Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Přijdou místo Ukrajinců Řekové a Španělé? Jihoevropany láká práce v Česku

Autor: AKu - 
11. června 2018
14:33

Nezaměstnaní Jihoevropané stále častěji přicházejí za prací do České republiky. Přivádí je sem vysoká poptávka českých firem po nových pracovnících, i špatná ekonomická situace v jejich domovských zemích. Podle odhadů Hospodářské komory je jejich počet až třikrát vyšší než před deseti lety. Zprávu přinesly Hospodářské noviny.

Česká ekonomika se v posledních letech potýká s kritickým nedostatkem pracovních sil. Podle průzkumu Manpower 30 procent podniků nemůže najít vhodné kandidáty na volné pozice, zatímco Hospodářská komora uvádí, že českým firmám chybí 300 tisíc lidí. Zaměstnavatelé se proto snaží chybějící pracovníky nacházet v zahraničí, nejčastěji ve východních zemí jako Ukrajina, Vietnam či Mongolsko. Přivést si člověka ze „třetí země“ je však zdlouhavý a administrativně náročný proces, který může trvat až půl roku.

Stále častěji se však v Česku objevují i pracovníci z jihu Evropy, který se potýká se stagnující ekonomikou a nejvyšší mírou nezaměstnanosti v Evropské Unii. V Řecku marně hledá práci více než pětina obyvatel, ve Španělsku 15, 9 procent a v Itálii necelých 12 procent. Mezi mladými lidmi je situace ještě horší. Ti proto často proto příležitost i v zemích, které by je dříve nejspíše ani nenapadly, včetně České republiky. Na rozdíl od pracovníků z východu míří především na odborněji zaměřené pozice v nadnárodních firmách nebo v jejich servisních centrech.

„Největší nárůst cizinců v českých firmách ze zemí Evropské unie zaznamenáváme z jižního křídla,“ řekl Hospodářským novinám mluvčí Hospodářské komory Miroslav Diro. Ten odhaduje, že v tuzemsku nyní pracuje 3500 Italů, 1900 Španělů, asi 1000 Řeků a 700 Portugalců. Podle komory se počet Španělů a Portugalců v českých firmách za 10 let více než ztrojnásobil, v případě Řeků a Italů zdvojnásobil.

Nábor pracovníků ze zemí Evropské unie přináší českým firmám řadu výhod. Na rozdíl od Ukrajinců či Mongolců odpadají starosti s vyřizováním pracovních povolení a zaměstnanec je tak k dispozici téměř okamžitě. Firmy se však zároveň musejí připravit na to, že tito lidé mají mnohem vyšší nároky než jejich kolegové z východu, ať už se jedná o ubytování či platové podmínky.

S náborem Jihoevropanů již pomáhají kromě firem i některé státní instituce. Například francouzské velvyslanectví nedávno spustilo internetové stránky, na kterých mohou čeští zaměstnavatelé nabízet práci francouzským absolventům vysokých škol. V současnosti se zde nachází 200 nabídek, přičemž neznalost českého jazyka není pro případného uchazeče překážkou.

Přestože je jich Evropy pro české firmy lákavějším zdrojem zaměstnanců než kdy dříve, některé z nich se již připravují na to, že ani zde již brzy nebude koho najít. Česká technologická společnost STRV se proto podle Hopspodářských novin už teď zaměřuje i na ještě vzdálenější oblasti a své pracovníky vozí např. z Brazílie, Kolumbie či Venezuely. V září dokonce chystá v Brazílii náborovou akci.

 

sores ( 11. června 2018 16:14 )

Nechápu co cizinci hledají za štěstí v rozvojovém žebráckém Česku s prům platem 15tis. U nás jsou špatné potraviny a nízká život.úroveň, tak fakt nechápu.

zada ( 11. června 2018 15:52 )

JO nacpěte se sem všichni , my budeme brát pár kaček na výplatu a vy si tady bude výplaty poroučet....Milí řekové a španělé zůstaňte doma a budujte svůj stát, na nás se vykašlete my máme svých lidí dost. Děkuji.

salto ( 11. června 2018 15:09 )

Nic proti národům z jihu Evropy, ale...

Zobrazit celou diskusi