle starších matek ze statistik „vyčnívá“ také 36 dětí, které se narodily „dětem“ mladším 14 let.

Bezmála 55 tisíc dětí se v Česku narodí prvorodičkám, drtivá většina z nich je ve věku mezi 20 až 39 lety. Průměrný věk žen s prvním dítětem je 28,2 roku, což je jen o něco méně, než je průměr ostatních evropských států (29 let). Každé 25. prvorozené dítě v Česku se narodí ženám do 20 let, naproti přes 3000 rodiček už oslavilo své čtyřicátiny.

Každý rok se navíc narodí první potomek v průměru dvěma bezdětným ženám s padesátkou „na krku“. Celkem se za posledních pět let narodilo v Česku 36 dětí ženám ve věku nad 50 let a 645 dětí ženám ve věku 45 až 49 let. Mezi nimi jsou i vícenásobné rodičky.

„Drtivá většina těchto těhotenství je důsledkem umělého oplodnění a většinou ještě dárcovství gamet. Tato těhotenství jsou zatížena vysokou mírou rizik. Jde zejména o předčasný porod, poruchy nitroděložního růstu a těhotenský diabet,“ řekl pro Blesk Zprávy Tomáš Fait z gynekologicko-porodnické kliniky fakultní nemocnice v Motole.

„Tělo se těhotenství brání“

Lékař upozornil, že riziko komplikací ve vyšším věku výrazně narůstá, pokud se jedná o první těhotenství. „Častí jsou také samovolné potraty, organismus se ve věkové kategorii nad 45 let samozřejmě brání,“ dodal.

Nejstarší a nejmladší rodičky v Česku Nejstarší a nejmladší rodičky v Česku | Eurostat/Archiv CNC

V Česku mohou ženy podstoupit umělé oplodnění jen do 49 let, takže rodičky nad 50 let využívají reprodukční kliniky v zahraničí.

„Tyto ženy si většinou neuvědomují obrovské riziko, které podstupují. Těhotenství je metabolicky i fyzicky náročný proces, na který přes prodlužující se celkové dožití není organismus člověka stavěn. V této věkové kategorii se také vyskytuje velké množství žen, které věří, že internet je všemocným zdrojem informací, a tak jimi vyzbrojeny přichází s nereálnými představami o průběhu porodu,“ myslí si Fait.

Celkem se v roce 2017 narodilo 114 dětí, což je nejvíce od roku 2011. Vedle toho potrat loni podstoupilo 35 tisíc žen, z toho více než polovina potratů byla uměle vyvolaných. Nejčastěji potrat podstupovaly 32leté ženy.

Rozhodli jste se mít potomka až kolem padesátky? Jak moc těžké nebo snadné to pro vás bylo? Budeme rádi, že se s námi podělíte o svůj příběh. Napište nám na tip@blesk.cz.

Video  Odborník: Ženy riskují a přetáčejí biologické hodiny. Kdy je věk na zdravé mateřství?  - Zuzana Brzáková, David Vaníček
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

nika70 ( 21. června 2018 17:50 )

Je mi 48 let a nedokážu si představit, že bych prožila vše od začátku jako s mou dcerou (25). Jsem ráda, že už mám klid. Řešit školky, školy, kroužky, úkoly, nemoci, noční nevyspání... Ještě ve 45 jsem si říkala, že mám poslední šanci, dnes jsem ráda, že jsem ji nevyužila.

kamii ( 21. června 2018 16:09 )

Je pravda, že když dnes jdete třeba do tanečních, tak nepoznáte jestli slečně dělá garde tatínek nebo dědeček. Musím být opatrná, když chci pochválit miminko a nejsem si jistá jestli veze kočárek maminka nebo babička. Je pravda , že čtyřicátnice jsou v lepší formě než dvacetileté rozkydlé slečny. Je to každého volba, kdy si pořídí dítě, ale opravdu bych nechtěla , aby mé děti se styděly, že vypadám a chovám se jak stará babka.

agfor ( 21. června 2018 15:59 )

Ty starší nechápu, ale je to jejich vůle. Ty 14ti leté jsou z nikdy nepracujícího etnika, které si už takto brzy zakládá početnou rodinu pobíračů dávek.

leeloo ( 21. června 2018 12:20 )

Za rok 2017 114 dětí a 35000 potratů??? To jsou informace tyvoe.

andreas ( 21. června 2018 11:48 )

A pak - jak se kdo cítí - zas tolik těch 50tiletých rodiček snad není... A už vůbec - do dnešního světa stojí za rozmyšlení mít dětí víc - či vůbec.... Druhá věc 14tileté matky neuznávám...

Zobrazit celou diskusi