Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Muž spolykal rtuť ze čtyř teploměrů, ale zabít se nezvládl. Experti boří mýtus

Autor: base, ČTK - 
5. června 2018
12:30

Otrava rtutí je v Česku vzácná, lékaři řeší přibližně dva případy do roka. Například mladík se pokusil spáchat sebevraždu konzumací rtuti ze čtyř teploměrů, ale protože z rozbitého teploměru otrava nehrozí, způsobil si jen zažívací potíže. Nebezpečnější je vdechování par rtuti. V úterní tiskové zprávě o tom informovalo Toxikologické informační středisko, které na své nepřetržité infolince odpovídá asi na 200 dotazů ohledně rtuti ročně. Nejčastěji se lidé ptají právě na rozbité rtuťové teploměry.

Podle odborníků ale ani konzumace rtuti, přestože je toxický těžký kov, nemusí způsobit závažné zdravotní komplikace. Nejčastější nehodou u dětí je požití lesklých kuliček rtuti nebo vzácně spolknutí amalgámové zubní výplně. V této formě ale rtuť není ve vodě rozpustná a nevstřebává se v trávicím traktu, takže podle Pelcové není nebezpečná. Jako příklad uvedla mladého muže, který se pokusil spáchat sebevraždu konzumací rtuti ze čtyř teploměrů, čímž si způsobil ale jen zažívací potíže.

Jedovaté jsou hlavně výpary rtuti, které vznikají už při pokojové teplotě. „Tyto otravy dokážeme úspěšně léčit pomocí chelátotvorných antidot. Dochází k nim však velmi vzácně, antidotum vydáváme přibližně dvakrát do roka,“ uvedla Daniela Pelcová z Kliniky pracovního lékařství Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Vdechování malého množství par rtuti se v těle hromadí. Například pokud rtuť z rozbitého teploměru není řádně uklizená z koberce. „Po několika týdnech až měsících může vyvolat otravu s poškozením nervového systému, dásní a ledvin,“ dodala. Z těla se jed vylučuje velmi pomalu, polovina přibližně za 60 dní.

Toxikologické informační středisko pro Českou republiku funguje již více než 50 let v nepřetržitém provozu na Klinice pracovního lékařství Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Ročně vyřizuje 17.000 telefonátů.

Video  Jak se měří teplota u malých dětí infračerveným digitálním teploměrem  - Radka Wallerová/Supermámy
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi