Nejrizikovější potraviny ve vedrech? Lékařka: Kuřecí maso a domácí vejce
V provozovně rychlého občerstvení se v Hradci Králové přiotrávilo 60 lidí. Podle hygieniků může za hromadnou otravu s největší pravděpodobností stafylokok, který v prodávaném mase vytvořil nebezpečné toxiny. Nejspíš ho sem zavlekl člověk. Odborníci varují, že ve vysokých teplotách stoupá počet případů, kdy se lidé nakazí salmonelózou, bakteriálními střevními infekcemi nebo kampylobakteriózou. Častěji totiž grilují a mohou špatně maso připravit, případně na koupalištích konzumují špatně uskladněné jídlo. Jaké potraviny jsou v těchto vedrech rizikové?
„Stafylokok se může dostat do jakékoliv potraviny. Ke znečištění dojde většinou tak, že člověk, který má v sobě nebezpečného stafylokoka a zpracovává třeba salát nebo krájí už hotové maso, má třeba nějaký zánět na prstu,“ popsala Hana Roháčová, primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí pražské Nemocnice Na Bulovce.
„Pak se stafylokok dostane do jídla, velmi rychle se tam namnoží a produkuje toxin. A zvláště když je potravina někde chvíli odložena, tak velmi rychle vytvoří velké množství toxinu ve všech porcích,“ dodala Roháčová.
Dejte pozor při grilovačkách
Stejnou bakterii tak můžete chytit nejen ve fastfoodech, ale také třeba při domácím grilování. Češi jsou již známí tím, že rádi grilují, ale s tím jsou spojená onemocnění ze špatně tepelně opracovaného masa. Obzvláště nebezpečná je kampylobakterióza, kterou způsobují bakterie ve špatně ogrilovaném kuřecím mase.
Ti, kteří snědí špatně připravené kuřecí maso, mohou skončit s bolestmi břicha, dehydratací, vyčerpáním organismu a nezřídka musí být hospitalizováni.
Nejlepší prevencí je proto dostatečná tepelná úprava, kuřecí by nemělo být krvavé a musí jít dobře od kosti. To však platí nejen o kuřecím mase. „V tomhle horku je důležitá dávat pozor, aby byla jídla dobře tepelně upravená a když se připraví, aby se nepokládala na místa, kde se zpracovávala, aby nedošlo k další kontaminaci,“ upozornila Roháčová.
Nejrizikovější potravina? Vajíčka z domácích chovů
„Riziková potravina jsou hlavně vajíčka, nedostatečně tepelně upravená a především ta z domácích chovů,“ upozornila dále Roháčová. Z těch vám především v letních měsících hrozí salmonelóza, nejčastější infekční onemocnění. Jde o akutní infekční průjmové onemocnění, za kterým stojí bakterie rodu Salmonella.
Nakazit se můžete jak ze špatně tepelně upravených, tak i z kontaminovaných a zkažených potravin.
Největší rizika dále představuje:
- Maso (mleté, masové výrobky)
- Kuřecí maso a výrobky z kuřecího masa
- Syrové nebo i sušené vejce
- Výrobky z vajec (majonézy, ale i cukrářské výrobky, pečivo plněné krémy)
- Zmrzlina (obsahuje mléčné složky)
- Plody moře (korýši, měkkýši, mušle, ústřice)
- Sýry
- Máslo a smetana ze syrového mléka, které není pasterizované
- Nakrájené ovoce a zelenina
- Nepasterizované ovocné a zeleninové šťávy
- Neomyté ovoce a zelenina
Já jsem hrozná, venku padaj mouchy horkem, ale já se cpu vedro,nevedro, pořád mám hlad, ani v zimě tolik nejím.