Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Západonilská horečka na jihu Moravy! Vědci v rybnících objevili nosiče smrtelné nemoci

Autor: dce - 
16. června 2018
13:03

Na pozoru před komáry se mějte zejména na jihu Moravy. Vědci zjistili, že komáři tygrovaní, kteří se zde začali objevovat díky klimatickým změnám, v sobě mají viry smrtelně nebezpečné západonilské horečky. Nemoc je navíc neléčitelná a nedá se proti ní chránit ani očkováním.

Komáry tygrované vědci objevili v lednických rybnících na jihu Moravy, kam se v létě chystají tisíce Čechů. Letos je ale třeba mít se obzvláště na pozoru před štípanci.

„U nás byla západonilská horečka izolována z komára rodu culex modestus, je to tedy komár, který se vyskytuje v okolí rybníků, zatím to bylo zjištěno pouze u lednických rybníků,“ řekl TV Nova Oldřich Šebesta z krajské hygienické stanice.

Komár tygrovaný je přenašečem hned několika nebezpečných onemocnění – v Chorvatsku způsobil například horečku dengue. Západonilská horečka ani dengue se nedají léčit, pouze se mohou zmírnit příznaky onemocnění. Stejně tak neexistuje účinná vakcína.

Chránit se lidé mohou pouze repelenty, které hygienici radí používat při pobytu v okolí lednických rybníků i nyní. V nebezpečí jsou zejména rybáři. Západonilská horečka má inkubační dobu 3–14 dní a u mnoha lidí proběhne zcela bez symptomů. U těch méně šťastných ale způsobí projevy podobné encefalitidě či meningitidě. U malého procenta obyvatelstva může způsobit i smrt.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Samo ( 19. června 2018 08:51 )

Jediný debil, který to zatím tak okomentoval, jsi ty sendrazaku!

Zobrazit celou diskusi