Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Komáři nakažení smrtelným virem na jižní Moravě potvrzeni. Vyskytují se i jinde?

Autor: ČTK - 
19. června 2018
06:44

Epidemiologové objevili na jižní Moravě komáry nakažené smrtelně nebezpečným virem západonilské horečky. Uvedla to dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). V Česku zatím není znám případ, kdy by se nemoc přenesla z komára na člověka, riziko ale podle odborníků existuje. Proti západonilské horečce zatím neexistuje očkování ani následná léčba. Onemocnění způsobuje těžké následky a pro infikovaného člověka může skončit i smrtí.

Do České republiky západonilskou horečku pravděpodobně zavlekli migrující ptáci, kteří sem přilétají ze saharské Afriky. Od nich se nakazili i komáři.

Komáry nakažené tímto virem našli vědci na jižní Moravě. „Není ale vyloučeno, že se vyskytují i jinde v republice,“ řekl deníku epidemiolog Oldřich Šebesta z Krajské hygienické stanice v Brně. Virus izolovali specialisté u komára rodu Culex modestus, který se vyskytuje především u rybníků. Komáři se však mohou podle MfD adaptovat i do městských podmínek.

„Zatím v Česku nevíme o případu, že by se západonilská horečka přenesla z komára na člověka. Riziko ale existuje a každý by si měl pořídit kvalitní repelent,“ uvedl Šebesta.

Inkubační doba nebezpečného viru je tři až 14 dní. Projevuje podobně jako běžná viróza - bolestmi svalů, kloubů, hlavy, zimnicí a horečkami. U mnoha lidí ale nemoc proběhne bez vážnějších symptomů.

Nákazu západonilskou horečkou u komárů zjistili jihomoravští epidemiologové během pravidelných kontrol. „Nedá se přesně říci, kolik jich může být. Z celkového množství komárů možná několik procent,“ odhadl Šebesta.

Video  Vyrobit si účinný domácí repelent není vůbec složité.  - BPŽ/Adam Balažovič
Video se připravuje ...

sariska ( 19. června 2018 14:35 )

Vás, nebohý Pražáku, už evidentně nějaký infikovaný napadl... ;)

santikxauz ( 19. června 2018 10:30 )

Brňáci jsou oproti pražákům féroví,rádi se spravedlivě podělí.

spania ( 19. června 2018 10:06 )

Tak jsme se báli klíšťat a teď abychom se ještě báli i komárů!

santikxauz ( 19. června 2018 09:52 )

To jsou ti ptáci s mobily.

raskal ( 19. června 2018 07:29 )

Je to až zarážející, co se dá všecko na ptáky svádět. Jen jestli ti ptáci nemají tmavé peří a jsou nelétaví.

Zobrazit celou diskusi