Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pozor na nebezpečné skleničky. Při pití se z nich uvolňuje kadmium a olovo

Autor: base, ČTK - 
5. června 2018
14:00

Ministerstvo zdravotnictví upozorňuje spotřebitele na skleničky, při jejichž užívání se mohou do jejich organismu dostat toxické kovy - kadmium a olovo, které se z výrobku uvolňují. Sklenice o objemu zhruba 150 mililitrů jsou ozdobeny půlkruhy ze žlutých a bílých puntíků a prodávají se v balení po třech kusech. Ministerstvo o tom v úterý informovalo v tiskové zprávě.

Sklenice pochází z Číny a je na nich barevná nálepka s textem Glassware green apple. Podle zjištění ministerstva se z jejich okraje pro pití ale uvolňuje nepovolené množství kadmia a olova. V případě, že by spotřebitelé ze skleniček pili, mohly by se tyto toxické kovy dostat do jejich těla.

Hlavní hygienička Petra Gottwaldová v této souvislosti uvedla, že kadmium se dokáže hromadit zejména v ledvinách a játrech a hrozí nebezpečí chronických otrav. Olovo pak může poškodit celou řadu orgánů: ledviny a játra, nervový systém, červené krvinky, cévy a svalstva. „Při nižších koncentracích dochází k neurologickým poruchám a poškození rozpoznávacích funkcí,“ doplnila hygienička.

Nebezpečí hrozí i od hraček. Podívejte se, na které si dát pozor:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi