Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Lékárníci si „plácli“ s pojišťovnami. Za recept dostanou víc, marže klesnou

Autor: ČTK, nkov - 
15. června 2018
20:00

Zdravotní pojišťovny se dohodly s lékárnami na úhradách na příští rok, uvedl v pátek mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Oldřich Tichý. Při dohodě se využilo přesunu peněz mezi jednotlivými složkami příjmu lékáren. Ty dostanou více peněz za vydání receptu, sníží se jim ale marže na některé léky, řekli novinářům po jednání předseda Grémia majitelů lékáren Marek Hampel a prezident České lékárnické komory (ČLnK) Lubomír Chudoba.

Zisk lékáren je tvořen maržemi a takzvaným signálním výkonem za výdej receptu. Ten nahradil zrušené poplatky za recept, které platili pacienti. Nyní činí 13 korun, lékárnici žádali 22 korun. V pátek se strany podle Hampela dohodly na kompromisu 18,50 Kč za vydaný recept, což bude znamenat asi 400 milionů korun.

Peníze na navýšení se podle Hampela našly v takzvaném cenovém předpisu, který ministerstvo podle toho do příštího roku upraví. „Bude to na úkor snížené marže u nejnákladnějších, centrových léků. Ceny se sníží o dvě procenta,“ vysvětlil Chudoba. Reálný nárůst je tak jen asi o 35 milionů korun, peníze ale zůstanou jen lékárnám a nebudou se dělit s distributory a výrobci jako dosud.

Vznikne také speciální fond pro podporu lékáren, které působí jako jediné v menší obci. K dispozici bude 48 milionů korun na rok, jak se budou rozdělovat, si musí komora, grémium a Asociace lékárenských sítí s ministerstvem teprve domluvit. Zvýší se také platba za léky, masti či kapky, které se připravují přímo v lékárně.

Pojišťovny se zástupci jednotlivých segmentů zdravotnické péče jednaly několik měsíců. Cílem bylo najít kompromis mezi požadavky na navýšení úhrad a možnostmi systému veřejného zdravotního pojištění, které pro příští rok počítá s 320 miliardami korun.

Shoda na všech frontách, ministr vítá historický úspěch

Před pátkem panovala dohoda ve 13 oblastech, včetně nemocniční péče, kde dosud dohoda nikdy nebyla. V posledních letech se obvykle s pojišťovnami dohodly jen menší segmenty, ostatní čekaly na takzvanou úhradovou vyhlášku. Pomocí ní ministerstvo zdravotnictví rozdělilo peníze v oblastech, kde dohoda nebyla uzavřena.

Fakt, že se nakonec dospělo k dohodám ve všech oblastech zdravotní péče, vítá ministerstvo i pojišťovny. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), který při zahájení jednání řekl, že dohodu upřednostňuje před vyhláškou, na Facebooku napsal, že je to „skutečně historický úspěch, který bude mít jednoznačně pozitivní vliv na pacienty a výrazně napomůže stabilizaci systému“.

„Dohoda je cenná zejména v tom, že ukázala, že v klíčových otázkách českého zdravotnictví jsou schopni nalézt shodu zdravotní pojišťovny, ministerstvo zdravotnictví a poskytovatelé péče,“ okomentoval výsledek ředitel největší pojišťovny VZP Zdeněk Kabátek. Oficiálně končí dohodovací řízení v úterý.

Peníze do systému zdravotního pojištění přicházejí zejména z odvodů z výdělku zaměstnanců a podnikatelů na zdravotní pojištění, ministerstvo počítá pro příští rok s růstem mezd o pět procent.

Za seniory, děti, nezaměstnané, studenty či vězně se pojistné platí ze státního rozpočtu, meziročně to bude asi o 3,5 miliardy víc. Za každého pojištěnce 1018 korun měsíčně. Platby za tyto takzvané státní pojištěnce tvoří téměř čtvrtinu příjmů veřejného zdravotního pojištění, výdajů ale spotřebují většinu. Více než polovina všech výdajů jde do nemocniční lůžkové péče.

Video  Tento chlapec trpí ojedinělou nevyléčitelnou nemocí. Pojišťovna ale s financováním jeho léčby otálela. 
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi