Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Plastovým příborům a kelímkům ve vlacích odzvoní? I české firmy chtějí omezit plasty

Autor: ČTK - 
19. června 2018
14:14

Sedm firem se dnes dobrovolně zavázalo, že omezí používání jednorázových plastů a zákazníkům místo nich nabídne alternativy šetrnější k životnímu prostředí. Vyzvalo je k tomu ministerstvo životního prostředí (MŽP) v kampani #dostbyloplastu. Mezi zmíněnými firmami jsou mj. i České dráhy. 

Plastové nádobí omezí firmy CrossCafe, Bageterie Boulevard, Ugo, Benzina, České dráhy, Leo Express a Dudes and Barbies. Společnosti budou místo plastových kelímků více užívat porcelán, nahradí plastové příbory nerezovými, případně omezí separátní balení přísad.

Brabec: Plastové kelímky nemají být normální

„Benzina, ač se to nezdá, je jedním z největších prodejců kávy v ČR,“ řekl náměstek MŽP Vladislav Smrž. Nyní si její zákazníci budou moci nechat připravit kávu do vlastních hrnků.

„V souvislosti s plasty začínáme blbnout na kvadrát. Připadá nám, že miliony plastových talířů, kelímků, které si koupíme a o několik metrů dál je vyhodíme, jsou součástí pokroku nebo kvality našeho života,“ řekl ministr v demisi Richard Brabec (ANO).

Nejdůležitější pro omezení plastů je podle něj „změna v hlavě, chování firem a chování spotřebitelů“. Lidé by neměli považovat za normální, když dostanou kávu do plastových kelímků, plastová brčka či míchátka, dodal.

Video  EU chce zakázat uchošťoury, ekolog souhlasí: „Plasty jsou v pivu i medu!“  - David Budai, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Rozjednány desítky firem

Kampaň je podle ministra v souladu s nejnovějším krokem Evropské komise, která nedávno zveřejnila návrh směrnice omezující jednorázové plasty. Směrnice zatím není závazná, bude se ještě zhruba rok projednávat. K omezení plastů vyzvalo MŽP firmy už před několika měsíci, od března s nimi jednalo. „Dnes máme rozjednány další desítky firem,“ řekl Brabec.

Podle Smrže se v budoucnu do kampaně zapojí i některé obce. Na konci roku chce MŽP vyhodnotit, o kolik se díky dobrovolným dohodám snížila spotřeba jednorázových plastů. Podobné dohody fungují i v dalších státech EU, například v Portugalsku a Finsku.

Česko: 240 tisíc tun obalových plastů ročně

Ročně se ve světě vyprodukuje přes 300 milionů tun plastů, velká část jich končí v oceánech. Vědci odhadují, že pokud bude znečištění pokračovat stejným tempem, bude v roce 2050 v oceánech více plastů než ryb. V Česku se ročně vyrobí kolem 20 000 tun plastového nádobí ročně, celkem ČR vyprodukuje 240 000 tun obalových plastů za rok.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi